Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

ja dzisiaj freezera na 12cm przerobiłem :D kombinowałem na co, by tu w warunkach domowych przyczepić 12cm wentyl do radiatora od freezera i tymczasowo wybór padł na taśmę izolacyjną :D :lol: owinąłem ramkę z obu końców i przepasałem przez freezera podwójną warstwą. Wbrew pozorom wszystko trzymało się kupy na 1 pasku taśmy. Rozwiązanie tymczasowe, bo za 2-3tyg uciekam na intela, ale jak na razie wszystko się trzyma :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzisiaj freezera na 12cm przerobiłem :D kombinowałem na co, by tu w warunkach domowych przyczepić 12cm wentyl do radiatora od freezera i tymczasowo wybór padł na taśmę izolacyjną :D :lol: owinąłem ramkę z obu końców i przepasałem przez freezera podwójną warstwą. Wbrew pozorom wszystko trzymało się kupy na 1 pasku taśmy. Rozwiązanie tymczasowe, bo za 2-3tyg uciekam na intela, ale jak na razie wszystko się trzyma :D

pochwalisz sie jakims zdjeciem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy moglaby mi jakas zyczluwa osoba powiedziec ktore chkodzenie bedzie najlepsze na athlona 64 3000+ s939, chodzi mi glownie o cisze i o wycusniecie 2,7 GHz

ktora wersja najlepsza ?

http://www.allegro.pl/item311357338_freeze..._gwarancji.html

http://www.allegro.pl/item307179080_arctic...4_pro_lodz.html

http://www.allegro.pl/item308835178_arctic...pe_939_am2.html

http://www.allegro.pl/item308835180_arctic...at_am2_aab.html

http://www.allegro.pl/item307390059__arcti...m2_nowosc_.html

Edytowane przez teza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozna wiedziec dlacego nie nowsza wersja pwm ?

pisza ze: wiekszy wiatrak, cichsza praca, 6 rur zamiast 4

to wszystko pic na wode ?

Wersja PWM ma jeden bajerek, sterowanie obrotami wentylatora z biosu 900rpm-2200rpm ;)

Wersja PWM ma wtyczkę 4 pinową, ty masz i tak 3 pinową na płycie więc po co ci taki bajer (4pin jest od sterowania obrotów)

A tak to ten sam cooler [:

Acha i 4 rurki miał freezer non pro [: Każdy freezer pro ma 6 rurek

Edytowane przez eyah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja mam takie pytanie do znawców, posiadam płytę główną EVGA 650i Ultra w tym C2D 8200 na nim Freezer'a od AC na pewno ten z PWM icon_smile3.gif i jak z tego PWM korzystać ? speedfan nie daje rady.. a wiatraczek niska z 2600 obrotów icon_neutral3.gif nie wiem po co skoro tempy na procku mam 35 stopni do 50 w porządnym stresie. Jak zmniejszyć te obroty? (dodam że w biosie nic ciekawego nie znalazłem)

z góry bardzo dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy da się Freezera64 Pro przerobić na LGA775??

Właśnie jedzie do mnie E8200 z box'owym wiatrakiem, a coś mi się wydaje że Freezer jednak cichszy będzie...

Jak ktoś próbował to proszę o info :)

Ostatnio często jest to poruszane :unsure:

Ni da rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie Freezera 64Pro na Athlona s754 w czasach kiedy AM2 jeszcze nie było na świecie i dlatego nie mam w specyfikacji obsługi AM2. Potem wyszły te coolerki z oficjalną obsługą również AM2...

Teraz chcę sobie zmienić platformę i nie wiem czy ten coolerek będzie pasował na AM2...? Na fotach zapinka wygląda identycznie.

Orientuje sie ktoś? z góry dzięki za odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Niedawno zmieniłem procek z AMD x2 4200 na 5600@3GHz i zostawiłem chłodzenie Arctic Cooling Alpine 64. Na 4200 spisywał się świetnie ale po przesiadce na 5600 temperatury są następujące (przy włączonym C'n'Q) odczyty z Everesta:

IDLE:

procesor 20*C

rdzeń 1 34*C

rdzeń 2 26*C

STRESS

procesor 52*C

rdzeń 1 58*C

rdzeń 2 53*C

Pod obciążeniem temperatury są już wysokie i teraz moje pytanie czy po zmianie na Arctic Cooling Freezer 64 Pro temperatury spadną znacząco? Może ma ktoś taki procesor z tym chłodzeniem i może podać jakie ma temp. Z góry dziękuję.

EDIT

Jeszcze jedno czy lepiej kupić wersję z PWM czy bez? Moja płyta obsługuje PWM, ale obecny cooler na 3 pin doskonale sobie radzi i zwiększa obroty kiedy trzeba. Czy PWM działa tak samo dobrze?

Edytowane przez przelip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Argh

Dopiero zaczynam zabawe z podkrecaniem e2180, ale juz zaczynam sie martwic.

Chlodzenie AC Freezer 7 Pro, 10x320MHz @ 1.41(BIOS)/1.37(Abit EQ) i temperatura 69/70 stopni (wg Abit EQ).

Dzisiaj nakladalem arctic silver 5 i moze cos spieprzylem, bo wydaje mi sie, ze to dosc spora temperatura a kurcze freezer jakis chlodny sie wydaje.

Na razie leci orthos 30 minut (Small FFTs) ale zaczynaja mnie martwic te temperatury.

Czy moglem cos zepsuc nakladajac paste? Czy moze to normalne temperatury na freezerze przy takim vcore/fsb?

edit-

Zjechalem z vcore do 1.35 i 10x310 fsb - temperatury od razu o 8-10 stopni nizsze. Myslalem wczesniej ze to z winy vcore komp nie wstawal, ale okazalo sie, ze to wina pamieci - na 2.2V nie szlo 930@4-4-4-12, na 2.3V juz tak :P

Ale pytanie pozostaje - jakie macie temperatury na vcore ~1.4?

Edytowane przez pbuda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie Freezera 64Pro na Athlona s754 w czasach kiedy AM2 jeszcze nie było na świecie i dlatego nie mam w specyfikacji obsługi AM2. Potem wyszły te coolerki z oficjalną obsługą również AM2...

Teraz chcę sobie zmienić platformę i nie wiem czy ten coolerek będzie pasował na AM2...? Na fotach zapinka wygląda identycznie.

Orientuje sie ktoś? z góry dzięki za odpowiedzi :)

Freezer 64PRO pasuje na AM2 bez problemów ;) Nawet jeżeli na pudełku nie jest napisane. Przetestowane :)

Argh

Dopiero zaczynam zabawe z podkrecaniem e2180, ale juz zaczynam sie martwic.

Chlodzenie AC Freezer 7 Pro, 10x320MHz @ 1.41(BIOS)/1.37(Abit EQ) i temperatura 69/70 stopni (wg Abit EQ).

Dzisiaj nakladalem arctic silver 5 i moze cos spieprzylem, bo wydaje mi sie, ze to dosc spora temperatura a kurcze freezer jakis chlodny sie wydaje.

Na razie leci orthos 30 minut (Small FFTs) ale zaczynaja mnie martwic te temperatury.

Czy moglem cos zepsuc nakladajac paste? Czy moze to normalne temperatury na freezerze przy takim vcore/fsb?

edit-

Zjechalem z vcore do 1.35 i 10x310 fsb - temperatury od razu o 8-10 stopni nizsze. Myslalem wczesniej ze to z winy vcore komp nie wstawal, ale okazalo sie, ze to wina pamieci - na 2.2V nie szlo 930@4-4-4-12, na 2.3V juz tak :P

Ale pytanie pozostaje - jakie macie temperatury na vcore ~1.4?

Z tego co wiem, to temperature lepiej mierzyć CoreTempem...poza tym, większość Pentiumów D-C ma problemy z wysoką temperaturą czego przyczyną jest albo a) źle skalibrowany czujnik b) źle dolegająca czapka do rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej , co powiecie o ac frezer 64 pro? czy jest cichy , i czy da sobię radę z sandiego 3700@ 3ghz?

A może Pentagram Freezone NXC-100 AlCu ???

Edit:

Lub , jaki moglibyście polecić cooler na ww procek w jakiejś sensownej cenie?

Edytowane przez PaBlO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z głośnością? Pentagram czy fryzjer cichszy ? I czy po zmianie chłodzenia na dowolne z tych dwóch odczuję dużą różnice głośności w porównaniu do boxowego od athlona 64?

Edytowane przez PaBlO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z głośnością? Pentagram czy fryzjer cichszy ? I czy po zmianie chłodzenia na dowolne z tych dwóch odczuję dużą różnice głośności w porównaniu do boxowego od athlona 64?

fryzjer jest duzo cichszy niz pentak

poczujesz roznice (porownanie z boxem)

swego czasu mialem tez taki sandiego i smialo moge te chlodzenie polecic

ps- polecam ci zakup regulatora obrotow jesli twoja plyta nie umozliwa tego z poziomu bios, puszczenie frezera @ 800rpm zmniejsz glosnosc prawie do zera a wydajnosciowo jest moze 2 stopnie w stresie mniej niz na 1200rpm ktore juz slychac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to biore fryzjerka ;] Cisza jest dla mnie ważna ,bo mam pasywnego gefka i megacichego tagana a pozatym tylko zejebiście chałasujący wentyl na procu ;]. Ostatnio z ciekawości odpiąłem tego wyjca i kompa nie było słychać wogule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dokupywać regulator obrotów to chyba lepiej wybrać Pentagrama HP-100AlCu, bo tam jest w zestawie, i dorzucić 14zł do wentylatora Acutake. Za podobną cenę będzie zatem chłodzenie odrobinę wydajniejsze bądź cichsze od Freezera, z dwoma wentylatorami swobodnie wymienialnymi oraz kontrolerem - do dostrajania parametrów pracy do własnych wymagań.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, a co myślicie o przerobieniu sposobu montowania Freezer'a 7 w taki sposób, jak jeden koleś przerobił mocowanie OCZ Vindicator'a:

http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...ead.php?t=32036

Szukam jakiegoś coolerka na lga775 dla PDC, ale uważam, że montowanie czegokolwiek przy pomocy tych lipnych kołeczĸów to zbrodnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam Freezera 7 pro od niedawna i mam jedno ale nurtujące mnie pytanko... otóz wycisnałem z mojego c2d e4500 3.3Ghz stabilnie przy napieciu 1.425v do kontaktu radiatora z prockiem uzywam pasty Arctic silver 5 procek w spoczynku na tym ustawieniu ma ok 33stopnie natomiast gdy włączam jakikolwiek stress test typu OCCT, ORTHOS, czy Super pi temperatura skacze to normalne ale ona skacze z 33 stopni na 63 w ciągu 1,5 sekundy... pytanie moje jest wiec...

Jak to mozliwe znając prawa fizyki to kompletnie jest niemozliwe co innego stres po wielu minutach a przynajmniej kilku.... zastanawia mnie jeszcze jedno bo aluminiowe finy fryzjera są literalnie zimne heatpipe i podstawa ledwo letnia w dotyku.... czy to znaczy ze tempy mam przekłamane...

moja płyta to MSI Neo2 FR p35.... pomiaru temp dokonywałem za pomocą core temp 0.97.1 oraz Everest 4.20 ultimate... czy te tempy sa normalne i czy to naturalne ze ten cooler sie nie grzeje a procek tak?? bo na chłopski rozum przewodność powinna mieć ujscie i skutkować nagrzaniem sie coolera do temp wyższej niz pokojowa.... prosże o jakąś poradę... moze docisnąć lepiej jakoś ten cooler??? wyszlifować mu podstawę albo co??? POMOCY...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szlifowanie moze da ze 3*C. A roznica IDLE/STRESS wynika z zarzadzania energia - w spoczynku/przegladaniu stron procek sobie chodzi na min napieciu a przy obciazeniu... Pozatym pamietaj ze CT mierzy temp rdzeni. Freezer dotyka IHS nie bezposrednio krzemu. Poczytaj fora to zrozumiesz o co chodzi dokladniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi