Skocz do zawartości
Doman

Olympus C-8080wz Vs Sony Dsc-f828

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wyborem aparatu. Przeczytałem już dużo testów/recenzji oraz opinii ludzi, którzy zakupili któryś z tych sprzętów. Jednak w oczach nabywców aparaty te przeważnie prawie nie miały wad :wink:

Z tego co wyczytałem, ten model Sony wykazuję dużą aberracje chromatyczną. Widziałem m.in kilka zdjęć, w których aparat był celowo nakierowany w kilka lamp (to bylo chyba w jakims hipermarkecie).

Rzeczą, która podoba mi się w tym modelu jest np. zoom regulowany ręcznie poprzez pierścień...

Nie chcę się tu za długo rozpisywać. Jak ktoś ma lub czytał o tych aparatach, wie co one maja a co nie.

Wydaje mi się, że nie jestem zdecydowany ponieważ nigdy nie mialem w rekach ani tego Sony ani Olympusa.

Będę bardzo wdzięczny za wypowiedzi, na pewno sie przydadzą :)

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dayus napisał(a):

poszukaj tam:

cyberfoto.pl

forum.fotoexpert.pl

1309558[/snapback]

Dzieki za linki, chetnie tam wskocze!

Jestem jednak juz w pelni zdecydowany - lepiej bedzie jak kupie Olympusa.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że olek.

o ile poprzednik F828 - F717 było zajebiste głownie ze względu na bardzo dobre szkło i dobrą matrycę, to F828 ma tragiczną matryce (Nikon 8700 oraz 8800 też ją mają, Canon Pro1 też) która powyżej ISO200 nie nadaje sie do użycia.

Karty MS są drogie to też jakiś tam atut, a na przyszłość http://www.dpreview.com i czytać czytać.

I pisze to czysto z podejścia foto a nie onanisty bo w fotografii nie onanizuje sie aparatami, a zdjeciami zajmuje sie od 15 lat ;)

Abberacje ma większość szkieł, ale to podejście onanistyczne.

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doman napisał(a):

Witajcie!

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wyborem aparatu. Przeczytałem już dużo testów/recenzji oraz opinii ludzi, którzy zakupili któryś z tych sprzętów. Jednak w oczach nabywców aparaty te przeważnie prawie nie miały wad :wink:

Z tego co wyczytałem, ten model Sony wykazuję dużą aberracje chromatyczną. Widziałem m.in kilka zdjęć, w których aparat był celowo nakierowany w kilka lamp (to bylo chyba w jakims hipermarkecie).

Rzeczą, która podoba mi się w tym modelu jest np. zoom regulowany ręcznie poprzez pierścień...

Nie chcę się tu za długo rozpisywać. Jak ktoś ma lub czytał o tych aparatach, wie co one maja a co nie.

Wydaje mi się, że nie jestem zdecydowany ponieważ nigdy nie mialem w rekach ani tego Sony ani Olympusa.

Będę bardzo wdzięczny za wypowiedzi, na pewno sie przydadzą :)

Dzieki

1308463[/snapback]

nie ma co sie zastanawiac

bierz olego.

bardzo dobre forum traktujace o fotografi

olympus.hat.pl polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, ze dopiero traz odpisuje, nie bylo mnie tu troche.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, link'i.

Poczytalem troche opinii, na pewno nie bede zawiedziony - zdecydowalem sie na tego Olympus'a, juz niedlugo bede go mial.

Dzieki jeszcze raz, pozdrowionka dla Was!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi