teza Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 witam chcailbym sei dowiedzeic czy oplaca sie kupic AC FREEZER 64 Pro za 35 zl ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 witam chcailbym sei dowiedzeic czy oplaca sie kupic AC FREEZER 64 Pro za 35 zl ? tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 ja dzisiaj freezera na 12cm przerobiłem :D kombinowałem na co, by tu w warunkach domowych przyczepić 12cm wentyl do radiatora od freezera i tymczasowo wybór padł na taśmę izolacyjną :D :lol: owinąłem ramkę z obu końców i przepasałem przez freezera podwójną warstwą. Wbrew pozorom wszystko trzymało się kupy na 1 pasku taśmy. Rozwiązanie tymczasowe, bo za 2-3tyg uciekam na intela, ale jak na razie wszystko się trzyma :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikan10 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 ja dzisiaj freezera na 12cm przerobiłem :D kombinowałem na co, by tu w warunkach domowych przyczepić 12cm wentyl do radiatora od freezera i tymczasowo wybór padł na taśmę izolacyjną :D :lol: owinąłem ramkę z obu końców i przepasałem przez freezera podwójną warstwą. Wbrew pozorom wszystko trzymało się kupy na 1 pasku taśmy. Rozwiązanie tymczasowe, bo za 2-3tyg uciekam na intela, ale jak na razie wszystko się trzyma :D pochwalisz sie jakims zdjeciem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teza Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 (edytowane) Witam Czy moglaby mi jakas zyczluwa osoba powiedziec ktore chkodzenie bedzie najlepsze na athlona 64 3000+ s939, chodzi mi glownie o cisze i o wycusniecie 2,7 GHz ktora wersja najlepsza ? http://www.allegro.pl/item311357338_freeze..._gwarancji.html http://www.allegro.pl/item307179080_arctic...4_pro_lodz.html http://www.allegro.pl/item308835178_arctic...pe_939_am2.html http://www.allegro.pl/item308835180_arctic...at_am2_aab.html http://www.allegro.pl/item307390059__arcti...m2_nowosc_.html Edytowane 11 Lutego 2008 przez teza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 (edytowane) Zwykły Freezer 64 Pro, nie mini ani PWM. Edytowane 12 Lutego 2008 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teza Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 a mozna wiedziec dlacego nie nowsza wersja pwm ? pisza ze: wiekszy wiatrak, cichsza praca, 6 rur zamiast 4 to wszystko pic na wode ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 (edytowane) a mozna wiedziec dlacego nie nowsza wersja pwm ? pisza ze: wiekszy wiatrak, cichsza praca, 6 rur zamiast 4 to wszystko pic na wode ? Wersja PWM ma jeden bajerek, sterowanie obrotami wentylatora z biosu 900rpm-2200rpm ;) Wersja PWM ma wtyczkę 4 pinową, ty masz i tak 3 pinową na płycie więc po co ci taki bajer (4pin jest od sterowania obrotów) A tak to ten sam cooler [: Acha i 4 rurki miał freezer non pro [: Każdy freezer pro ma 6 rurek Edytowane 12 Lutego 2008 przez eyah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolus1 Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Witam Ja mam takie pytanie do znawców, posiadam płytę główną EVGA 650i Ultra w tym C2D 8200 na nim Freezer'a od AC na pewno ten z PWM icon_smile3.gif i jak z tego PWM korzystać ? speedfan nie daje rady.. a wiatraczek niska z 2600 obrotów icon_neutral3.gif nie wiem po co skoro tempy na procku mam 35 stopni do 50 w porządnym stresie. Jak zmniejszyć te obroty? (dodam że w biosie nic ciekawego nie znalazłem) z góry bardzo dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Jak dobrze pamiętam, to na tych EVGAch podczas Oc nie działa regulacja wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Ja mam taki problem z Arctic Freezer pro 7.Urwały mi sie te białe plastkiowe koncówki zapinek i chłodzenia nie idzie załozyc, i pytanie czy chłodzenie w kosz czy da sie jednak cos zdziałać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Cholera gdzies mignal mi poradnik przy jakims chlodzeniu na kolki ( zwiekszali docisk ) i ladnie pokazali jak je demontowac... Zamontowalbys wtedy z boxa ( o ile sa takich samych rozmiarow..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkali Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Zapinki są na 100% takie same jak w boxie. Też miałem ten problem, tyle tylko, że złamały mi "pręciki" wchodzące w białą część kołków. Przeszczep się udał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 A czy da się Freezera64 Pro przerobić na LGA775?? Właśnie jedzie do mnie E8200 z box'owym wiatrakiem, a coś mi się wydaje że Freezer jednak cichszy będzie... Jak ktoś próbował to proszę o info :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eyah Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 A czy da się Freezera64 Pro przerobić na LGA775?? Właśnie jedzie do mnie E8200 z box'owym wiatrakiem, a coś mi się wydaje że Freezer jednak cichszy będzie... Jak ktoś próbował to proszę o info :) Ostatnio często jest to poruszane :unsure: Ni da rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Niby jakąś ramką dało się wrzucić 64 Pro na SocketA. Więc moze dało by radę też z s775. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stiff Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 Kupiłem sobie Freezera 64Pro na Athlona s754 w czasach kiedy AM2 jeszcze nie było na świecie i dlatego nie mam w specyfikacji obsługi AM2. Potem wyszły te coolerki z oficjalną obsługą również AM2... Teraz chcę sobie zmienić platformę i nie wiem czy ten coolerek będzie pasował na AM2...? Na fotach zapinka wygląda identycznie. Orientuje sie ktoś? z góry dzięki za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kica1983 Opublikowano 27 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2008 To już było kiedyś poruszane i chyba będzie pasował. Zobaczy jakieś foto nowszej wersji i porównaj zapinkę ze swoją i będziesz miał pewność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przelip Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Witam wszystkich. Niedawno zmieniłem procek z AMD x2 4200 na 5600@3GHz i zostawiłem chłodzenie Arctic Cooling Alpine 64. Na 4200 spisywał się świetnie ale po przesiadce na 5600 temperatury są następujące (przy włączonym C'n'Q) odczyty z Everesta: IDLE: procesor 20*C rdzeń 1 34*C rdzeń 2 26*C STRESS procesor 52*C rdzeń 1 58*C rdzeń 2 53*C Pod obciążeniem temperatury są już wysokie i teraz moje pytanie czy po zmianie na Arctic Cooling Freezer 64 Pro temperatury spadną znacząco? Może ma ktoś taki procesor z tym chłodzeniem i może podać jakie ma temp. Z góry dziękuję. EDIT Jeszcze jedno czy lepiej kupić wersję z PWM czy bez? Moja płyta obsługuje PWM, ale obecny cooler na 3 pin doskonale sobie radzi i zwiększa obroty kiedy trzeba. Czy PWM działa tak samo dobrze? Edytowane 29 Lutego 2008 przez przelip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (edytowane) Argh Dopiero zaczynam zabawe z podkrecaniem e2180, ale juz zaczynam sie martwic. Chlodzenie AC Freezer 7 Pro, 10x320MHz @ 1.41(BIOS)/1.37(Abit EQ) i temperatura 69/70 stopni (wg Abit EQ). Dzisiaj nakladalem arctic silver 5 i moze cos spieprzylem, bo wydaje mi sie, ze to dosc spora temperatura a kurcze freezer jakis chlodny sie wydaje. Na razie leci orthos 30 minut (Small FFTs) ale zaczynaja mnie martwic te temperatury. Czy moglem cos zepsuc nakladajac paste? Czy moze to normalne temperatury na freezerze przy takim vcore/fsb? edit- Zjechalem z vcore do 1.35 i 10x310 fsb - temperatury od razu o 8-10 stopni nizsze. Myslalem wczesniej ze to z winy vcore komp nie wstawal, ale okazalo sie, ze to wina pamieci - na 2.2V nie szlo 930@4-4-4-12, na 2.3V juz tak :P Ale pytanie pozostaje - jakie macie temperatury na vcore ~1.4? Edytowane 1 Marca 2008 przez pbuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Kupiłem sobie Freezera 64Pro na Athlona s754 w czasach kiedy AM2 jeszcze nie było na świecie i dlatego nie mam w specyfikacji obsługi AM2. Potem wyszły te coolerki z oficjalną obsługą również AM2... Teraz chcę sobie zmienić platformę i nie wiem czy ten coolerek będzie pasował na AM2...? Na fotach zapinka wygląda identycznie. Orientuje sie ktoś? z góry dzięki za odpowiedzi :) Freezer 64PRO pasuje na AM2 bez problemów ;) Nawet jeżeli na pudełku nie jest napisane. Przetestowane :) Argh Dopiero zaczynam zabawe z podkrecaniem e2180, ale juz zaczynam sie martwic. Chlodzenie AC Freezer 7 Pro, 10x320MHz @ 1.41(BIOS)/1.37(Abit EQ) i temperatura 69/70 stopni (wg Abit EQ). Dzisiaj nakladalem arctic silver 5 i moze cos spieprzylem, bo wydaje mi sie, ze to dosc spora temperatura a kurcze freezer jakis chlodny sie wydaje. Na razie leci orthos 30 minut (Small FFTs) ale zaczynaja mnie martwic te temperatury. Czy moglem cos zepsuc nakladajac paste? Czy moze to normalne temperatury na freezerze przy takim vcore/fsb? edit- Zjechalem z vcore do 1.35 i 10x310 fsb - temperatury od razu o 8-10 stopni nizsze. Myslalem wczesniej ze to z winy vcore komp nie wstawal, ale okazalo sie, ze to wina pamieci - na 2.2V nie szlo 930@4-4-4-12, na 2.3V juz tak :P Ale pytanie pozostaje - jakie macie temperatury na vcore ~1.4? Z tego co wiem, to temperature lepiej mierzyć CoreTempem...poza tym, większość Pentiumów D-C ma problemy z wysoką temperaturą czego przyczyną jest albo a) źle skalibrowany czujnik b) źle dolegająca czapka do rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaBlO Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 (edytowane) hej , co powiecie o ac frezer 64 pro? czy jest cichy , i czy da sobię radę z sandiego 3700@ 3ghz? A może Pentagram Freezone NXC-100 AlCu ??? Edit: Lub , jaki moglibyście polecić cooler na ww procek w jakiejś sensownej cenie? Edytowane 11 Marca 2008 przez PaBlO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Pentagram HP-100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaBlO Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) A jak z głośnością? Pentagram czy fryzjer cichszy ? I czy po zmianie chłodzenia na dowolne z tych dwóch odczuję dużą różnice głośności w porównaniu do boxowego od athlona 64? Edytowane 12 Marca 2008 przez PaBlO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 A jak z głośnością? Pentagram czy fryzjer cichszy ? I czy po zmianie chłodzenia na dowolne z tych dwóch odczuję dużą różnice głośności w porównaniu do boxowego od athlona 64?fryzjer jest duzo cichszy niz pentak poczujesz roznice (porownanie z boxem) swego czasu mialem tez taki sandiego i smialo moge te chlodzenie polecic ps- polecam ci zakup regulatora obrotow jesli twoja plyta nie umozliwa tego z poziomu bios, puszczenie frezera @ 800rpm zmniejsz glosnosc prawie do zera a wydajnosciowo jest moze 2 stopnie w stresie mniej niz na 1200rpm ktore juz slychac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaBlO Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 to biore fryzjerka ;] Cisza jest dla mnie ważna ,bo mam pasywnego gefka i megacichego tagana a pozatym tylko zejebiście chałasujący wentyl na procu ;]. Ostatnio z ciekawości odpiąłem tego wyjca i kompa nie było słychać wogule. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 12 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2008 (edytowane) Jeśli dokupywać regulator obrotów to chyba lepiej wybrać Pentagrama HP-100AlCu, bo tam jest w zestawie, i dorzucić 14zł do wentylatora Acutake. Za podobną cenę będzie zatem chłodzenie odrobinę wydajniejsze bądź cichsze od Freezera, z dwoma wentylatorami swobodnie wymienialnymi oraz kontrolerem - do dostrajania parametrów pracy do własnych wymagań. Pozdrawiam Edytowane 12 Marca 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crystal_logic Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2008 Słuchajcie, a co myślicie o przerobieniu sposobu montowania Freezer'a 7 w taki sposób, jak jeden koleś przerobił mocowanie OCZ Vindicator'a: http://www.ocztechnologyforum.com/forum/sh...ead.php?t=32036 Szukam jakiegoś coolerka na lga775 dla PDC, ale uważam, że montowanie czegokolwiek przy pomocy tych lipnych kołeczĸów to zbrodnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bam1981 Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Witam posiadam Freezera 7 pro od niedawna i mam jedno ale nurtujące mnie pytanko... otóz wycisnałem z mojego c2d e4500 3.3Ghz stabilnie przy napieciu 1.425v do kontaktu radiatora z prockiem uzywam pasty Arctic silver 5 procek w spoczynku na tym ustawieniu ma ok 33stopnie natomiast gdy włączam jakikolwiek stress test typu OCCT, ORTHOS, czy Super pi temperatura skacze to normalne ale ona skacze z 33 stopni na 63 w ciągu 1,5 sekundy... pytanie moje jest wiec... Jak to mozliwe znając prawa fizyki to kompletnie jest niemozliwe co innego stres po wielu minutach a przynajmniej kilku.... zastanawia mnie jeszcze jedno bo aluminiowe finy fryzjera są literalnie zimne heatpipe i podstawa ledwo letnia w dotyku.... czy to znaczy ze tempy mam przekłamane... moja płyta to MSI Neo2 FR p35.... pomiaru temp dokonywałem za pomocą core temp 0.97.1 oraz Everest 4.20 ultimate... czy te tempy sa normalne i czy to naturalne ze ten cooler sie nie grzeje a procek tak?? bo na chłopski rozum przewodność powinna mieć ujscie i skutkować nagrzaniem sie coolera do temp wyższej niz pokojowa.... prosże o jakąś poradę... moze docisnąć lepiej jakoś ten cooler??? wyszlifować mu podstawę albo co??? POMOCY... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2008 Szlifowanie moze da ze 3*C. A roznica IDLE/STRESS wynika z zarzadzania energia - w spoczynku/przegladaniu stron procek sobie chodzi na min napieciu a przy obciazeniu... Pozatym pamietaj ze CT mierzy temp rdzeni. Freezer dotyka IHS nie bezposrednio krzemu. Poczytaj fora to zrozumiesz o co chodzi dokladniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...