Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Juz wszystko opisuje.

Temp otoczenia okolo 15stopni. Otwarte okno w pokoju, chlodny i deszczowy dzionek.

Photo zrobione bylo kiedy komputer byl nie obciazony, Pozatym buda stojaca na biurku niedaleko otwartego okna przy scianie i nie mam zalozonego jednego boczku. Ale to bardziej dla wygody niz dla niskiej temperatury. Posiadam jeszcze jeden 92x92 Noiseblocker Ultra Silent Fan SE2 ktory wyciaga powietrze. Do tego Zasilacz Aerocool Turbine Power 550 z dwoma wiatrakami na dole 120x120 Turbina i w tylu 80x80.

Kiedy jest ciply dzionek to do tych wynikow trzeba dodac okolo 5 stopni

natomiast przy obciazonym kompie w stresie temperatura procka wynosi 42stopnie przy Frezzerze odkreconym na pol gwizdka.

Maxymalna temperatura do jakiej dobilem to 45, sloneczyny dzin i zamknieta buda.

Acha dodam ze na procku polozona jest pasta MX-1 Dodana do procka, to w sumie tez niezly wynalazek po dwoch dniach od jej uloznia temp spada o dwa stopnie

Wiec dla wszystkich osob ktore mają rozterke czy kupowac Frezzera czy Zalmana 7000A-cu lub 7700-Cu ....brac Frezzera Naprawde Warto. Ja napewno nie zaluje

EDIT: Dzis jest troche cieplej.....i skrecilem bude....patrze wlasnie na odczyt z MBM5 i temeperatura na procku wynosi 38stopni, na k.graficznej gpu doszly 4 stopnie a na gpu mb doszlo 5 stopni. Chipset natomiast ma 47stopni.

Moze juz temperatura nie szokuje ale jest bardzo cicho, komp jest ledwno slyszalny....wszystko na 50% predkosci

Edytowane przez paolowawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem Twój test no i chyba Twój freezer nie działa jak powinien... No bo moje temperatury są niższe na bardziej podkręconym procku...  :blink:

1497264[/snapback]

Byc moze, teraz po miesiacu temp tez mam nizsze, pewnie pasta "doszla" do siebie

zapodam szczególy jak bede w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak ty robiłeś tą recke? Na odległość?

1498503[/snapback]

Recke oddalem ok 4tyg temu, , musiala przejsc przez korekte, odstac w kolejkach i takie tam. Wtedy chlodzenie bylo swierzo założone, i stąd ta róznica :(.

Jako że życioe nie stoi w miejscu:

Teraz temp w idlu mam 38C przy obrotach ~900, a pod obciążeniem 53C przy ~900

W miedzy czasie wyciełem kratkę przy wentylatorze pod zasilaczem i wymieniłem AC TC pro na Ytecha Silent, którego skręciłem do 1000, wiec dodatkowo polepszyłem wyciąganie ciepłego powietrza z obudowy :/, pewnie to też wpłyneło na niższe temperatury,

Co mi jeszcze znajomi powiedzieli, Freezery maja głupią wadę , że z czasem przy wyższych prędkościach wpadają w drgania, które ustają ponizej 800-900 obrotów .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodzę się z Tobą co co drgań :) żeczywiście występują przy prędkości powyżej 1400 obr/min ( przynajmniej tak jest u mnie ) tylko mi nie mówcie że mam źle założonego :)

Przy 2200 drgania są wyczuwalne. Mnie to ryba od nowości prawie chodzi na 900 obr/min temp miodne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodzę się z Tobą co co drgań :) żeczywiście występują przy prędkości powyżej 1400 obr/min ( przynajmniej tak jest u mnie ) tylko mi nie mówcie że mam źle założonego :)

Przy 2200 drgania są wyczuwalne. Mnie to ryba od nowości prawie chodzi na 900 obr/min temp miodne:)

1498774[/snapback]

Co do drgań to musze przyznać że mam to samo.To widocznie wina tego że wentylatorek jest dość wysoki i ze nie jest przykręcony na sztywno do radiatora tylko sobie "wisi".Konstrukcja jest na tyle duza że nawet lekkie wibry wentylka po przejściu na radiator zwiększają sie kilkakrotnie.Faktycznie Arctic sie tu nie popisał.Ale z drugiej strony....wystarczy zjechać z obrotami(spadek wydajności niewielki) i wszystko jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie padł mi wentylator na Frezerku. Tzn, to moja wina, gdyz chcialem go wyczyścić z kurzu i troche go poruszyłem i teraz się nie kręci wcale. Ciekawe jest to, ze łopatki wentylatora trzymają się reszty tylko poprzez magnes, także można spokojnie ściągnąć łopatki i poźniej jenałożyć. No chyba, że to dlatego, iż cos spaprałem.

Gwary nie mam, bo zdrapałem sticker. Ale przynajmniej zmoduję go teraz tak jak chciałem :)

Czyli tak:

Dołączona grafika

Tylko będzie to wersja bez tego czarnego "wysiegnika" ;)

PS. Jaki cichy wentylator 80mm polecacie?

Myślę, że taki Revoltec styknie.

http://allegro.pl/show_item.php?item=54824747

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje arctica, typ na allegro (aab) po 17 zyli je sprzedaje. A nieswiecace po 8 nawet.

1507607[/snapback]

Ale on ma wymiary: 80 x 80 x 34.5

A ja chcę 20.

Poza tym przyjrzyj się dokładnie otworom do mocowania. One są jakby na całej długości zamkniete i potrzebna bylaby bardzo długa śruba do zamocowania.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja proponuje arctica, typ na allegro (aab) po 17 zyli je sprzedaje. A nieswiecace po 8 nawet.

1507607[/snapback]

Coż ja proponuje Y.S-TECH ULTRA SILENT 80mm jest cichszy i wydajniejszy od Arctica.

niestety tez droższy.

Sam wymienilem go zamiast wlasnie TC pro. Niestety ma wymiary 80x80x25

tu masz http://angela.pl/index.php?action=TowarPokaz&id_towaru=627

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykonanie tego moda jest banalnie łatwe. Myślę, że zbędny jest tutorial.

Wystarczy odkrecić oryginalny cooler i przykręcić wentylator 80mm (śrubki wkręcając miedzy finy).

Teraz kilka zdjeć już po modzie. Niestety nie miałem cyfraka, w trakcie "przemiany", więc zdjęcia są zrobione kiedy zmodowany Freezer siedział już w budzie.

Miłego oglądania.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Dodam tylko, że użyłem wentylatora Revoltec LED Fan Dark Blue. Jego paramerty:

Poziom hałasu: 21dB

Łozysko: Sleevebearing (ślizgowe?)

Rozmiary: 80x80x25

Przepływ powietrza: 25.4 CFM

Prędkość obrotowa: 2000rpm (oprogramowanie pokazuje max. rpm na poziomie 2100rpm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakas zmiana w wydajnosci jest po tym modzie?

1511398[/snapback]

Na to pytanie Ci nie odpowiem, ponieważ zmodowanego Freezera zalożyłem na nowego procka, a nie miałem okazji sprawdzić go wcześniej na standardowym śmigiełku Freezera, gdyż się zchrzaniło (śmigiełko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanko czy jak kupie tego arctica freezera pod socket A a potem bede chciał zapodać go do s939 to bede mógł dokupić zapinke? czy lepiej kupićp od s939 i kombinować zapinke pod socket A, a jeżeli tak to czy zapinka od boxowe coolera wystarczy, czy musi być coś wiekszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanko czy jak kupie tego arctica freezera pod socket A a potem bede chciał zapodać go do s939 to bede mógł dokupić zapinke? czy lepiej kupićp od s939 i kombinować zapinke pod socket A, a jeżeli tak to czy zapinka od boxowe coolera wystarczy, czy musi być coś wiekszego?

1513714[/snapback]

Nie ma Freezer'a pod Socket A. A co do zapinki to chyba jej nie można dokupić.

@dem

Powiedz mi czy po zmianie wentyla jest jakaś różnica jeżeli chodzi o hałas? Ale tak szczerze.

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi