Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

ma sesn modyfikacja na 2 wentylatory, tzn jeden do nadmuchu,drugi do wyciągania

mam 2 wentylatory chiefteca i na 12v sa cichsze od tego na freezerze,a ze były by 2 to mozna by 1 puscic na 7-10V

Ma to jakiś sens czy głupoty pisze ?? Temperatury są ok,niecałe 42 w stresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma sesn modyfikacja na 2 wentylatory, tzn jeden do nadmuchu,drugi do wyciągania

mam 2 wentylatory chiefteca i na 12v sa cichsze od tego na freezerze,a ze były by 2 to mozna by 1 puscic na 7-10V

Ma to jakiś sens czy głupoty pisze ?? Temperatury są ok,niecałe 42 w stresie

ja tez mam plan zdjac tamtego wyjca z freezera i zastapic go jakims dobrym wentylem (ja biore silentcata 92mm - 21dB a wicher robi) i na tyle budy juz mam akase amber 120 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no he, silentcat to jest klasa,z tym ze tak teoretycznie jak dam 2 zamiast 1 to powinny wyrobic pracujac 2 razy wolniej :) dlatego na moje wystarcza tańsze wiatraki, moze w sylewstra od rana to zrobie i zdam raport

nom silent cat jest niezly, ale nadaje sie tylko na wpychanie powietrza w radiator (przez ten patent z pobieraniem powietrza z bokow :/)

ma starego co lezy juz z pol roku nieuzywany...

czekam w takim razie na efekty pracy sylwestrowej :)

podaj wtedy temp wiatrakow co smigaja na 12v i mniej jak podales :]

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienie dwóch wiatraków wcale nie wytworzy większego przepływu powietrza. Da tylko większe ciśnienie. Owo większe ciśnienie może być przydatne, ale niekoniecznie.

Wstawił już ktoś na freezera wiatrak 120mm z przejściówką na 92/80 (pro/nonpro)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale to jest na zwyklym freezerku a ja mam pro i on ma takie wciecia na przywieszenie wentylka... jak ninja... foto: http://www.arctic-cooling.com/pics/f64p_06h.jpg

orginalny cooler jest przypiety jakos tak... chyba mozna jakos zalozyc na to fandera bez srubek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silent cat nie jest silent, jest glosny i to nawet bardzo.

już to pisałem, ale "wspac" nie wierzy :) może trafił mu sie wyjątkowo udany

pojecie ciszy jest bardzo indywidualne, ja chcialem go porownac ze standardowym wiatrakiem freezara pro (przeciez zamierzam go nim zastapic) a nie z akasa amber czy fanderem, co nie?! (macie tego silentcat'a, czy tak sie poprostu wiecie z opowiesci innych??)

zmniejszajac go na jakies 9v mozna nadal miec naprawde konkretny podmuch a i bedziemy cieszyc sie prawdziwa cisza....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojecie ciszy jest bardzo indywidualne

to sie zgadza i dlatego zmieniłem szybciutko silentcata

przed tym kompem miałem dobrze wyciszonego,

zasilacz Topowera,

dwa papsty GLLE 9dB,

TR xp120 z akasa amber na 5V,

pasywna grafa

i tego silentcata którego nie mogłem wytrzymać :)

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to sie zgadza i dlatego zmieniłem szybciutko silentcata

przed tym kompem miałem dobrze wyciszonego,

zasilacz Topowera,

dwa papsty GLLE 9dB,

TR xp120 z akasa amber na 5V,

pasywna grafa

i tego silentcata którego nie mogłem wytrzymać :)

no przyznaje ze sprzet wyglada mi na cichy, przy takim to silentcat naprawde moze przeszkadzac, ale dzielac wszystkie wentylatory na ciche i glosne to zaliczyl bym go z pewnoscia do cichych bo trzyma poziom (no ale papsty tu pokazuja kierunek)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe jaka by była temp gdy bym z mojego freezona sciagnął wentylator i chodził by pasywnie?? mozna tak czy ktos juz tak zrobil jakie byly róznice temperatur??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj miałem okazje dokładniej przetestować Pentagrama 100Cu+ i porównać do Freezera 64PRO,

Już to raz robiłem zaraz po zmianie na freezera (ale wtedy wiadomo był to szał pierwsze wrażenie)

Teraz gdy troche poznałem oba coolery (freezera miałem 2 tygodnie, pentagrama 2 miesiące) widze jaśniej

ich różnice i jak sie prezentują. Na minimalnych obrotach oba są bardzo ciche, wydaje mi sie że nawet freezer

troszke ciszej pracuje, a do tego freezer ma większą tolerancje na zmiane obrotów ponieważ można podkręcić

mu troche i nie słychać wielkiej różnicy (np.do połowy potencjometru), za to w pentagramie niestety

niewielka zmiana obrotów skutkuje nieprzyjemnym warczeniem. Jak już kilka osób stwierdziło Freezer PRO jest głośny

i nawet ktoś powiedział że to nieudany model właśnie przez ten wiatrak, po części sie zgadzam na maksymalnych obrotach

freezer PRO już nie jest przyjemny, ale jeśli np. przestawisz pentagrama na maksymalne to powiesz że jednak freezer jest cichy.

Wydajność obu coolerów skłania bardziej do freezera, ale rewelacji chyba nie ma.

Test na minimalnych obrotach - cisza

Freezer 64PRO - Idle 31 - Strees 40

Pentagram 100Cu - Idle 32/33 - Stress 41

Test Freezer 64PRO troche podkręcony z zachowananiem ciszy

Idle 30 - Stress 37

(Tu Pentagrama nie da sie porównać bo jest głosny na każdych obr. oprucz minimalnych)

Test na maksymalnych obrotach

Freezer 64PRO Idle 29 - Stress 35 (głośno ale znośnie)

Pentagram 100cu Idle 30 - Stress 38 (bardzo głośno)

Sprzet testowy to A64 venice 3000+ na asusie A8N-E

Wygrzewanie za pomocą programu SP2004

Ciekawostką można nazwać wygrzewanie za pomocą gier (np, F.E.A.R) ponieważ pentagram wtedy daje ciała.

Freezer trzyma swoje odczyty które podałem, a pentagram nie daje rady i jest cieplejszy 3-5st

Przypuszczalnie jest to wina karty graficznej ktora podczas SP2004 jest chłodna a podczas grania bardzo ciepła.

Podsumowanie, w sumie po co komu podsumowanie wszystko widać jak na dłoni

Freezer daje po pupie Pentagramowi tak można to nazwać i do tego jest 20zł tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj miałem okazje dokładniej przetestować Pentagrama 100Cu+ i porównać do Freezera 64PRO,

Już to raz robiłem zaraz po zmianie na freezera (ale wtedy wiadomo był to szał pierwsze wrażenie)

Teraz gdy troche poznałem oba coolery (freezera miałem 2 tygodnie, pentagrama 2 miesiące) widze jaśniej

ich różnice i jak sie prezentują. Na minimalnych obrotach oba są bardzo ciche, wydaje mi sie że nawet freezer

troszke ciszej pracuje, a do tego freezer ma większą tolerancje na zmiane obrotów ponieważ można podkręcić

mu troche i nie słychać wielkiej różnicy (np.do połowy potencjometru), za to w pentagramie niestety

niewielka zmiana obrotów skutkuje nieprzyjemnym warczeniem. Jak już kilka osób stwierdziło Freezer PRO jest głośny

i nawet ktoś powiedział że to nieudany model właśnie przez ten wiatrak, po części sie zgadzam na maksymalnych obrotach

freezer PRO już nie jest przyjemny, ale jeśli np. przestawisz pentagrama na maksymalne to powiesz że jednak freezer jest cichy.

Wydajność obu coolerów skłania bardziej do freezera, ale rewelacji chyba nie ma.

Test na minimalnych obrotach - cisza

Freezer 64PRO - Idle 31 - Strees 40

Pentagram 100Cu - Idle 32/33 - Stress 41

Test Freezer 64PRO troche podkręcony z zachowananiem ciszy

Idle 30 - Stress 37

(Tu Pentagrama nie da sie porównać bo jest głosny na każdych obr. oprucz minimalnych)

Test na maksymalnych obrotach

Freezer 64PRO Idle 29 - Stress 35 (głośno ale znośnie)

Pentagram 100cu Idle 30 - Stress 38 (bardzo głośno)

Sprzet testowy to A64 venice 3000+ na asusie A8N-E

Wygrzewanie za pomocą programu SP2004

Ciekawostką można nazwać wygrzewanie za pomocą gier (np, F.E.A.R) ponieważ pentagram wtedy daje ciała.

Freezer trzyma swoje odczyty które podałem, a pentagram nie daje rady i jest cieplejszy 3-5st

Przypuszczalnie jest to wina karty graficznej ktora podczas SP2004 jest chłodna a podczas grania bardzo ciepła.

Podsumowanie, w sumie po co komu podsumowanie wszystko widać jak na dłoni

Freezer daje po pupie Pentagramowi tak można to nazwać i do tego jest 20zł tańszy.

Tak jak już wcześniej pisałem arctic dał ciała z freezerem Pro. Z testów widzę, że jest mniej wydajny od swojego poprzednika a na 100% znacznie głośniejszy.

jak ktoś lubi mieć cicho i ma freezera 64 pro polecam zakupic regulator obrotów pentagrama za ok 12 zł. Po jego zainstalowaniu jest znacznie przyjemniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko spoko, beda fotki i wszystko :P chce to zrobic tak jak tu:http://photobucket.com/albums/a345/Niemiecc/NINJA/?action=view&current=IMG_2356.jpg

na takich drucikach tylko jeszcze nie wiem zabardzo jak takie cos uciulać :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

całym problemem w tym mogą być te wcięcia na freezerze pro, są dość małe i aby to dobrze trzymało

ja bym go jednak montował z oryginalnym koszykiem nie tak bezpośrednio na radiatorze jak chcesz,

sprubowałbym spasować kołeczki gumowe aby trzymały fandera tak jak ma normalnie zrobione, rozstaw powinien sie zgadzać

bo wiatrak też miał 92mm, a jeśli nie tak to da sie zrobić partyzantke :) z użyciem kabelka... przewiązać koszyk freezera i fandera :P

beznadziejnie, ale sprawdzić by sie sprawdziło takie rozwiązanie

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, wkońcu jakoś dałem rade obniżyć troszkę temperaturki na moim freezerze 64 pro.. idle: 35*C stress: 42*C.. lecz nadal są one wyższe niż na Pentagramie QC-92Cu... :( czy naprawde Pentek jest lepszy..?

jeszcze jedna sprawa - niepokoi mnie dociśnięcie radiatora od freezera do procesora, jest ono "nierówne", mam nadzieje że widać wszystko na fotce:

Dołączona grafika

też tak macie?

Edytowane przez arczi-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dzis zrobilem swoje :P tzn zmodowałem freezerka trochu :P

powstal Arctic Freezer PRO @ Fander 92

Fotorelacja tu:

http://rapidshare.de/files/10400714/freezermod.rar.html (6,5 MB)

Panowie teraz mam cisze i jeszcze lepsza wydajnosc... a i miejsce sie zrobilo w budzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi