wajha Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 mam plyte taka jak w podpisie i mam speedfan i tam jak zmniejszam % to pokazuje nadal 2220rmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 musisz kupic jakis kontroler obrotow np pentagrama, albo podlaczaj pod molexy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 jak troche zmienisz speed fanem nie ma zmiany, a jak przedobrzysz to wiatrak staje :) potencjometr pentagrama to koszt 9zł nie za drogo, zalmana 19 ale tu zapłacisz za firme i dłuższy kabelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Witam, u mnie na Opteronku podkreconym na 2565 na 1,42V mam okolo 2200obr i temp w idle okolo 22-23 i w stresie okolo 27-29 pasta AS5 i nie slysze go w porownaniu do wentyla z DFI ktory smiga okolo 5000obr i ma 42 stopnie non stop. Ale nic nie przebije wentylka z mojego saphirka dlatego Arcticiem sie nie przejmuje tymi obrotami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Witam, u mnie na Opteronku podkreconym na 2565 na 1,42V mam okolo 2200obr i temp w idle okolo 22-23 i w stresie okolo 27-29 pasta AS5 i nie slysze go w porownaniu do wentyla z DFI ktory smiga okolo 5000obr i ma 42 stopnie non stop. Ale nic nie przebije wentylka z mojego saphirka dlatego Arcticiem sie nie przejmuje tymi obrotami.No to temperatury masz lepsze niż na chłodzeniu wodnym...pewnie Ci czujnik przekłamuje, albo masz w domu chłodnię :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 A ja dokladniej przjrzalem sie temperaturom na wykresach w speedfanie podczas dlugotrwalych testow i nie jest tak rozowo. Szczegolnie na zwiekszonym nieco mapieciu do np 1.42 (co i tak jest bardzo niskim napieciem) temp w stresie utrzymuje sie na poziomie 48C (!!) przy wentylach na maxa. Buda jest ciepla w srodku bardzo, ale to chyba nie argumentuje takich wynikow. Zaczynam sie powaznie zastanawiac czy aby napewno freezer stojac w desktopie dziala na 100% mozliwosci swoich HP? Dodam ze pasta jest ceramique i dobrze nalozona, proc nie ma krzywej czapki a docisk coolera tez jest bardzo mocny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 No nie wiem jak by bylo na chlodzeniu wodnym ale mam jeden wentyl z przodu jeden z tylu jeden na boku i jeden an gorze, buda tak wyglada http://specialtech.co.uk/spshop/customer/p...846&cat=0&page= wentyle naprawde ciche po podkreceniu nic mi nie skoczyla w gore, nawet buda ma czujnik temp wepchnalem go w radiator przy podstawie tez pokazuje taka temperature takze nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Witajcie ! Czy któremuś z was padł wiatraczek na Freezerze non-Pro ? Od paru dni w moim Freezerku wiatraczek zaczął powarkiwać, wyjąłem go więc wczoraj celem oczyszczenia i zaniesienia do sklepu w ramach gwarancji. Przeleciałem go w te i we wte zmiotką, tuż przed zapakowaniem jeszcze kontrolnie podłączyłem do zasilania no i skubaniec ucichł. Chodził jeszcze przez cały wieczór i ani się nie zająknął. Podejrzewam że jest to czasowe i za jakiś czas znowu zacznie się odzywać :sad: A mam go raptem niecały rok... I pytanie bonusowe: gdyby sklep czynił jakieś wstręty wedle gwarancji (Proline - więc mam złe przeczucia...), to jaki wiatraczek polecacie jako zamiennik ? Z Arcticów to chyba Arctic Cooling Fan 3 TC ma zbliżony wygląd i rozmiary zdatne do zamontowania na Freezerze, tylko jak będzie wyglądać kwestia wydajności - nie będzie aby za słaby? W końcu to wiatraczek do obudowy a nie na procek. A na koniec zaznaczę, że przy okazji naniesienia nowej pasty temperatura w stresie spadła o dobre 2-3 stopnie :) i obecnie obraca się w okolicach 40 st. C :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 A ja dokladniej przjrzalem sie temperaturom na wykresach w speedfanie podczas dlugotrwalych testow i nie jest tak rozowo. Szczegolnie na zwiekszonym nieco mapieciu do np 1.42 (co i tak jest bardzo niskim napieciem) temp w stresie utrzymuje sie na poziomie 48C (!!) przy wentylach na maxa. Buda jest ciepla w srodku bardzo, ale to chyba nie argumentuje takich wynikow. Zaczynam sie powaznie zastanawiac czy aby napewno freezer stojac w desktopie dziala na 100% mozliwosci swoich HP? Dodam ze pasta jest ceramique i dobrze nalozona, proc nie ma krzywej czapki a docisk coolera tez jest bardzo mocny. mam podobna sytuacje, nie wiem juz o co chodzi, mam teraz napiecie 1.33V !!! 9x200 (winnie 3000+) i temperatura 36 stopni. PARANOJA! przedtem mialem Pentagrama QC-80 Cu - specjalnie wymienilem go na tego Freezera64 Pro aby moc podkrecic mojego Winniego do 2.5Ghz (spokojnie chodzi przy 1.5V) no ale jesli bede mial temperatury kolo 50 to nici z tego :/ poza tym, ile czasu nalezy odczekac aby pasta zaczela wlasciwie dzialac? komp dziala od 2h (od 15:00). wygrzewalem narazie tylko 45min w StressPrime (temp max 43 stopnie) przy 1.4V. eh.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 bo fryzjer potrzebuje dobrej wentylacji BUDY !!!!!! i paste należy winienić - ta aplikowana jest z jakiś odpadków :lol: jak zmnieniłem na AS5 to mi tempy spadły od 4-5* :P ten aplikowany MX-1 po tygodniu zmienił mi sie w papier :lol: podobno zwykły mx w tubce jest lepszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 mam AS5 :) fakt, moze cos z wentylacja zzzzzZzz :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 no wentylacja jest niezbędna :) jak nie masz za dobrej to najlepszym rozwiązaniem będzie wstawinie tylniego na dmuchanie na fryzjerka , a tego ustawić wentylem do tyłu obudowy :) pozostaje tylko wywiercić dziure w suficie obudowy ( :) ) wstawić tam jaka 120 albo 92 i efekt murowany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 jak nie masz za dobrej to najlepszym rozwiązaniem będzie wstawinie tylniego na dmuchanie na fryzjerka , a tego ustawić wentylem do tyłu obudowy :)raczej odwrotnie... freezer ma wiać do tyłu na wiatrak wyprowadzający powietrze z budy... do tego coś na przodzie coby wpychało powietrze i powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 U mnie na DFI wieje do gory na zasilacz ktorego zadaniem tez jest wyprowadzic powietrze z budy pozatym mam wentyl w dachy budy. A temp w IDLE to 23-27 max w Primie to 34 porzy ustawieniach proca 9*300przy 1.45V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 bo fryzjer potrzebuje dobrej wentylacji BUDY !!!!!! i paste należy winienić - ta aplikowana jest z jakiś odpadków :lol: jak zmnieniłem na AS5 to mi tempy spadły od 4-5* :P ten aplikowany MX-1 po tygodniu zmienił mi sie w papier :lol: podobno zwykły mx w tubce jest lepszy :) No dobra, ale co jesli w idle jest bardzo niska temperatura (ponizej 30) a w stresie bardzo syzbko rosnie do np 45? i tutaj nie ma nic do rzeczy temp w budzie bo nawet nie ma kiedy sie zwiekszyc jesli caly wzrost nastepuje w 2min. Kwestia pionowo stojacych HP ma tez znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 a moj freezer to jest straszny byk (glosny) i w idlu mam ok 46* a stress 70*, [wiatr z przodu i tylu budy, kable uszeregowane] jak mogwe to zmienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 po tempach widze że nasz cos intela :lol: jaka masz paste ?? dobra wentylacja obudowy ?? obroty zmniejszysz albo fanem w biosie na auto albo jakomś ogranicznikiem obrotów --- czytałeś wogule ten topic troche :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcz Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Zaczynam sie powaznie zastanawiac czy aby napewno freezer stojac w desktopie dziala na 100% mozliwosci swoich HP? Z tego co czytałem to HP nie nadają się do pracy w pionie dlatego wymyślili Heatlane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 hmm....u mnie narazie sie cos poprawilo, tak mi sie wydaje. w idle 33 stopnie przy 1.36V - procek obecnie gonie 9x233 (winnie) na fryzjera wieje z gory boxowy wentyl od AMD64 zas z tylu budy wywiewa wentyl od AC na max obrotach. nie najgorzej, ale teraz dopiero zauwazam, ze czas nadszedl na PAPSTy i 12dB :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) po tempach widze że nasz cos intela :lol: jaka masz paste ?? dobra wentylacja obudowy ?? obroty zmniejszysz albo fanem w biosie na auto albo jakomś ogranicznikiem obrotów --- czytałeś wogule ten topic troche :lol: :lol: oczywsice, prescott wykrecony 3,0@3,6 zaraz za AC Fr4 jest taki AC ProTC 3 (ten duzy, podobny jak na freezerze - tez halasuje jak cholera - z 10 kompa slychac, ze chodzi) i z przodu AC TC (ten plaski), pasta to OCZ silver 5+; nie mam pojecia czemu tak jest... * dodam ze przy otwartej budzie 10* mniej Edytowane 26 Lutego 2006 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Z tego co czytałem to HP nie nadają się do pracy w pionie dlatego wymyślili Heatlane.Tylko zastanawia mnie np kwestia XP-120 gdzie mamy juz posrednio ulozone hp. I jak to stoi w normalnej budzie to tez sa w duzej czesci pionowo. Z tego co czytalem hp nie dziala jakbys wzial freezera i go powiesil do gory nogami. Ale zwyczajnie stojac poinien byc tylko nieco slabszy :/ No i co wybrac jesli nie hp wydajnego - zalman 7700? Az szkoda, wydajnosc pewnie slabsza niz freezer w optymalnych warunkach i 3x drozej :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Poczytajcie recenzję XP-120 na silentpcreview, testowali go w dwóch pozycjach (z HP tak i tak), aby zweryfikować to, co mówił Thermalright, czyli że XP-120 pracuje tak samo dobrze w każdej orientacji (może poza zupełnie złą, nie pamiętam, ale pod katem 90 stopni mialo wciaz byc ok). No i okazało się, że Thermalright prawdę mówił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcz Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 No i co wybrac jesli nie hp wydajnego - zalman 7700? Az szkoda, wydajnosc pewnie slabsza niz freezer w optymalnych warunkach i 3x drozej :? Scythe FCS-50 Heatline ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Scythe FCS-50 Heatline ? Za wysokie. I polemizowalbym czy lepsze niz 7700, w testach to wypada raczej srednio. Mnie ogranicza wysokosc budy (17cm) a od samego procesora to jeszcze nizej. Za to SI-120 bedzie pasowac idealnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 mam problem chce se przerobić freezera 4 (478) na 939 no i ni ch!@# procesor jest wiekszy od "podstawki" tej Cu czy to ma tak sobie być czy nie da sie tego założyć na 939 na DFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 mam problem chce se przerobić freezera 4 (478) na 939 no i ni ch!@# procesor jest wiekszy od "podstawki" tej Cu czy to ma tak sobie być czy nie da sie tego założyć na 939 na DFI jeżeli wystaje tylko troszeczke, to tak ma być, w wersji 64 tak jest ze nie zakrywa calego ihsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_cin Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Witam, mam pytanko otoz chcialbym sobie sprawic freezera 64 pro ale juz mi rece opadaja bo nie moge znalesc w necie zadnego sklepu ktory by w lodzi je oferowal... jest ktos z lodzi ? kto zakupil owe cacko w lodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 jeżeli wystaje tylko troszeczke, to tak ma być, w wersji 64 tak jest ze nie zakrywa calego ihsa.no wystaje jakiś 1mm z każdej sttrony niech sie jestze ktoś wypowie !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcz Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 no wystaje jakiś 1mm z każdej sttrony niech sie jestze ktoś wypowie !!! Z tego co czytałem to te wersje (4 i 64) różnią się tylko mocowaniem więc nie widzę problemu. Ściągnij "czapkę" z proca to Freezer zakryje Ci całe jądro proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Z tego co czytałem to te wersje (4 i 64) różnią się tylko mocowaniem więc nie widzę problemu. Ściągnij "czapkę" z proca to Freezer zakryje Ci całe jądro proca. no dobra jak spale proca to bedzie na siebie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...