Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

... jedynie cena trzeba by zainwestować 39zł i nieco przerobić mocowanie aby dobrze trzymał sie wentyl 120mm

Dysponujesz moze jakimis zdjeciami z twojej przeróbki ?? Bardzo mnie to zaciekawiło... Jak przerobiłes mocowanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dałem narazie prowizorke na taśme klejącą byle sie trzymało kupy, i też sie zastanawiam jak to przymocować na stałe, bo w ten sposób jak jest to nie ma sensu. tylko jest problem bo freezer z drugiej strony od wiatraka jest zaokrąglony a nie typowy klocek (myślałem o spinkach które mocowało by sie za wiatrak i za radiator - coś jak w XP120 tylko tam są krótkie a ja chce takie długie obejmujące całość)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wtrace i swoje 3 grosze...

szczerze mowiac to troche zawiodlem sie po zamontowaniu swojego freezera 64 pro...

spodziewalem sie naprawde CICHEGO chlodzenia, tymczasem 0.8 sona jak deklaruje producent (czyli jakies 18dB) okazalo sie glosniejsze od mojego poprzedniego wiatraczka (arctic pro 2l) puszczonego na max (wg. producenta 21dB)... imho dane o glosnosci freezera sa dosc mocno zanizone.

domyslam sie, ze tak czy owak freezer 64 pro jest jedna z najcichszych opcji na s754/939 (w testach bynajmniej tak twierdza), nie liczac zadnych pasywnych rozwiazan itp. ale jesli ktos naprawde chce delektowac sie cisza to polecam zaopatrzyc sie chocby w jakis prosty regulator do niego.

u mnie sprawe uratowal zasilacz, ktory reguluje sam predkosc wiatrakow - po podlaczeniu freezera do zasilki zrobilo sie o wiele ciszej i na szczescie temperatury praktycznie nie wzrosly.

podsumowujac jesli mialbym go oceniac to stawialbym na 8/10. dobrze chlodzi, jest relatywnie tani no i.. mozna go zrobic cichym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie sprawe uratowal zasilacz, ktory reguluje sam predkosc wiatrakow - po podlaczeniu freezera do zasilki zrobilo sie o wiele ciszej i na szczescie temperatury praktycznie nie wzrosly.

w idle pewnie nie, sprawdzałeś w stresie?

do głośności w 100% sie zgadzam jak już pisałem:) wyje na max bardziej jak wiatraczek 40mm z 6000obr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rowniez mam go sterowany z zasilki i ma ok 1000obr/min, a jak sie zasilacz nagrzeje to ok 1200. Temp 44*C w stresie. Planuje zamontowac na niego 12cm wentylator. Z dolu dolozylem maly radiatorek wiec jak bedzie lepszy przewiew na calej powiezchni to temp powinna pojsc w dol... Jeszcze sie zastanawiam jak by zrobic zeby wentylator czerpal powietrze z zewnatrz obudowy, bo moj box przy 800obr/min mial nizsza temp w idle niz freezer. Mam otwor na wysokosci procesora. Jakies pomysly ?

Edytowane przez Tom.O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam takie pyanko..

obecnie mam konfig taki jak w podpisie i chłodzenie na CPU - Pnetagram QC-92CU, temperaturki to: idle 32*C, stress 37*C.

Czy opłaca się zmieniać tego Pentagramka na Freezera 64 Pro? co o tym sądzicie? ;) pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, mam takie pyanko..

obecnie mam konfig taki jak w podpisie i chłodzenie na CPU - Pnetagram QC-92CU, temperaturki to: idle 32*C, stress 37*C.

Czy opłaca się zmieniać tego Pentagramka na Freezera 64 Pro? co o tym sądzicie? ;) pzdr.

nei , bo temp. spadna moze o 3-4* , a F64 jest troche glosny

wiec strata kasy

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w idle pewnie nie, sprawdzałeś w stresie?

i tu zonk :)

jest zupelnie na odwrot. temp w stresie nie wzrosla , za to w idle poszla w gore o 1-2*C.

w idle utrzymuje sie na 31-32*C, najwyzsza jaka do tej pory zanotowalem to 42*C.

btw. czy instalujac Wasze freezery usuwaliscie czesc tej preaplikowanej pasty? mam wrazenie, ze jest jej tam troche za duzo.. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

coraz czesciej widuje przyklady zastosowania frezerow na ksrtach grafiki - moze mi ktos powiedziec jak jest z mocowaniem tych radiatorów na GPU? jakos srubami sie da go przykrecic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie co będzie dla mnie wydajniejsze? AC Freezer 4 czy radiator jaki mam w podpisie (Thermalright SLK-947-U) z Fanderem 92mm? Dodam, że w stressie kiedy ustawiam wentylatory na max obrotyów hałas nie ma dla mnie znaczenia, a w idle oczekuje jak największej ciszy (obecny wentylator chodził w idle na niecałych 900rpm ale niestety padł).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od dwóch dni testuję freezer 64 pro i freezer 7 pro

wnioski:

1. po około 30 min pracy wiatrak zaczyna hałasować jak odrzutowiec

2. freezer 64 i 7 są znacznie lepsze (dobrze chłodzą i są ciche)

pro moim zdaniem są bardzo głośne, totalna porażka

Edytowane przez bachus81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj freezer 64 pro hula juz z jakis kawal czasu (zaraz jak wyszly na allegro) dzien i noc bez przerwy, nie wylaczam kompa i nie mam z nim zadnych problemow, aczkolwiek na mx obrotach "lekko" wyje, ale podregulowac do 1200 i jest luzik... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki problemik. Kupiłem tego AC 7 do mojego p4. Noi wydaje mi się żę jest.......ekhm spierdzielony. Na sockjecie 775 są kołki, więc montaż jest prosty, ale trzeba go odpowiednio "docisnąć" przed zatrzaskiem.

Mianowicie, nie mogę go właśnie docisnąć, tzn, po skręceniu (tyle razy zakłądałem na nowo, zmieniłąem pasty itp) ma wysokie i czasem dziwne temp. Normalnie teraz mam 44*C w idle, natomiast podczas pracy, jak dociskam recznie ten radiator to temp spada do.....34*C <_<

Czy ktoś może mi powiedzieć o co chodzi ?? Może po prostu spód tego radiatorka jest eee....za "krótki", bo gdyby by dłuższy t by chyba bardziej dociskał na proca i byłyby niskie temp. zgadza się ??

Trochę zamotałem ,ale mam nadzieję że każdy jakoś zrozumie :mur:

Proszę o pomoc bo walenie głowy w ściane :mur: już mnie trochę męczy :lol:

@EDIT:

Przed chwilą męczyłem go prime95 i doszło do 70*C !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Teraz to już naprawdę mnie głowa boli, aaaaaaaaaaaargh.... :mur:

Pomóżcie :cry:

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche moich opinii o Freezerze 64 pro...

wymieniłem go za darmo z Pentagrama QC-92CU myśląć iż temperatura może lekko spadnie.. ależ było moje zdziwienie gdy podczas normalnej pracy (winamp, przeglądanie w operze, rozmawianie na gadu) temp. proca wynosiła nawet 39*C.. [na pentku 33*C max... :|].

Właśnie zapuściłem sobie Prime95.. leci dopiero 5 minut a już 45 stopni, na pentku max. jaki zobaczyłem to 39 stopni... poprostu świetnie się wpakowałem. Już nigdy nie zaufam firmie Arctic Cooling..

Edytowane przez arczi-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś mi tu nie gra, jechałeś na minimalnych obrotach freezera?

ale to i tak troche za wysoko, oby dobrze go posadziłeś? trudno o pomyłke ale może...

skierowanego masz pewnie aby dmuchał do tyłu więc jest wporządku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełóż go tak (jesli to mozliewe) zeby dmuchal od lwej do prawej tzn, zeby watrak byl po lewej stronie. Zamontuj po lewej stronie (czyli z tylu budy( na wysokość radiatora wentyle wiejące na radiator czyli dające chłodne powietrze do zassysania przez wiatrak od AC.

Jak zwykle mój text jest trudny do zrozumienia, lae mam nadzieje ze przy wiekszym skupieniu bedzie wiadomo o co chodzi :D

PS> swój problem rozwiązałęm, teraz mam na KRĘCONYM PROCU na 3.75Ghz 28*C w idle przy max obrotach

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam taki problem. Kupiłem Freezera, i mam temperaturki w Idle 34, stres 47-48 dla 2,8 GHz / Idle 36, stress 54 dla 3,36 GHz . Wszystko na Arctic Silver 5 przy zamkniętej obudowie. Patrzą po innych postach obawiam się że te temperaturki są za wysokie, co o tym myślicie? Jest dobrze czy nawaliłem za dużo pasty czy co?

I drugi problemik, opisywany już w innym temacie, ale tutaj może mi ktoś odpowie też:

I ostatnia sprawa, a właściwie problem praktyczny:

Dołączona grafika

czerwony to przestrzenie nieprzenikalne, żółty to ram i chip, niebieski to freezer i silencer a zielony to dodakowe wentylki. No więc odkryłem, że (minimalnie, ale zawsze) freezer działa efektywniej, gdy wiatrak wwiewający działa na najniższych obrotach (na najwyższych wydajnością dorównuje temu na górze). Na najwyższych (tego bocznego) freezer zachowuje się jakby gorzej chłodził. Nie wiem z czym to ma związek, może boczny pęd powietrza przeszkadza freezerowi w prawidłowej pracy.... Jak myślicie?

2. Biorąc pod uwagę kierunek "wiania" freezera, i dodatkowe chłodzenie chipu i RAMU czy nie sądzicie że lepij by się sprawdziło chłodzenie z tak ustawionym tym bocznym wiatrakiem?

Dołączona grafika

(poszedł pod dyski i wieje w stronę ramu i chipu...)

Pliz, pomóżcie mi z tym bo mnie to męczy... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu zamieniłem boxowego coolerka na Freezera 64 Pro. Jak na razie wszystko gra. Pasty nie zmienialem - została ta fabryczna(do sklepu się iść nie chciało :)) . W idle 31C a po godzince w UT2004 38C (poprzednio 37C i 45C). Proc niekręcony, buda stary złom praktycznie bez cyrkulacji powietrza. Szum jest jak dla mnie jak najbardziej akceptowalny - boxowy cooler zaczął mi piszczeć ostatnio :). Zobaczymy jak ten będzie chodził w miarę upływu czasu. Ale bydle potężne jest mieć w ręku, a widzieć na zdjęciu - nie ma porównania.

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi