klimu Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Poczytałem sobie ten temat i tak rozkmimiłem z tym Socjet A. Wykonałem wspaniały szkic tego, co mam na myśli (proszę wybaczyć prostotę Paint ;) ) Obrazek przedstawia zapinki, które można wykonać z kątownika albo innego metalu wytrzymałego na zginanie. Nie odkryłem Ameryki, ale podsuwam pomysł. Można to wszystko zamontować na śrubach z podkładkami i sprężynkami. Weźcie to skomentujcie czy jest to dobry pomysł, bo już sam nie wiem czy dobrze myślę. http://img493.imageshack.us/full.php?image=cao6ez.jpg Kształt może być dowolny :wink: chciałem przekazac co mam na myśli. freezer64 na socket A nie spisuje się najlepiej. Zrobiłem porównanie pentagrama qc80 cu i freezera64 na sockacie a. http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=113867&hl= Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 No cóż, ładny teścik. Wynika z niego dokładnie tyle, że Freezer raczej słabo nadaje się na proce bez IHS (czapki). Ale najśmieszniejsze jest to, że pod socket939 ludzie po zdjęciu czapki mają na freezerze jednak niższe temperatury niż z czapką... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 No cóż, ładny teścik. Wynika z niego dokładnie tyle, że Freezer raczej słabo nadaje się na proce bez IHS (czapki). Ale najśmieszniejsze jest to, że pod socket939 ludzie po zdjęciu czapki mają na freezerze jednak niższe temperatury niż z czapką... No właśnie to jest dziwne. Myślałem że to wina krzywego dolegania do jądra, ale zakładałem freezera 3 razy i zawsze to samo. Nie kiwał się na procu ledwo zapinkę dopiołem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sensei Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Moze to kwestia wielkosci jadra ? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 (edytowane) To wina powierzchni odprowadzającej ciepło. Słyszałem już opinie ludzi c mieli go na socjet A i nie byli zadowoleni z temperatur, jedynie z ciszy. Ja miałem wymieniać, ale jednak zrezygnuje. Na tym wentylu, co w sygnaturce mam Idle- 38-40*C, Stres – 43-45*C przy 1800obr/min. Buda zamknięta, dwa wentyle na przedzie 2x1300obr + 1x1300obr z boku (nadmuch na grafie) + wyciąg z tyłu (1300obr) i w zasilaczu (1600obr). Chyba w normie i nie ma sensu kasy ładować. EDIT: Przy tym mam na mobo Idle-26*C, Stres-29*C HDD - 33*C Edytowane 14 Listopada 2005 przez Smol__ar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Ja jestem bardzo zadowolony z radiatora. Przy standardowych obrotach temp. nie przekracza 40 stopni, a zwolniony chyba o połowe (w ogóle nie słychać) temp max 45 stopni. Cena też świetna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smol__ar Opublikowano 14 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2005 Każdy procesor wytwarza inną temperaturę podczas pracy. Widocznie do Bartonów się nadaje a z Sempronami sobie nie radzi. Pasta odgrywa spora rolę. Dziwi mnie tylko to, że u jedych na Socket A temperatura jest niska, a u innych na tym samym procku dochodzi do 51* tak jak w teście w Idle. Może są felerne modele na rynku <_<. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Każdy procesor wytwarza inną temperaturę podczas pracy. Widocznie do Bartonów się nadaje a z Sempronami sobie nie radzi. Pasta odgrywa spora rolę. Dziwi mnie tylko to, że u jedych na Socket A temperatura jest niska, a u innych na tym samym procku dochodzi do 51* tak jak w teście w Idle. Może są felerne modele na rynku <_<. Tylko że skwarucha ma go na bartonie 2200MHz@1.6v a ja testowałem na sempronie 2400MHz@2v. Więc różnica w wytwarzanym cieple jest spora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 czemu freezerow 64 nigdzie nie mozna znalesc w sklepach ?? skonczyly sie ? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V1rU$® Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) co jest z tymi friizerami ngdzie ich nie ma :( a procek czeka na zmiane chlodzonka :) Edytowane 18 Listopada 2005 przez V1rU$® Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Ktos chcial widziec porownanie PRO vs non-PRO ? Prosze: Recenzja na InsaneTek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 skwarucha ma dość dobre wyniki, u mnie na max obrotach przy 1660 mhz (Tb B), to 42 st :? , może to wina pasty..wydaje mi się ,że wersja pro powinna bardziej pasować do socket a, ze względu na mniejsze heat pipe. klimu, powinienes założyć freezera ,tak by wywiewał powietrze z obudowy, nie chodzi tu bynajmniej o samą wentylację, lecz w ten sposób rdzeń znajduje się w wiekszym stopniu pod HP, niz w takim ułożeniu co robiłeś,zresztą widać że tylko jego boki są pod samymi HP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) klimu, powinienes założyć freezera ,tak by wywiewał powietrze z obudowy, nie chodzi tu bynajmniej o samą wentylację, lecz w ten sposób rdzeń znajduje się w wiekszym stopniu pod HP, niz w takim ułożeniu co robiłeś,zresztą widać że tylko jego boki są pod samymi HP Buda była otwarta więc wentylacja super.] Chyba masz coś z oczami, gdzie ci rdzeń wystaje spod stopy?? Edytowane 18 Listopada 2005 przez klimu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nuras_en Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 @Klimu No teścik fajny ale mam jedno ale... Jak możesz porównywać Pentagrama z wyszlifowanym spodem do praktycznie chropowatego freezera? Wiem, że to i tak by zmieniło do 3'C No ale od razu inaczej się patrzy... Na to wychodzi, że freezer nie nadaje się na sA dlatego pewnie nie jest fabrycznie produkowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 Co do mierzenia temp to każdy czujnik pokazuje inaczej i że ktoś ma tyle a ja mam tyle to w sumie nic nie znaczy (na tej podstawie nie można powiedzieć że ktoś ma dobry wynik, a ja mam zły). Co do feezer`a na socket A to: a) freezer (szlifowany) zwolniony chyba na 1000 obrotów (nie słychać go) - 2,2GHz temp max 46 B) ARCTIC COOLING COPPER SILENT obroty 2500 głośny - 1,6GHz temp max 46 Co do tego czy lepszy jest freezer czy freezone to powiem tak: a) freezone droższy B) chyba by mi nie wlazł do budy (zasilacz zaraz nad płytą) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2005 (edytowane) klimu z oczami nic nie mam....nie zrozumiałeś tego o co mi chodziło, mianowicie o nie o wentylację, a o ułożenie rdzenia, nie równolegle jak to jest na tym zdjeciu, ale prostopadle do HP, zrób test i porównaj, może i szczegół, ale niewiele wiekszy barton, ma lepsze temperatury od tb ., więc ułozenie rdzenia, tez może zmienic wyniki Edytowane 18 Listopada 2005 przez andrewthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Co do mierzenia temp to każdy czujnik pokazuje inaczej i że ktoś ma tyle a ja mam tyle to w sumie nic nie znaczy (na tej podstawie nie można powiedzieć że ktoś ma dobry wynik, a ja mam zły). Co do feezer`a na socket A to: a) freezer (szlifowany) zwolniony chyba na 1000 obrotów (nie słychać go) - 2,2GHz temp max 46 B) ARCTIC COOLING COPPER SILENT obroty 2500 głośny - 1,6GHz temp max 46 Co do tego czy lepszy jest freezer czy freezone to powiem tak: a) freezone droższy B) chyba by mi nie wlazł do budy (zasilacz zaraz nad płytą) Ten testowy sempron na 2.2GHz@1,6v na tym pentagramie nie przekraczał 38 st. Więc masz porównainie do twojego freezera. Tu nie chodzi o porównanie twojego wyniku do mojego. Ja testowałem na tej samej płycie i tym samym procu, więc chodzi o różnicę która w tym przypadku jest już całkiem miarodajna. A pentagram wszedłby bez problemu na twoją płytę bu ułożenie socketu jest podobne do abita. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 klimu To co napisałem nie tyczyło się twojego testu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 ktoś szlifował ten qler? czy po szlifie była odczuwalna róznia w temperaturze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Ogolnie jak wypolerujesz na lustro i zastosujesz dobra paste - zyskasz moze 2-3 stopnie zawsze cos ;-) Rowniez jakbyc Zdjal ta blaszke z Procka to dalo by to lacznie moze nawet z 4-5 stopni mniej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emperator Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) No właśnie. Dlaczego nigdzie nie można kupić Freezera 64 ani Freezera 64 PRO? Składam kompa na socket 939 i nie wiem jakie chłodzenie mam kupić. Chciałem Freezera ale nigdzie nie można go kupić. Co bedzie rónie chiche(lub cichsze) i równie wydajne(lub wydajniejsze) w cenie do 100 zł.? Edytowane 19 Listopada 2005 przez Emperator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 niestety tylko Pentagramy zostają :cry: QVC-100Cu chodzą po 105-110PlN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boxster Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 Po 28.11 mają być dostępne na Allegro Freezery 64 PRO (zapewne również i zwykłe), pytałem u głównego dystrybutora w PL firmy "AAB". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 (edytowane) a lepiej zbierac na WC, czy kupic se fryzjera 64 i miec spokoj ? Edytowane 19 Listopada 2005 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 pytanie z serii bez odpowiedzi... zależy czego oczekujesz od chłodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 no tak zeby bylo w miare cicho(tak zeby nie bylo slychac fryzjera z powiedzmy 50-70cm) i wydajnie to bylo by tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 u mnie freezer @ 6V jest słyszalną częścią kompa, ale cieszy mnie to, bo jak wiadomo freezer przy tym napięciu ma około 19 dBA... no cóż, poza tym dwa nexusy @ 6V (pomijalne) i Tagan U01, no jeszcze dysk, czyli Samsung NIDEC na gąbkach z włączonym mocnym AAM... słychać też jak łożyska trą w Taganie :P jak chcesz mieć extreme silence and extreme performance naraz to woda. A jak potrzebujesz good performance or extreme silence to moze byc freezer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 zalezalo by mi na tym aby sobie spac spokojnie w nocy , jest to mozliwe z fryzjerem ? a jak laczysz pod poszczegolne napiecia, w molexie czy masz regulator ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 po odpowiednim undervoltingu na pewno... przy 8V juz go nie bedzie slychac w Twoim kompie zapewne ;) mam regulator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2005 no to mam dylemat , bo w sumie troche niewidzi mi sie ladowac min. 180zl w WC , a miales moze boxowego coolera z venice'a ? jest duza roznica z wymiany na f64 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...