Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Coś jest nie tego. Checklist:

1. czy wentyle dmuchają w dobrą stronę?

2. czy Freezer dmucha w stronę wentyla wydmuciach!ącego?

3. czy Freezer się kręci?

4. czy na pewno dobrze położyłeś pastę?

AS5 powinna działać od razu optymalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zalozylem dzisiaj Freezer 64 Pro ktory wieje na tyl obudowy gdzie zamontowany jest THERMALTAKE Thunderblade 9cm ktory wyciaga powietrze i co stwierdzam ze w sumie nic sie nie zmienilo od boxowskiego wentyla. pasta to ceramique.. teraz powiedzcie co jest nie tak.. troche mnie to denerwuje temp

IDE-35stopni stres-47-48

athlon 3200+

na boxie mialem to samo tylko w stresie 51-52 co jest nie tak wydalem ponad 100zl i nic nie widze roznicy tylko tyle ze jest ciszej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do was:

Na procesorze mam założonego Freezera64 (nie jest Pro) i wieje od dołu w górę obudowy.

Czy jest możliwość zamontowania go tak żeby wiał do tyłu obudowy ?

(bo mam zamontowany tam dodatkowy cooler i na pewno temperaturki by spadły).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge tylko go obrocic w strone dvd..

Trudno powiedziec, bo ja go na oczy nie widzialem. U mnie jest boxowy

AMD na Venice 3000 2400GHz i mam w idlu 41C przy 2800obr.

Wez moze odlacz tego Thermaltake z tylu obudowy i sprawdz, bo moze

on robi wiecej klopotu, niz korzysci do tego jesli masz jeszcze jakies inne wentyle w budzie to sprawdz.

Jak nie pomoze to moze ktos kto ma tego wentyla niech cos napisze....

Moze pasta na coolerze musi popracowac i dopiero po paru h bedzie lepiej....

P.S.

Mam pytanko do wszystkich.

Czy zamontowanie Arctica Freezera 64 Pro na mojej mobo MSI K8N SLI

+Venice 3000 2400GHz obnizy temperatury? Nie mam zadntych dodatkowych coolerow w budzie, jedynie zasilacz NeoTec ma wiatrak

140mm i dosc dobrze odprowadza cieplo z budy.

Temp. w idle

41C na CPU AMD cooler

35C mobo

Czy np. zamontowanie Arctica Freezera 64 Pro w taki sposob, aby dmuchal w strone wiatraka 140mm od zasilacza obnizy temp. ?

Jesli tak to przypuszczalnie ile?

Czy montaz Arctica na mojej mobo bedzie bezproblemowy tj. wystarczajaca ilosc miejsca ?

A moze montaz Arctica w strone tylnej czesci obudowy bedzie lepszym wyborem, niz w strone zasilacza?

Wogole to da rade zamontowac Arctica na mojej mobo w strone zasilacza?

Z gory dziekuje za all odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś jest nie tego. Checklist:

1. czy wentyle dmuchają w dobrą stronę?

2. czy Freezer dmucha w stronę wentyla wydmuciach!ącego?

3. czy Freezer się kręci?

4. czy na pewno dobrze położyłeś pastę?

AS5 powinna działać od razu optymalnie.

Nie wiem jak działa freezer: czy dmucha na blaszki chłodnym powietrzem czy wydmuciach!e od blaszek chłodne powietrze. Jeżeli to jest to pierwsze to mam go dobrze ustawionego (freezer wieje, czyli wdmuciach!e powietrze 'na' blaszki czyli finy i potem to ciepłe powietrze trafia na dodatkowego wentyla który wydmuciach!e je z obudowy). Freezer sie kręci. Paste dałem tak jak mi grzesiu powiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam freezera skierowanego tak aby wydmuchiwał powietrze do dodatkowego wentyla 80x80, i tem w idle to 35*, w stresie 40* a w trybie C'n'Q 30* na stockowej pascie mx-1, niby temeratura powinna po kilku dniach spasć ale u siebie tego nie zauważyłem, mam już go prawie tydzień i temperatury są takie same, dodam że cały czas mam właczoną opcje w biosie SmartFan i obroty w idle to ok 1600, w stresie 1800, a w trybie C'n'Q 1400 RPM

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienial ktos wentyl na tym cudzie?? dalo to cos?? ile stopni zrzucil??

Ja np zmieniałem.Wsadziłem Fandera 92mm i specjalnej roznicy w temp nie widze.ale za to jest różnica w wydajnosci i ciszy bo przy 1200rpm Fander utrzymuje temp na poziomie 35C w stresie.Procek nie kręcony.

W zasadzie opłaca sie zmieniac na inny niz oryginalny tylko dla ciszy.Chociaz skręcony Arctic do 1500rpm tez jest cichy.Suma-summarum lepiej dac sobie spokój. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczesniej mialem tak jak na zdjeciu.. ale przez jeden dzien stwierdzilem ze to bez sensu:)

rozebralem zalozylem jeszcze raz tylko ze wiatrak Freezera jest po drugiej stronie i jak narazie

IDE:30stopni bylo 35

Stress napisze. wlacze SP bylo 48

pasty dalem wiecej tz.. dwa ziarenka ryrzu:)

3200+ ale dzisiaj bedzie krecenie.. i wtedy napisze co z temp..

pozdrawiam..

post-136802-1148236210_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl z tyłu ci dmuchał do budy ??

zasiłka ma wentyl 120mm od spodu ??

czyli zasiłka ci zasysała zimne powietrze z tego wentyla :) a fryzjerek ledwo co mógł sobie uciagnać :)

pozatym nie miał gdzie ciepłego powietrza wypchnać :) powinieneć zrobić dziure u góry :)

ja tam mam tunel powietrzny z przedniego panela do proca :) wentyl w tunelu ten oryginalny od fryzjerka :P na 5V ale nic nie dmucha prawie :/ musze cos innego zamontowac :P

ps - gdzie dysk :P :P :P (lezał na piance pewnie :P )

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl z tylu wydmuchiwal powietrze :))) a freezer wdmuchiwal i sie robilo zamieszanie wiem glupie to bylo ale dalem chyba poprawnie..:) czyli ten z tylu wyciaga a freezer wdmuciach!e w radiator .. freeezer jest obrucony podstawka

Dyski sa poza buda.. samsung 160jj dziala jak bym mial tube z samochodu. nie dalo sie spac i lezy sobie poza buda na piance a WD jest w budzie na piance tak jak widac na zdjeciu.. i wszystko jest cacy a co do obrotow to zrobilem sobie ten panel na LM317 i tez jest cacy

zasilka wiele ale do budy.. wlasnei chyba cos nie tak powinna zasysac powietrze do srodka i wypuszczac go z tylu.. hmm.. ale to sie da zrobic:) srobokret i przekladka wiatraka.. ale czy tak mozna?

A i czy mam poczelac az sie pasta ulozy itd..:) czy moge odrazu katowac proca SP??:)

SP po 1h na normalnym taktowaniu 2000mhz 39stopni..

teraz musze zalozyc jakis inny wiatrak na grafike teraz mam AC tego za 8zl wylutowany czujnik i jak go podlaczylem pod panel puszczam na 12v.. to troche halasuje gdy mialem boxowskie chlodzonko to go nawet nie syszalem .. tylko teraz jaki wentyl polecicie 8cm-9cm a nie chce zakladac nowego tematu:)

Edytowane przez zajaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wentyl z tylu wydmuchiwal powietrze :))) a freezer wdmuchiwal i sie robilo zamieszanie wiem glupie to bylo ale dalem chyba poprawnie..:) czyli ten z tylu wyciaga a freezer wdmuciach!e w radiator .. freeezer jest obrucony podstawka

Dyski sa poza buda.. samsung 160jj dziala jak bym mial tube z samochodu. nie dalo sie spac i lezy sobie poza buda na piance a WD jest w budzie na piance tak jak widac na zdjeciu.. i wszystko jest cacy a co do obrotow to zrobilem sobie ten panel na LM317 i tez jest cacy

zasilka wiele ale do budy.. wlasnei chyba cos nie tak powinna zasysac powietrze do srodka i wypuszczac go z tylu.. hmm.. ale to sie da zrobic:) srobokret i przekladka wiatraka.. ale czy tak mozna?

Zajączek... zacznij wszytko od początku.

1) Wentylator z zasilacza koniecznie musi dmuchać na zewnątrz kompa

2) wentyl dodatkowy też powinien powietrze wydmuchiwać

3) freezer dokłądnie odwrotnie niż teraz masz - też powietrze na zewnątrz niech leci

4) pasty MINIMUM - cieniutka warstewka-tak żeby wręcz podstawkę radiatora przez nią było widać

Trzymaj się powyższych zaleceń i będziesz miał jak ja temp. max 39 stopni przy taktowaniu 2,6 (i to na stockowej paście mx1)

PS. Dałeś ponad stówkę za freezera 64 pro?? Nawet ja tak z klientów nie zdzieram :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zajączek... zacznij wszytko od początku.

1) Wentylator z zasilacza koniecznie musi dmuchać na zewnątrz kompa

2) wentyl dodatkowy też powinien powietrze wydmuchiwać

3) freezer dokłądnie odwrotnie niż teraz masz - też powietrze na zewnątrz niech leci

4) pasty MINIMUM - cieniutka warstewka-tak żeby wręcz podstawkę radiatora przez nią było widać

Trzymaj się powyższych zaleceń i będziesz miał jak ja temp. max 39 stopni przy taktowaniu 2,6 (i to na stockowej paście mx1)

PS. Dałeś ponad stówkę za freezera 64 pro?? Nawet ja tak z klientów nie zdzieram :P

hehe czyli ma aplikowaną wyskrobać do przeźroczystości :lol:

dał ponad 100zł bo dokupił inny wentyl :) (albo drugi bo ie pamiętam już :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No a wiec zdaje najnowsza relacje..:) po zmanie wentyla na druga sotrone mialem w SP po 1h 39 stopniow.. ale stwierdzilem ze mam straszny balagan w obudowie poszperalem na forum i dzisiaj po pracy poszedlem do sklpeu kupilem tasme izolacyjna i paczke opasek zaciskajacych bawilem sie przez 5h.:) i co .. tep po 1h sp 37 stopniow.:) mysle ze zrobilem maly pozadek z kablami tz.. owijki na kable z tasmy poczatek zawijka wtyczka zawijka pozniej je gdzies poupychalem w sumie zeszlo mi 70 opasek.. ale widac blo warto ... tylko znowu glowa mi opadla jak zobaczylem ze mam dac minimalnie pasty..:) a ja dalem dwa ziarenka ryrzu i teraz czy zobacze jeszcze roznice jak dam tego tak malutko..

A co do zasilacza to naprawde wieje mi w reke jak dam ja do budy wcale nie wyciaga..

i jaki wentyl 8cm - 9cm na grafike jak widac na zdjeiu jest na dolnym radiatorze AC 8cm ale robi taki halas masakra.. cos wydajnego.. nie musza byc swiecidelka..

Co ja bym bez was zrobil:) dzieki..!!

Lipa jakich malo procek tylko 2500mhz przy vcore 1.47 i wiecej sie nie da 2600 nawet przy 1,55 wywala SP po 1min:(( przy ramach 266

Edytowane przez zajaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam!jakiś bład mi sie wdał podczas edycji i wyszedł post pod postem.

Jak juz tak sie stało to:

@Chemik16 U mnie Fander na gumkach działa jak nalezy i nie wchodzi w drgania.Może źle zamocowałeś go na tych gumkach?

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo zamontowałem :P

czasami wchodz w drgania ;/ nie wiem czemu - czy jakaś niewywarzna łopatka czy co :/

Najprawdopodobniej jeden z kołeczków sie obluzował lub drgania pochodza z powdu styku Fandera z kosciami pamięci.

P.s Same drgania sa chyba normalnym zjawiskiem podczas pracy wentylatora,ale jesli wydaje podczas drgania chałas to juz cos musi byc powodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare dni temu zamówiłem Freezera 4, dziś przyszedł :)

Największy problem miałem z zapinką - myślałem, że socket rozwale :lol:

Na procka (P4 Northwood 2.6 @ 3.25 GHz) nałożyłem paste która była z coolerem (AC MX-1)

Włączam kompa, Prime i SuperPI w tle, max. temp w loadzie - 37 stopni po 50 min Primea i przeleceniu SPi

Freezer jest puszczony na 12v (i tak go zasiłka zagłusza) a powietrze z budy wyciąga AC Fan Pro 2L na "średnim ustawieniu"

Każdemu moge polecić to chłodzenie, nie spodziewałem sie takich rezultatów, 4st lepiej niż Pentagram Q-92Al z AS5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem po zmianie z Pentagrama 120 Cu i mam wzrost temp o 4 stopnie ale mobo przy pentim to k8ns a na frezerku - DFI LP więc też różnice czujek zapewne dają znać

Mi też to chłodzenie się podoba na maxa - SpeedFan i 45% ---> śpi się przyjemnie na maxa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem zadowolony bardzo z Fryzjerka. U mnie temperatury w idle; 27-29 stopni, w stresie jeszcze 39 stopni nie przekroczyło. Ostatnio na noc zostawiłem go na pasiv, jeden AC 8cm wyciagajacy no i 12cm w zasiłce. Rano było 33 stopnie na procku. Kompletna cisza. Zresztą w EasyTune mam ustawione na 1100 obrotów i wogóle go nie słychac. Jak dla mnie chłodzenie rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam małą prośbę do posiadczy Freezera 64pro i sempa z IHSem. Mógłby ktoś podać temperature w SP2004 "smal FTT's" na 1.6v ? Freezer puszczony na max rpm. U mnie wynosi to około 51-52c.

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi