adaml Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 (edytowane) Witam. Zastanawiam się nad zakupem chłodzenia pasywnego na kartę graficzną Gigabyte X700Pro 128MB PCI-E i nie wiem co wybrac ?? z tych: 1. ZALMAN 80D - HP cena 131zł 2. BeQUIET Polar Freezer cena 130zł 3. AEROCOOL VM-101 Video Magic cena 120zł 4. THERMALTAKE Schooner-Heatpipe VGA Cooling Tech! cena 170zł 5. THERMALTAKE Extreme Giant III cena 150zł Co radzicie i czy wszystkie te chłodzenia beda pasować ?? Edytowane 3 Marca 2005 przez adaml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galek Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2005 heh bylo juz, jest masa postow na ten temat, ja osobiscie szukalem ale w sumie sie nie dowiedzialem ;) ja jutro jade kupic zelmana albo vm-101 badz jeszcze bequieta po za tym reszte uwazam za kiepy a te trzy a na pewno 2 pierwsze sa bardzo porownywalne ze soba i z naiewem poradza sobie z kazda karta ( no prawie ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Też myślę nad zakupem chłodzenia dla mojego Radka dobrze by było żeby owo chłodzenie spasowało na przyszłą kartę a będzie nia na 90% ATI 800XL VIVO od Sapphira ,tyle że nei wczxeśniej niż w połowie Sierpnia :/ do tego czasu pasowało by starego radzia dobrze schłodzić , zastanawiam sie najbardziej , najintensywniej nad : THERMALTAKE Schooner-Heatpipe VGA Cooling Tech nie wiem tylk oczy do tego coolera dokładaja jakieś radiatorki na kostki BGA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Jeśli cenisz cisze, to nie polecam THERMALTAKE Extreme Giant III. Nie ma nic wspólnego z chłodzeniem pasywnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 bierz Schoonera. Jest najlepszy. Mój kumpel go ma. W trybie pasywnym nadaje się nawet do overclockingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Idealny byłby taki zestaw http://www.cooling.pl/product_info.php?products_id=569 tyle że z miedzi. Nie wiem dlaczego jeszcze nie wpadli na ten pomysł. :shock: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 @Corso mylisz sie , niestety ale miedz nie nadaje sie do chlodzenia pasywnego , za wolno oddaje cieplo otoczeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Corso Ten zestaw co podałeś linka ,jak i wiele innych jakie widzialem , aż dziw bierze , uniemożliwia jakiekolwiek sensowne chlodzenie kostek pamieci jak tak mysle to po co takie coolery powstają , skoro na kosci pamieci nie wejdzie nic wyzszego niz 4-5 mm to jakas totalna glupota. Jeśli pod tego potwora : THERMALTAKE Schooner-Heatpipe VGA Cooling wejdą radiatory co najmniej 8-9 mm to juz jest moj narazie dalej szukam obszernych testow , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galek Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 bierz zalmana albo bequieta + radiatorki zalmana, aha nigdy nie bedzie dzialalo sprawnie pasywne chlodzenie grafy bez bdobrego obiegu powietrza w budzie to zapamietaj ! ja w tej chwili na swoim zalmanie z pelnymobiegiem powietrza w budzie mam 35C a czujnika areogata czyli w sumie jakies 40 C przyjmujac blad statystyczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 To niestety prawda. Ja mam "pasywnego", niebieskiego Zalmana, ale tuż obok w burcie dmucha na niego wentylator. Bez niego Zalman sobie nie radzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Mi zalmanka chłodzi OP-1, i powiem że skutecznie chłodzi lecz jest strasznie głośny. I tyle z pasywnego chłodzenia. :cry: Tak jak powiedział Ispider bez OP-1 sobie nie radzi . :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 (edytowane) Myśle że pasywnie ów ZALMAN ZM 80D -HP sobie poradzi tylko trza by w AtiTool'u ustawić taktowanie 2D na poziomie GPU-200MHz i Mem 250MHz Tak miałem ustawione na modyfikowanym Coolerze z SocketA i wsio chodziło w 2D bez nawiewu ,niestety ten cooler nie radził sobie przy taktowaniu GPU powyżej 380MHz :/ problemy ze stykiem bo Shim otaczajacy rdzeń jest ciut wyżej niż GPU mojego Radka :/ update Po powiększeniu fotek : ZALMAN'a ZM 80D -HP widać jak byk że częsć radiatora przylegajaca do rdzenia GPU jest większa niż obwudka Shima ,oznaczało by to że znowu będę miał 0,4 mm przestrzeni pomiędzy GPU a radiatorem , kurna pech na maxa :/ Edytowane 25 Marca 2005 przez magx2k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galek Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 to nie prawda ja mam tego zalmana i ma on dwie nakladki na gpu jadna cala plaska ktora nie styka sie z rdzeniem i ona przeznaczona jest do gf4 Ti zas druga do wszystkich pozostalych z shimami, ma on taki schodek ktory styka sie z rdzeniem i jest spoko, tylko ze te kostka do wszystkich jest troche mniejsza niz ta do gf4 ti, a jak chcesz uzyc tej wiekszej to zawsze mozesz zdjac shima, jest to mozliwe za pomoca karty telefonicznej i bplaskiego srybokreta badz noza zatem bierz zalmana w boka walnij sobie 1200mm revolteka cichy czy maksie 1400rpm i jakies 47cfm a juz przy 1200rpm to nie slyszalny i w ten sposob bedziesz mial git chlodzenie grafy cichy i bwydajne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...