Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, zapomniałem o przestawieniu schematu zasilania na minimalne zarządzanie energią. Ja nie muszę przestawiać, bo mam program RightMark CPU Clock Utility. Na fabrycznym Q&Q komp mi się wieszał, dobiero jak ustawiłem mnożnik na 6X w tym programie to działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm też miałem taki problem ale na mnozniku x4i z tym programikiem (RightMark CPU Clock Utility ) myślałem że to wina progsa

teraz na mnożniku x5 działa od 3 tygodni idealnie super stabilnie na fsb 250 :)

bez żadnego dodatkowego softu

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, no to ja troche pomarudze :) bo dluzszej przerwie zamontowalem freezera 4 na plycie dfi. mam celine d 330 (2,6) podkrecona na 3,5 ghz i temperatury mi tak srednio podchodza :D wczesniej mialem pentagrama QC-80 Cu (tylko ze na plycie abita siedzial) i sugerujac sie opiniami o niskich temp zmienilem wentyl na freezera, bo nawet na pentagramie celina w primie rozgrzewala sie do 70 stopni :) mam 2 x ac 80 w budzie, z tylu mi wydmuciach!e cieple powietrze, z boku wdmuciach!e niby zimne ... czyli taki standard ... po zamontowaniu freezera nic sie nie zmienilo!!! w idle mam od 45-50 (czyli to samo co na pentagramie). prime / super pi temperatura dochodzi do 65 sopni a czasem przekracza ta granice... jak zagram w giere (te bardziej wymagajace) to temp podchodzi do 70, i w ogole wszystko sie rozgrzewa, co nigdy tak sie nie rozgrzewalo :( ... nie wiem co jest... :) freezer wyglada na dobrego, nic nie chlapie, kreci sie ladnie 2400 obrotow ...

paste mam Arctic Ceramique, wszystko ladnie zamontowane, kable w miare poukladane, freezer jest ulozony tak ze dmucha na wentyl z tylu budy (dfi ma odwrocony koszyk na s478) :) i qpa :( moze to juz tak jest ze te prescotty sie tak grzeja :D i nie da sie zbic temperaturki :) troche lipa, zawiodlem sie ... wszelkie rady wskazane :) ale chyba juz nic nie pomoze, widocznie tak musi byc :( pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, no to ja troche pomarudze :) bo dluzszej przerwie zamontowalem freezera 4 na plycie dfi. mam celine d 330 (2,6) podkrecona na 3,5 ghz i temperatury mi tak srednio podchodza :D wczesniej mialem pentagrama QC-80 Cu (tylko ze na plycie abita siedzial) i sugerujac sie opiniami o niskich temp zmienilem wentyl na freezera, bo nawet na pentagramie celina w primie rozgrzewala sie do 70 stopni :) mam 2 x ac 80 w budzie, z tylu mi wydmuciach!e cieple powietrze, z boku wdmuciach!e niby zimne ... czyli taki standard ... po zamontowaniu freezera nic sie nie zmienilo!!! w idle mam od 45-50 (czyli to samo co na pentagramie). prime / super pi temperatura dochodzi do 65 sopni a czasem przekracza ta granice... jak zagram w giere (te bardziej wymagajace) to temp podchodzi do 70, i w ogole wszystko sie rozgrzewa, co nigdy tak sie nie rozgrzewalo :( ... nie wiem co jest... :) freezer wyglada na dobrego, nic nie chlapie, kreci sie ladnie 2400 obrotow ...

paste mam Arctic Ceramique, wszystko ladnie zamontowane, kable w miare poukladane, freezer jest ulozony tak ze dmucha na wentyl z tylu budy (dfi ma odwrocony koszyk na s478) :) i qpa :( moze to juz tak jest ze te prescotty sie tak grzeja :D i nie da sie zbic temperaturki :) troche lipa, zawiodlem sie ... wszelkie rady wskazane :) ale chyba juz nic nie pomoze, widocznie tak musi byc :( pozdro.

1463587[/snapback]

Widocznie tak musi być :) Właśnie z powodu temperatur odpuściłem sobie celerona jakiś czas temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie tak musi być :) Właśnie z powodu temperatur odpuściłem sobie celerona jakiś czas temu.

1463708[/snapback]

:D nooo, spoko, celek dobrze sie spisuje i to jeszcze podkrecony do 3,5 ghz, wszystko

ladnie smiga, bez zwieszki resetow itp itd :) nie mam ogolnie zadnych problemow oprocz

tych temp, ale juz olewam, nawet speedfana nie odpalam juz zeby sie nie denerwowac,

ehehe ;) ale co fakt to fakt, next sprzet oparty na amd i to bez dwoch zdan :) ale bez offtopicow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, według meni ten twój DFI zawyża temp. Zassaj i wgraj najnowszego biosa - moze coś da. I anjelpeij załatw soebi jakiś termometr cyfrowy i wepchnij między żebereka Freezera. Zobacz mój sig, tam masz temp. z cyfrowego termometru na mojej celince która ma też 3500 Mhz i dodatkowo Freezer ma 1700 rpm.

POzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za dobre rady, juz sie rozgladam za termometrem cyfrowym :) ogolnie dziwi mnie

to, ze ty freelancer7 masz takie niskie temperaturki :) plota niesie ze abit a co za tym

idzie tez dfi (bo tam inzynierowie z abita przeszli) zawyza temperaturki :) ogolnei teraz

systemp mam 46 stopnie (temp w pokoju duza, upaly za oknem) a procek 53 :) ogolnie

to nic nie robie ... jak zagram to komp sie rozgrzewa mocno, dotykam zasilki to jest

rozgrzana :) wentyle w budzie (ac 80) chodza na 2000 obrotow a freezer na 2400. aha,

biosa mam najnowszego, nic nowego nie wyszlo, szukalem :) spoko, w wakacje mysle

ze zmienie bude na jakas konret, z mozliwosciami konkret chlodzenia, zawsze sie potem

przyda, na zmiane sprzeta w przyszlosci :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam proca 3@3.6 z pentagramem al-cu na pokładzie.Temp dośc wysoka w stresie bo 65 stopni prawie.Czy zmiana na freezera dała by duży spadek temp ?? Zwłaszcza ze ostatnie dni to straszne gorąco które jeszce podwyższa temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1463587[/snapback]

Witam.To ja sie dołącze do narzekania.

Wczoraj właśnie zmieniłem Pentagrama 80AlCu na Freezera 64.Jakieś 45 minut bawiłem sie w wymyślenie zapinki do soc.A. W końcu jakoś mi sie to udało i wentyl spoczął na Bartonie 2500(@2200).No i w tym momencie pierwsze zgrzyty :mad: .Temperatura wogóle sie nie zmieniła (znaczy nie spadła), mam wrażenie nawet że szybciej podnosi na do swojego maksimum niż na Pentagramie.Temperatura w budzie poszła w góre o jakieś 1-2 stopnie, to samo na mosfetach - było 44-46 teraz jest 48-50(ale akurat to moge zrozumieć bo Freezer nie dmucha w koło jak Pentagram).

Podsumowując: mam mieszane odczucia jesłi chodzi o Freezera.

Najwięksżą jego zaletą jest bez wątpienia cisza.Jeśli chodzi o "zbijanie temperatury" to przy obrotach 2100 robi tyle samo co Pentagram przy 3200.

Zalęta jest także to że przy wyższych napięciach procka (powyżej 1.75V) utrzymuje niższe temperatury niz Pentagram i szybciej wraca (po stresie) do normy.Pocieszam sie tym że jak zmienie paltforme na A64 to już wentyla nie będę musiał kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.To ja sie dołącze do narzekania.

Wczoraj właśnie zmieniłem Pentagrama 80AlCu na Freezera 64.Jakieś 45 minut bawiłem sie w wymyślenie zapinki do soc.A. W końcu jakoś mi sie to udało i wentyl spoczął na Bartonie 2500(@2200).No i w tym momencie pierwsze zgrzyty :mad: .Temperatura wogóle sie nie zmieniła (znaczy nie spadła), mam wrażenie nawet że szybciej podnosi na do swojego maksimum niż  na Pentagramie.Temperatura w budzie poszła w góre o jakieś 1-2 stopnie, to samo na mosfetach - było 44-46 teraz jest 48-50(ale akurat to moge zrozumieć bo Freezer nie dmucha w koło jak Pentagram).

Podsumowując: mam mieszane odczucia jesłi chodzi o Freezera.

Najwięksżą jego zaletą jest bez wątpienia cisza.Jeśli chodzi o "zbijanie temperatury" to przy obrotach 2100 robi tyle samo co Pentagram przy 3200.

Zalęta jest także to że przy wyższych napięciach procka (powyżej 1.75V) utrzymuje niższe temperatury niz Pentagram i szybciej wraca (po stresie) do normy.Pocieszam sie tym że jak zmienie paltforme na A64 to już wentyla nie będę musiał kupować.

1473344[/snapback]

Trochę mnie dziwią takie wypowiedzi skoro masz już Pentagrama AlCu80 który jest dobry coolerem i zmieniłeś go na cooler w tej samej cenie no to czego się spowdziewałeś? że zaraz będzie chłodził jak przy LC? :mur: Przecież to jest normalne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie rzecz w tym, że Freezer ma bardzo wydajną budowę radiatora, a ile tam wentyl się kręci to sprawa drugorzędna. Dlatego właśnie wyniki testów (nie pamiętam jakich ani czyich) na mocno podkręconym Winnim (1.58V, 2700 MHz) w stresie dają mniej więcej takie rezultaty:

12V = 2200 rpm = ~48 C

9V = 1700 rpm = ~49 C

7V = 1400 rpm = ~53 C

zauważcie że te powiedzmy 1700 rpm są mu potrzebne, natomiast wyżej wydajność rośnie raczej od niechcenia, cóż z tego wynika? Otóż to, że wąskie gardło jest w radiatorze (ale jest to jednocześnie bardzo szerokie gardło - jeśli rozumiecie, o co mi chodzi). Po prostu sam radiator rozprasza ciepło na tyle efektywnie, że większy przepływ niż te 1700 rpm nie jest mu potrzebny. Dlatego jest to świetny produkt dla maniaków ciszy. Założę się, że gdyby w tym pentagramie zmniejszyć obroty na 1700 rpm, to temperatura wzrosłaby o wiele bardziej niż o 1 stopień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mnie dziwią takie wypowiedzi skoro masz już Pentagrama AlCu80 który jest dobry coolerem i zmieniłeś go na cooler w tej samej cenie no to czego się spowdziewałeś? że zaraz będzie chłodził jak przy LC?  :mur:  Przecież to jest normalne...

1473588[/snapback]

No jak piszą koledzy pod tobą - wydajność wcale nie jest lepsza. ALe cisza....

różnica ogromna.Oprócz jego wad wymieniłem także tą zaletę.A jeśli chodzi o cene to nie całkiem jest że Freezer=QC80CU.

Pentagrama kupiłem za jakieś 49 PLN a Freezera za niecałe 70.Myślałem że będzie "troszke" lepszy.Zawiodłaem sie jeśli chodzi o temp ale z drugiej strony cisza mi bardzo odpowiada :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja:

Około godziny 18 śpie zmęczony całym dniem nagle do pokoju wlatuję starszy brat i wyciąga z siatki Arctic Cooling Fan 3 TC (o którego go poprosiłem) - no dzięki fajnie, że pamiętałeś mówie... Po chwili wyciąga z siatki Arctic Freezer'a - " Masz młody jutro dzień dziecka..." :blink: :blink: :blink: ...

No i tak właśnie stałem się posiadaczem tego wspaniałego coolera. No to zacznijmy od początku!

1. Montaż:

No tutaj poświęciłem kilka minut bo musiałem nieco wygiąć radiator od płyty głównej, potem kilka problemów aby zaczępić no i już siedzi!

2. Włączam komputer... O KU***A ten komputer wogóle chodzi? :lol: (czyt. WIELKA CISZA w porównaniu z BOX'em) jako, że miałem już podkręconego 2,4 @ 3,0 Temperatury osiągały:

BOX:

Idle - 39'C

Stres - 72'C

Arctic Freezer:

Idle - 33'C

Stres - nie sprawdząłem...

3. Kręcimy kręcimy!

Restart kompa, bios FBS jedziemy 3,2 włącza się spokojnie 3,3 również, 3,4 - ok sprawdzamy jak to wygląda... Włączam prime na 30min MAX temperatura... Uwaga! 47'C... :rolleyes: To jest coś nieprawdopodobnego!

Jestem naprawdę zachwycony tym coolerkiem! Mogę go z czystym sercem polecić! Kupiłem go za 59zł w Proline w P-niu jako ostatnią sztukę :) Sprzedają się skubane :wink: Wieczorkiem wsatwie fotki jak to u mnie wyglądam na socket 4.

P.S Co do Arctic Cooling Fan 3 TC wstawiłem go na tył obudowy i jest w odległości od Freezer'a około 3cm czyli wyciąga ciepłe powietrze dmuchane przez Freeze'ra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kilka osób wcześnie też zapodawało linki swoich Freezer'ów

2. Jakby znowu ktoś się pytał "w która stronę będzie obrucony" - jak ktoś będzie miał podobny zestaw do mojego tu już będzie wiedział.

3. Chciałem się pochwalić :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nuras_en

Foty nic nie wnoszą, zawalają tylko miejsce na forum... Gdzie tu jakieś mody, przeróby i jakieś ciekawe pomysły? Na przyszłoś przemyśl to co masz zamiar umieścić, a najlepiej przy takiej ilości zdjęć to je "podlinkuj".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy Freezer 64 wejdzie mi na Abit KV8 Pro? ma ktoś na tym?

1475399[/snapback]

Zazwyczaj nie zależy to od płyty głównej tylko od tego ile masz miejsca obok niej, czy zasilacz nie jest za blisko itd. Freezer nie jest duży, wchodzi prawie wszędzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pooglądaj sobie zdjęcia zamontowanych Freezerów i zobaczysz jak to wygląda z montażem. U mnie też wieje do góry, do dołu nie da rady bo o zasilacz by zawadzał i na razie jest tak sobie bo nie mam wentyla w spodzie zasilacza. Miałem jeszcze problem bo zapinki zawadzały mi o gniazda USB z tyłu płyty ale odkręciłem te przytrzymujące śrubki i przełożyłem zapinkę na drugą stronę. Teraz jest ok. U mnie wygląda to następująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi