adamm84 Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 ma sesn modyfikacja na 2 wentylatory, tzn jeden do nadmuchu,drugi do wyciągania mam 2 wentylatory chiefteca i na 12v sa cichsze od tego na freezerze,a ze były by 2 to mozna by 1 puscic na 7-10V Ma to jakiś sens czy głupoty pisze ?? Temperatury są ok,niecałe 42 w stresie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 ma sesn modyfikacja na 2 wentylatory, tzn jeden do nadmuchu,drugi do wyciągania mam 2 wentylatory chiefteca i na 12v sa cichsze od tego na freezerze,a ze były by 2 to mozna by 1 puscic na 7-10V Ma to jakiś sens czy głupoty pisze ?? Temperatury są ok,niecałe 42 w stresie ja tez mam plan zdjac tamtego wyjca z freezera i zastapic go jakims dobrym wentylem (ja biore silentcata 92mm - 21dB a wicher robi) i na tyle budy juz mam akase amber 120 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 no he, silentcat to jest klasa,z tym ze tak teoretycznie jak dam 2 zamiast 1 to powinny wyrobic pracujac 2 razy wolniej :) dlatego na moje wystarcza tańsze wiatraki, moze w sylewstra od rana to zrobie i zdam raport Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 no he, silentcat to jest klasa,z tym ze tak teoretycznie jak dam 2 zamiast 1 to powinny wyrobic pracujac 2 razy wolniej :) dlatego na moje wystarcza tańsze wiatraki, moze w sylewstra od rana to zrobie i zdam raport nom silent cat jest niezly, ale nadaje sie tylko na wpychanie powietrza w radiator (przez ten patent z pobieraniem powietrza z bokow :/) ma starego co lezy juz z pol roku nieuzywany... czekam w takim razie na efekty pracy sylwestrowej :) podaj wtedy temp wiatrakow co smigaja na 12v i mniej jak podales :] pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 pytanko co to jest stress ?? godzinka w prime95 czy ile i jakim programem ?? lamerskie,ale musze zapytac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 silent cat nie jest silent, jest glosny i to nawet bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 już to pisałem, ale "wspac" nie wierzy :) może trafił mu sie wyjątkowo udany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 Ustawienie dwóch wiatraków wcale nie wytworzy większego przepływu powietrza. Da tylko większe ciśnienie. Owo większe ciśnienie może być przydatne, ale niekoniecznie. Wstawił już ktoś na freezera wiatrak 120mm z przejściówką na 92/80 (pro/nonpro)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 ja zamontuje jak przyjdzie fanderka 92... na czym to tam zachaczyc ? dajcie propozycje jaka bo jeszczenie wieszalem wentli na takich wiezach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=119544&st=450 na dole postu jest jak to powiesić,a raczej wcisnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 tak ale to jest na zwyklym freezerku a ja mam pro i on ma takie wciecia na przywieszenie wentylka... jak ninja... foto: http://www.arctic-cooling.com/pics/f64p_06h.jpg orginalny cooler jest przypiety jakos tak... chyba mozna jakos zalozyc na to fandera bez srubek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 silent cat nie jest silent, jest glosny i to nawet bardzo. już to pisałem, ale "wspac" nie wierzy :) może trafił mu sie wyjątkowo udany pojecie ciszy jest bardzo indywidualne, ja chcialem go porownac ze standardowym wiatrakiem freezara pro (przeciez zamierzam go nim zastapic) a nie z akasa amber czy fanderem, co nie?! (macie tego silentcat'a, czy tak sie poprostu wiecie z opowiesci innych??) zmniejszajac go na jakies 9v mozna nadal miec naprawde konkretny podmuch a i bedziemy cieszyc sie prawdziwa cisza.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 u mnie jest dopiero cicho jak skrece na 45% w speedfan'ie :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2005 (edytowane) pojecie ciszy jest bardzo indywidualneto sie zgadza i dlatego zmieniłem szybciutko silentcata przed tym kompem miałem dobrze wyciszonego, zasilacz Topowera, dwa papsty GLLE 9dB, TR xp120 z akasa amber na 5V, pasywna grafa i tego silentcata którego nie mogłem wytrzymać :) Edytowane 30 Grudnia 2005 przez Naits Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 to sie zgadza i dlatego zmieniłem szybciutko silentcata przed tym kompem miałem dobrze wyciszonego, zasilacz Topowera, dwa papsty GLLE 9dB, TR xp120 z akasa amber na 5V, pasywna grafa i tego silentcata którego nie mogłem wytrzymać :) no przyznaje ze sprzet wyglada mi na cichy, przy takim to silentcat naprawde moze przeszkadzac, ale dzielac wszystkie wentylatory na ciche i glosne to zaliczyl bym go z pewnoscia do cichych bo trzyma poziom (no ale papsty tu pokazuja kierunek)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 ciekawe jaka by była temp gdy bym z mojego freezona sciagnął wentylator i chodził by pasywnie?? mozna tak czy ktos juz tak zrobil jakie byly róznice temperatur?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Wczoraj miałem okazje dokładniej przetestować Pentagrama 100Cu+ i porównać do Freezera 64PRO, Już to raz robiłem zaraz po zmianie na freezera (ale wtedy wiadomo był to szał pierwsze wrażenie) Teraz gdy troche poznałem oba coolery (freezera miałem 2 tygodnie, pentagrama 2 miesiące) widze jaśniej ich różnice i jak sie prezentują. Na minimalnych obrotach oba są bardzo ciche, wydaje mi sie że nawet freezer troszke ciszej pracuje, a do tego freezer ma większą tolerancje na zmiane obrotów ponieważ można podkręcić mu troche i nie słychać wielkiej różnicy (np.do połowy potencjometru), za to w pentagramie niestety niewielka zmiana obrotów skutkuje nieprzyjemnym warczeniem. Jak już kilka osób stwierdziło Freezer PRO jest głośny i nawet ktoś powiedział że to nieudany model właśnie przez ten wiatrak, po części sie zgadzam na maksymalnych obrotach freezer PRO już nie jest przyjemny, ale jeśli np. przestawisz pentagrama na maksymalne to powiesz że jednak freezer jest cichy. Wydajność obu coolerów skłania bardziej do freezera, ale rewelacji chyba nie ma. Test na minimalnych obrotach - cisza Freezer 64PRO - Idle 31 - Strees 40 Pentagram 100Cu - Idle 32/33 - Stress 41 Test Freezer 64PRO troche podkręcony z zachowananiem ciszy Idle 30 - Stress 37 (Tu Pentagrama nie da sie porównać bo jest głosny na każdych obr. oprucz minimalnych) Test na maksymalnych obrotach Freezer 64PRO Idle 29 - Stress 35 (głośno ale znośnie) Pentagram 100cu Idle 30 - Stress 38 (bardzo głośno) Sprzet testowy to A64 venice 3000+ na asusie A8N-E Wygrzewanie za pomocą programu SP2004 Ciekawostką można nazwać wygrzewanie za pomocą gier (np, F.E.A.R) ponieważ pentagram wtedy daje ciała. Freezer trzyma swoje odczyty które podałem, a pentagram nie daje rady i jest cieplejszy 3-5st Przypuszczalnie jest to wina karty graficznej ktora podczas SP2004 jest chłodna a podczas grania bardzo ciepła. Podsumowanie, w sumie po co komu podsumowanie wszystko widać jak na dłoni Freezer daje po pupie Pentagramowi tak można to nazwać i do tego jest 20zł tańszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Wczoraj miałem okazje dokładniej przetestować Pentagrama 100Cu+ i porównać do Freezera 64PRO, Już to raz robiłem zaraz po zmianie na freezera (ale wtedy wiadomo był to szał pierwsze wrażenie) Teraz gdy troche poznałem oba coolery (freezera miałem 2 tygodnie, pentagrama 2 miesiące) widze jaśniej ich różnice i jak sie prezentują. Na minimalnych obrotach oba są bardzo ciche, wydaje mi sie że nawet freezer troszke ciszej pracuje, a do tego freezer ma większą tolerancje na zmiane obrotów ponieważ można podkręcić mu troche i nie słychać wielkiej różnicy (np.do połowy potencjometru), za to w pentagramie niestety niewielka zmiana obrotów skutkuje nieprzyjemnym warczeniem. Jak już kilka osób stwierdziło Freezer PRO jest głośny i nawet ktoś powiedział że to nieudany model właśnie przez ten wiatrak, po części sie zgadzam na maksymalnych obrotach freezer PRO już nie jest przyjemny, ale jeśli np. przestawisz pentagrama na maksymalne to powiesz że jednak freezer jest cichy. Wydajność obu coolerów skłania bardziej do freezera, ale rewelacji chyba nie ma. Test na minimalnych obrotach - cisza Freezer 64PRO - Idle 31 - Strees 40 Pentagram 100Cu - Idle 32/33 - Stress 41 Test Freezer 64PRO troche podkręcony z zachowananiem ciszy Idle 30 - Stress 37 (Tu Pentagrama nie da sie porównać bo jest głosny na każdych obr. oprucz minimalnych) Test na maksymalnych obrotach Freezer 64PRO Idle 29 - Stress 35 (głośno ale znośnie) Pentagram 100cu Idle 30 - Stress 38 (bardzo głośno) Sprzet testowy to A64 venice 3000+ na asusie A8N-E Wygrzewanie za pomocą programu SP2004 Ciekawostką można nazwać wygrzewanie za pomocą gier (np, F.E.A.R) ponieważ pentagram wtedy daje ciała. Freezer trzyma swoje odczyty które podałem, a pentagram nie daje rady i jest cieplejszy 3-5st Przypuszczalnie jest to wina karty graficznej ktora podczas SP2004 jest chłodna a podczas grania bardzo ciepła. Podsumowanie, w sumie po co komu podsumowanie wszystko widać jak na dłoni Freezer daje po pupie Pentagramowi tak można to nazwać i do tego jest 20zł tańszy. Tak jak już wcześniej pisałem arctic dał ciała z freezerem Pro. Z testów widzę, że jest mniej wydajny od swojego poprzednika a na 100% znacznie głośniejszy. jak ktoś lubi mieć cicho i ma freezera 64 pro polecam zakupic regulator obrotów pentagrama za ok 12 zł. Po jego zainstalowaniu jest znacznie przyjemniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 $kubi jak zamontujesz fandera na fryzjerze to zdaj relacje , jak to zrobiles :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Spoko spoko, beda fotki i wszystko :P chce to zrobic tak jak tu:http://photobucket.com/albums/a345/Niemiecc/NINJA/?action=view¤t=IMG_2356.jpg na takich drucikach tylko jeszcze nie wiem zabardzo jak takie cos uciulać :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 (edytowane) całym problemem w tym mogą być te wcięcia na freezerze pro, są dość małe i aby to dobrze trzymało ja bym go jednak montował z oryginalnym koszykiem nie tak bezpośrednio na radiatorze jak chcesz, sprubowałbym spasować kołeczki gumowe aby trzymały fandera tak jak ma normalnie zrobione, rozstaw powinien sie zgadzać bo wiatrak też miał 92mm, a jeśli nie tak to da sie zrobić partyzantke :) z użyciem kabelka... przewiązać koszyk freezera i fandera :P beznadziejnie, ale sprawdzić by sie sprawdziło takie rozwiązanie Edytowane 3 Stycznia 2006 przez Naits Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 najwyzej pojdzie w duch drucik i obcegi i sobie zrobie taki drucik okleje go pozniej tasma izolacyjna moze zeby bylo bezpieczniej ... zobaczy sie jeszcze jak dzis dostane fanderki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 (edytowane) witam, wkońcu jakoś dałem rade obniżyć troszkę temperaturki na moim freezerze 64 pro.. idle: 35*C stress: 42*C.. lecz nadal są one wyższe niż na Pentagramie QC-92Cu... :( czy naprawde Pentek jest lepszy..? jeszcze jedna sprawa - niepokoi mnie dociśnięcie radiatora od freezera do procesora, jest ono "nierówne", mam nadzieje że widać wszystko na fotce: też tak macie? Edytowane 4 Stycznia 2006 przez arczi- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 z tego co tu widać bardzo dużo proca wystaje z pod stopki freezera, u mnie aż tak źle nie było, wystawało ale nie tak dużo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 u mnie wystaje podobnie, i temperatury tez podobne...(2600Mhz @ 1.55v = 44c - 45c ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 więc wracam do starego dobrego Pentagrama, bo jest dużo lepszy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 u mnie tez wystaje ,ale chyba tylko z jednej strony(z tego co pamietam) , temp to okolo [ <29* idle , <44*stres] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arch Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 Z tego co rozumiem, Freezer zwykly jest lepszy od pro. Czy celem potwierdzenia tej tezy, ktos jeszcze moglby zabrac glos w tej sprawie? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 ja dzis zrobilem swoje :P tzn zmodowałem freezerka trochu :P powstal Arctic Freezer PRO @ Fander 92 Fotorelacja tu: http://rapidshare.de/files/10400714/freezermod.rar.html (6,5 MB) Panowie teraz mam cisze i jeszcze lepsza wydajnosc... a i miejsce sie zrobilo w budzie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2006 wszystko elegancko sie trzyma ? co mozna zrobic ze starym wentylem , pomijajac to ze przeznaczyc na zapasowego :) bo wlasnie sciagam plik :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...