PITer Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 (edytowane) Kto mi zaplaci za prawa autorskie do sciaganai blachy ;p Kto nastepny ? ~den Ty masz widze NewCastle, wzroslo cos OC ? Lancer tez sciagal z s754 blache ale to nic nie dalo za to sciagnol chyba wczoraj z 939 i tez temp ładnie spadly :) Edytowane 14 Kwietnia 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Chyba robimy tutaj OT :D Oc wzrosło minimalnie (na razie testuje tylko na standardowym napieciu - max co sie udalo, to 9x287), ale mnie cieszy spadek temperatury. No i ta satysfakcja, ze TO zrobilem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmk Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Wracając do Freezera mam jeszcze takie pytanie : Mam zamiar kupić nowy zasilacz , koszyczek na płycie mam tak ustawiony ze mój freezer 4 będzie wiał na zasilacz . Wiec jaka konstrukcje zasilacza kupić , z jednym wiatrakiem wywiewajacym powietrze z tyłu(cos jak każdy no noname) , z jednym wiatrakiem 120 wyciągającym powietrze z pod freezera (cos jak CHIEFTEC HPC-410-212) , czy tez zasilacz z dwoma wiatrakami ? I czy to ma jakiekolwiek znaczenie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 120mm albo dwa wentyle, ale jeśli dwa to prostopadle do siebie ustawione a nie Push&Pull (czyli nie Tagan ani OCZ PowerStream... a zresztą tego to i tak nie ma w Polsce ;) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zobacz jak jest u mnie. I chyba jest to najlepsze rozwiazanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Nie, bo jak masz wentyl wyciągający 120mm z tyłu to zapodaj w jego stronę Freezera, dlatego że: mamy dwie możliwości, jeśli puścimy to przez 120mm to zaraz wyjdzie poza obudowę, ale jeśli puścimy przez 120mm od zasilacza to przejdzie przez zasilacz, a to ma go chłodzić? Będziemy go chłodzić ciepłym powietrzem z procesora podczas gdy wiatrak 120mm nie ma co robić? Niepolecane, bo po pierwsze wiatrak sie marnuje a po drugie zasilacz przyspieszy obroty swojego wiatraka i bedzie glosniej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Nie, bo jak masz wentyl wyciągający 120mm z tyłu to zapodaj w jego stronę Freezera, dlatego że: mamy dwie możliwości, jeśli puścimy to przez 120mm to zaraz wyjdzie poza obudowę, ale jeśli puścimy przez 120mm od zasilacza to przejdzie przez zasilacz, a to ma go chłodzić? Będziemy go chłodzić ciepłym powietrzem z procesora podczas gdy wiatrak 120mm nie ma co robić? Niepolecane, bo po pierwsze wiatrak sie marnuje a po drugie zasilacz przyspieszy obroty swojego wiatraka i bedzie glosniej... 1390812[/snapback] Ale koszyczka na mobo nie przestawie. Chodziło mi o fakt iz najlepszy bedzie zasilacz z wentylem 120mm w tej sytuacji. A wentyl wyciagajacy (pod zasilka) spelnia berdzo dobrze swoja funkcje. Jako ze mam wyciagniete zaślepki od CD-romow, to robi w budzie niezly przeciag owiewajac przy okazji procesor i RAMy. Troche niewyrazne, ale wiadomo o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmk Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) Właśnie tego się troche boje że się rozkreci wiatrak w zasilaczu . A zapinaka na freezerze nie pozwala na dowolne ustawienie coolera . Dlatego rozwiazanie z dwoma wentylami w zasiłce wydaje mi sie leprze (ciepłe powietrze jeszcze dodatkowo było by wydmuchiwane ) . Moge sie mylić wiec sie pytam :> dem: jak jest z decybelami w takim układzie ? Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez kmk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) Ja zastosowalem taki uklad: w obudowie mam tylka ta 120 na tyle, roznica temperatur zamknieta buda/otwarta qynosi 1/2 stopnie na procku. Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 dem: jak jest z decybelami w takim układzie ? 1390891[/snapback] Wszystkie wentyle sa puszczone na minimum, wiec jest cicho. @PITer Na Twojej plycie koszyczek jest zamontowany inaczej niz na mojej (przesuniety o 90 stopni), wiec nawet gdybys chcial, to dalbys rady zamontowac go tak jak mam ja. Wszystko zalezy od tego jak ma plyta zamontowany koszyczek. Albo wentylator bedzie wial w kierunku zasilacza (jak w moim przypadku), albo w kierunku tyłu obudowy (jak u PITer'a). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Svd Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 (edytowane) Ja zakładalem dzis Freezera 4 na Northwood 2,8 HT i musze przyznac ze jestem bardzo milo zaskoczony. Na boxowy colerku temperatury : idle - 36C stress - 53C Freezer 4 : idle - 28C stress - 36C Edytowane 15 Kwietnia 2005 przez Svd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 (edytowane) @PITer co masz na NB, szukam czegoś zamiast tego "odrzutowca" DFI. Widze tylko, że coś niebieskiego... Podaj linka lub nazwę, no i czy weszło gładko, bez moda - fotka z zoomem mile widziana. Sorry za OT Edytowane 16 Kwietnia 2005 przez Boxster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krum Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 PODEJRZEWAM, ZE JEST TO ZALMAN.............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 PODEJRZEWAM, ZE JEST TO ZALMAN.............. 1392738[/snapback] ...zapewne zdrowo pociachany, bo widzę że zachodzi na niego grafika. Swoją drogą to ciekawe jakie ma z tym cudem temp. na NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 ...zapewne zdrowo pociachany, bo widzę że zachodzi na niego grafika. Swoją drogą to ciekawe jakie ma z tym cudem temp. na NB. 1392849[/snapback] temp idle 39 stres do 53 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Panowie nie róbcie OT. A ja mam pytanie bo pare razy ktoś pytał czy pasuje frezer na Socket A. I może ktos cos sie odczytał albo wie na 100% jak to zmodowac aby pasowało?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Nie zartuj, ze zamieniles XP 120 na Frezeer'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Nie zartuj, ze zamieniles XP 120 na Frezeer'a. 1392975[/snapback] zmienilem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Dodaj do tego 10*C bo Asus zaniża temperature. 1370244[/snapback] A według mnie to o zaniżaniu temp to jest mitem i teraz juz takiego czegos nie ma. Jak u mnie w ASUS Probe (programik monitorujący temp i napięcia od ASUS'a) jest na CPU 38 stopni to jak dotknę blaszki lub heatpipy od Freezerka to one są zimne - rąk nie miałem wtedy gorących lub coś takiego czyli miały temp 36.6 (temp ciała ;)), i wtedy heatpipy były dotykowo zimniejsze od mojej ręki. Z tego wynika że cooler miał mniej niż 36.6. Wiadomo że cooler ma zawsze trochę mniej stopni od procka to temp. proca może faktycznie być 38 stopni. W stresie mi pokazuje 47 stopni i wtedy jak dotknę Freezerea to jest ciepły ale ma napewno mniej niż 50 stopni. Z tego wynika że ASUS nie zaniża temp i że to jest MIT !! Jak dostanę cyfrowy termometr to zmierzę nim temperatury i się upewnię w 100%. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 A według mnie to o zaniżaniu temp to jest mitem i teraz juz takiego czegos nie ma. Jak u mnie w ASUS Probe (programik monitorujący temp i napięcia od ASUS'a) jest na CPU 38 stopni to jak dotknę blaszki lub heatpipy od Freezerka to one są zimne - rąk nie miałem wtedy gorących lub coś takiego czyli miały temp 36.6 (temp ciała ;)), i wtedy heatpipy były dotykowo zimniejsze od mojej ręki. Z tego wynika że cooler miał mniej niż 36.6. Wiadomo że cooler ma zawsze trochę mniej stopni od procka to temp. proca może faktycznie być 38 stopni. W stresie mi pokazuje 47 stopni i wtedy jak dotknę Freezerea to jest ciepły ale ma napewno mniej niż 50 stopni. Z tego wynika że ASUS nie zaniża temp i że to jest MIT !! Jak dostanę cyfrowy termometr to zmierzę nim temperatury i się upewnię w 100%. Pozdro 1394257[/snapback] Powodzenia! Chciałbym, żebyś miał rację :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 (edytowane) Powodzenia! Chciałbym, żebyś miał rację :wink: 1394408[/snapback] Musze Cie zmartwic i to mocno. Niestety ale freezer jest tak wydajny i to sa realne temp, wiem to po sobie, A64 3000+ 2.7Ghz 1.5v 38stopni(stres) tyle co inny na wydajnych wodnych chłodzeniach. IC7 tez niby zawyzalo o 10 stopni i w to nei wierze, prescott 3.0@3.75 mialem 54 stopnie w stresie. a nie wierze w to ze procek mial 44 poniewaz radiator byl naprawde cieply. Edytowane 17 Kwietnia 2005 przez PITer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maras Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Mam zamiar kupić Freezera 64 i mam (pewnie banalne) pytanie do posiadaczy, ktorej pasty lepiej uzyc, tej dolaczanej do Freezera czy AS5? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Mam zamiar kupić Freezera 64 i mam (pewnie banalne) pytanie do posiadaczy, ktorej pasty lepiej uzyc, tej dolaczanej do Freezera czy AS5? :) 1395463[/snapback] Co za dziwne pytanie... Oczywiście że AS5! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_maras Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Dziwne czy nie dziwne, ja do AS5 mam maly dystans, ostatnio po zmianie boxowej pasty na zachwalana przez wszystkich AS5 temp zamiast spasc podniosla mi sie o pare stopni, obie pasty byly nakladane tak samo, ale mniejsza o to bo robie OT ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 No ja nie moge :angry: Jak tu widze opinie o tym Freezerze, a ja mam SocketA to mnie krew zalewa :angry: Blagam, jak ktos cos znajdze o przerobce to niech odrazu tutaj wklei. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ApyNet Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Czy ten Freezer 7 zmieści sie na płycie Asusa oraz w standartowej obudowie. Oraz czy jest on głośny/cichy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2005 ja mam pytanie, zarowno w intelach jak i amd64 blaszki sa przyklejone chyba tak samo, jak z powrotem i na co przykleic jakby w razie sprzedazy chcialbym sprzedac procka w calosci ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Czy ten Freezer 7 zmieści sie na płycie Asusa oraz w standardowej obudowie?Na wysokość to nie będzie problemów, zasadniczo też nie ma problemów ze zgodnością z płytami. Ale poszukaj. Oraz czy jest on głośny/cichy. 1399862[/snapback] Zapraszam tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wincento101 Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Ludzie którzy zajmują się modowaniem/tuningowaniem kompa ( Najbardziej mówie o tych co pracują w gazetach typu "Chip") i czytają tego posta. Weźcie kupcie jakies 3 Frezery i próbujecie ich przerobić na Socket A !!!!! Wasza gazeta będzie miała 10000 razy lepsza pokupność niż jak napiszecie jakiego Antywirusa wgrać :mur: Lub jak zainstalowac jakis program. Sorki a OT ale może kogos to zmobilizuje do próby przeróbki. Ja napewno bym próbował ale nie mam $$$ :mur: Prosze MOŻE KTOŚ WIDZIAŁ FREZERA 4 NA SOCKET A??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Czy ten Freezer 7 zmieści sie na płycie Asusa oraz w standartowej obudowie. Oraz czy jest on głośny/cichy. 1399862[/snapback] Powinno wejść. U mnie siedzie bezproblemu a też mam ASUS'a :wink: A co do głośności to na MAX orbotach (2200RPM) jest niesłyszalny. Wcześnej miałem Freezona Q80AlCu który RZEKOMO wydziela tylko 27db, jeśli to prawda to Freezera wydziela poniżej 18db ponieważ go niesłychać na FULL, a jak go skręcę do 1700RPM to już wogóle zapominam o wentylu na CPU :lol: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...