Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

najlepsz na rynku pasta to Arctic Silver 5 (no chyba ze ten mx-1 ją przebija... niech ktoś wreszcie je porowna obie na jednym kompie :]) i kosztuje 15-18 zł, z porówaniu z taką geilowską daje pewnie ok. 5 stopni różnicy, myślę, że jest to warte tych kilku złotych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 stopni różnicy to sporo :) pomiędzy jakimś tam geilem za 5 zł a oszałamiającym najlepszym na runku As 5!! Na podstawie czego wysówasz takie wnioski?

ale dla mnie wydawanie 20 zł na pastę to jest poprostu naciąganie ludzi i robienie nadzieji na mniejsza temp. Sama pasta nie zrobi swojej roboty. To jest jeden ze środków docelowych. Jeśli masz kiepską wentylację to nawet najlepsza pasta nie da rady.Poprostu każdy element musi być mniej więcej tak samo wydajny jeśli chodzi o chłodzenie.

Edytowane przez saper223

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@saper223

Kazdy element chlodzenia powinien byc mozliwie najlepszy a pasta jest IMHO jednym z najtanszych sposobow na zmniejszenie temp o kilka stopni. Na porzadna paste (dolny pulap to ceramiqe) wydasz 10zl a za nowy, nadajacy sie do czegos cooler na cpu przynajmniej ~50zł. A ze buda musi byc dobrze wentylowana to jasna sprawa szczegolnie przy chlodzeniu cpu typu tower pomaga sporo.

Roznica pomiedzy zwyklym titanem a as5 moze wynosic 5-7C. To sporo. Mysle ze ten geil niewiele przewyzsza titana.

BTW moim zdaniem zle nalozyles paste. A64 ma duzy rdzen i na pewno pozostaly pecherzyki powietrza, ktore pogarszaja przewodnosc cieplna z cpu na freezera.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowałem tydzień czasu Frezeera 4 na Arctic Silver5. Temperatura w porównaniu do Boxa spadła o 5-6 stopni. Dziś założyłem go na MX-1. Na razie jest 1-2 stopnie wyższa niż na AS5. Obydwie pasty zakładam metodą ziarna ryżu i po montażu lekko ruszam Frezeerem na boki. Zobaczymy jak będzie po paru dniach. Arctic podaje, że pasta najlepszą przewodność uzyskuje po 200 godzinach.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

ostatnio zlozylem sobie zestawik : A64 2800 , epox 8kda3j , i freezer 64.przed inastalacja Q&Q zaraz po zlozeniu temp wygladaly nastepujaco: idle 34 ,stres 40.Pozniej zainstalowalem Q&Q i teraz mam w idle 39-40 a w stress 44-45.O co chodzi??? Zgory dziekuje za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie moze i glupie pytanko ale czy paste od freezera 4 (mx-1) moge nalozyc troche na procka od grafiki? Bo tam juz wyparowalo wszystko. Pomoglo by to, choc ciutke? ;] Moja grafa mam 56C w idle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wlasnie odtsalem arctic freezer 64 i mam takie pytanko (głupie troche :lol: )

pod tym miedzianym spodem radiatora jest taka podkladka z teORT: ORT: ORT: ktury, bez niej tak za dobrze cooler nie wchodzi, a na zdjeciach w instrukcji jest pokazane ze to ma byc, i ja juz sam nie wiem, powiedzcie mi jak to z tym jest :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

ostatnio zlozylem sobie zestawik : A64 2800 , epox 8kda3j , i freezer 64.przed inastalacja Q&Q zaraz po zlozeniu temp wygladaly nastepujaco: idle 34 ,stres 40.Pozniej zainstalowalem Q&Q i teraz mam w idle 39-40 a w stress 44-45.O co chodzi??? Zgory dziekuje za odpowiedz

1459751[/snapback]

Może temperatura w pokoju wcześniej była niska a teraz cieplej się zrobiło :)

Ja mam teraz 34'C a kilka dni temu było 31'C w idle.

Wyłącz Q&Q i sprawdź teperatury.

Edytowane przez Masaccio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

ja wlasnie odtsalem arctic freezer 64 i mam takie pytanko (głupie troche :lol: )

pod tym miedzianym spodem radiatora jest taka podkladka z teORT: ORT: ORT: ktury, bez niej tak za dobrze cooler nie wchodzi, a na zdjeciach w instrukcji jest pokazane ze to ma byc, i ja juz sam nie wiem, powiedzcie mi jak to z tym jest :wink:

1459892[/snapback]

yyyyy

a gdzie on ma wchodzić?

chyba nie kładziesz tego klocka na procu ??

ta podkładka jest po to żeby miedź sie nie zaśniedziała :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak myslałem, nie mam eszcze płyty głównej i tak próbowałem to bez tego kartonika skrecic ale miedz nie dotyka spodu ale co tam gadam jak dostane płytke to bede kombinował :wink:

juz sie OC nie moge doczekać :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Po dwóch dniach różnica w temperaturze procesora przy Freezerza 4 pomiędzy pastą AS5 a MX-1 wypada na korzyść AS5 - 4 stopnie niżej.

1460658[/snapback]

dwa dni to 48h - jeśli oczywiście komp chodzi ci non-stop

wstrzymajmy się więc z oceną do 8-9dni po nałożeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz nie wiem czy z moim freezerem jest cos nie tak.....w stresie z Q&Q mam 46 stopini a bylo na poczatku 39.Po odinstalowaniu Q&Q tempertura jest bez zmian

1461120[/snapback]

Jesteś pewien, że Q&Q działa? Taktowanie proca powinno spaść o połowę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jest ten arctic freezer 4. nie malo sie nameczylem zanim go wcisnalem w socketa, byly male problemy. Uzylem pasty mx-1 na proca (mam dziwne przeczucie ze dalem jej za duzo). No i odpalam. Pierwszy wskaznik temp, 25C :o No dobra podkrecilem na 3,5ghz i odpalilem 3dmarka na godzinke. Sprawdzam temp, a tu 37C (jest to jako taki stress). Buda zamknieta, predkosc wentyla na coolerze 2100RPM ;) Krotko mowiac - rzeznia sprzecik, warto bylo kupic. Zobaczymy w przeciagu paru dni jak tam temperaturki.

Dokupilem odrazu dwa wentyle arctic pro tc 80x80, jeden jest w przodzie, drugi na tyle. Niestety nie udalo mi sie ich podlaczyc naraz, gdyz jest tylko jedno miejsce na 3pin na mobo, a "trik" z molexem sie nie udal (wiatrak sie w ogole nie krecil). Podlaczylem do mobo i dzialal normalnie. Lipa. Chyba jednak kupie przejsciowke 3pin/4pin ;)

Gdy byl podlaczony wiatrak z przodu temperatura byla calkiem nizsza (o jakies 3C) niż kiedy byl podlaczony wiatrak z tylu. Jak uda mi sie podlaczyc obydwa naraz powinno byc jeszcze lepiej ;)

Pozdro

ps. co sadzicie o tych wynikach?

ps2. mam zamontowanego freezera wiatrakiem w dol, tak ma byc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps2. mam zamontowanego freezera wiatrakiem w dol, tak ma byc?

1462338[/snapback]

Przyłóż rękę po drugiej stronie radiatora i zobacz czy powietrze jest ciepłe czy chłodne. Jesli chłodne to może być do dołu - będzie dodatkowo trochę wiał na grafę. Jeśli ciepłe to najlepiej do góry ale wtedy najlepiej mieć wentylator w spodzie zasilacza.

Fajne temperatury :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy dziala bo nie wiem jak to sprawdzic :sad: Moglbys mi podpowiedziec co dalej z takim fantem??

1462155[/snapback]

Everest pokazuje wszystko, taktowanie też

http://www.lavalys.com/products.php?lang=en

pobierz wersję home editon, wszystko w nim po polsku także problemów nie powinieneś mieć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zainstalowalem evererstai [gluteus maximus] nie pokazuje mi zadnej informacji o C&Q.Dodatkowo nie zmienia czestotliwosci pracy procka nawet po 30 min dzialania w samym windowsie....wyglada na to ze ta technologia u mnie nie dziala.mozna jakos C&Quruchomic poza instalacja drivera do procka??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o takiej konstukcji:

Obudowa Chieftec:

Zasilacz NeoTec z wentylatorem 120x120 wyciągającym powietrze. AC Freezer 64 wiejący do góry, właśnie w strone tego wentylatora. I obok Freezera jest miejsce na wiatrak 120x120 i z przodu na 80x80. Czy jak zamontuje te wiatraki to nie będzie jakiejś niewłaściwej cyrkulacji powietrza ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zainstalowalem evererstai [gluteus maximus] nie pokazuje mi zadnej informacji o C&Q.Dodatkowo nie zmienia czestotliwosci pracy procka nawet po 30 min dzialania w samym windowsie....wyglada na to ze ta technologia u mnie nie dziala.mozna jakos C&Quruchomic poza instalacja drivera do procka??

1462708[/snapback]

Ja musiałem w biosie ustawić na Q&Q, bez tego nie zadziała. Mam też jakiś "niefabryczny" program do tego, tak bedę w domu to dam ci na niego namiar :)

A Everest pokazuje temperatury, prędkości wiatraków i przetaktowanie proca. Technologia Q&Q polega na obniżeniu taktowania kiedy procesor jest nie wykożystywany.

Dokładna informacja jak wszystko poustawiać była w istrukcji od mojej płyty głównej. Zobacz w swojej, może też masz.

Edytowane przez Masaccio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SiD2 masz zainstalowany sterownik do proca amd 64 ???

jaki masz system ??

jeżeli nie używasz żadnego program do Q&Q to wejdź do panela sterowania - opcje zasilania - i ustaw minimalne zarządzanie energią :) system sam Ci będzie regulował i w Evereście będzież to widział :) u mnie jest w iddle mnoznik x5 i napięcie 1.1v

Pozdrawiam

a i jeszcze jedno w biosie mnożnik proca musisz mieć ustawiony na auto :) to tyle

nie powinieneś mieć już żadnych problemów ( Q&Q fajny patent )

Edytowane przez saper223

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi