Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

&kubi jeszcze przydało by sie troche słowa do tego moda, jak z wydajnością możesz porównać tamten wiatrak z tym na minimalnych obrotach jest wydajniejszy od freezerowego na minimalnych ? opisz coś więcej przyda sie bo mod wygląda nieźle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ $kubi

myslalem ze wykombinowales mocowanie na drucie , tak jak styhe :)

nie ma drgan jak radiator styka sie z fanderem ?

moze byc, chyba sam sie skusze na fandera

zeby nie bylo, to wymyslilem swoj patent na przymocowanie :)

Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpisze wam na wszystko jak wroce do domku dzis :P narazie jestem w sql...

EDIT:

Wiec tak... na dole sie nie trzyma bo sie styka rowno jak na gorze, przymocowalbym go jak na gorze ale poprostu oczka wiatraka sa juz pod finami i nie da rady...

Trzyma sie bardzo stabilnie i niema sily zeby to odpadlo chyba ze rzucacie budami swoimi :P jak proboje rekoma to wyciagnac badz zruszyc to calym freezerem miota :P

Na dole byc moze zamocuje na drut ale jest to zbedne bo i tak sie trzyma doskonale...

Teraz co sie zmienilo....

Jest ciszej jakby nie patrzec...

A co do wydajnosci to jakies 3-4 'c w idle a streesu jeszcze nie zrobilem bo nie bylo czasu :P z 26 zrobilo mi sie 22 przy obu na MAX...

Ktos pytal co mozna zrobic ze zdjetym arctickiem ... u mnie lezy na HDD'ku i wieje na niego :P fotki zrobie na czasie... bylyby juz ale upload fotek mam 6 kb :/ moze zna ktos szybki serverek jakis ? :P

jakby co to pytac bede sie staral odpowiedzeic...

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!

Jak wielu zastanawiam się czy da się tego Freezer'a podpiąć po Socket A. Mam narazie chłodzenie BOXowe i zamierzam je zmienic, tylko nie wiem na jaki coolerek. Mam Semprona 2800+ i problem z temp. :cry: W stresie (znaczy jak gram z godzinke) mam temp. 60-65 stopni C!! Powoduje to zawieszanie sie kompa i boje się że procek może się spalić :sad: Po przeczytaniu tego tematu napaliłem się tego Freezer'a. Jeżeli wie ktoś jak przerobić go tak aby dało się do podpiąć na Socket A to prosze o szczegółową instrucje... A może zna ktoś jakiś ciekawy i równie wydajny coolerek pod Socket A który skutecznie schłodzi moj procesor?? Prosze o odpowiedż i z góry dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu tego tematu napaliłem się tego Freezer'a. Jeżeli wie ktoś jak przerobić go tak aby dało się do podpiąć na Socket A to prosze...

i mówisz przeczytałeś cały temat? ... czy ostatnią strone ? :)

było kilka razy jak posadzić go na soc A i nawet zdjęcia dokładniejsze były, wystarczy poszukać

PS. Freezer 64 pro + inna zapinka i wio... poczytaj...

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fryzjerem mozna krecic o 90* , takze mozna go skierowac w kazda strone

Po przeczytaniu tego tematu napaliłem się tego Freezer'a. Jeżeli wie ktoś jak przerobić go tak aby dało się do podpiąć na Socket A to prosze...

fryzjera na sock.A nie oplaca sie ladowac, jak bys naprawde wszystko czytal ,to bys wiedzial dlaczego Edytowane przez dzik86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema!

Zakupiłem dzisiaj za 75zł Freezera 64PRO. Moja opinia godzinke po założeniu. Spokojowo ale bez przesady. Cisza ładna(po połączeniu z regulatorem obrotów od pentagrama i nastawieniu na ok 1900obr) mam 32* w idle więc moze jeszcze spadnie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem posty z para ostatnich stron i dochodze do wniosku ze Arctic Cooling Freezer 64 Pro moze sie trafic dobry albo zly

ja mam AMD A64 3000+ (Venice)podkrecony z 1800 na 2250 (wiecej juz nie podkrecalem - bo komputer pracuje nonstop) na płycie Gigabyte GA-K8N51GMF-9 nVidia GeForce 6100 bulk

temeratura w idle 26C ,a w stresie 36C(chyba mozna tak powiedziec bo to jest po 48h dzialania kompa przy obciazeniu procesora 90-100% nonstop)

obudowe mam otwarta bez zadnych innych wetylatorkow - nawet nie ma ciagu z gory procesora poprzez zasilacz - bo obudowa jakas dupna (modeCom) i wentylatorek (w zasilaczu) zasysajacy jest z gory zamiast na dole :mur:

przy zakladaniu mialem miale problemy - gdyz bardzo ciezko bylo przestawic wajche(dziwgnie) aby sie trzymalo - jak juz na sile to zrobilem (musialem odkrecic plyte glowna :sad: ) - to az zapinki sie powyginaly ... - ale dzieki temu radiator bardzo dobrze trzyma sie procesora

aha - nie zmienialem pasty - bo zapomnialem dokupic cos dobrego... :(

ogolnie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam..

mam freezera 64 pro od jakiegos czasu ale wydaje mi sie, ze temperatury mam troche za wysokie jak na to chlodzenie.

procesor chodzi na 1.25V, wiec teoretycznie powinien wydzielac jeszcze mniej ciepla, tymczasem w idle (przy zamknietej budzie, dobrze wentylowanej) temperatura siega nawet 35*...

nie za bardzo wiem, co moglbym zrobic, zeby zbic nieco temperature.

czy wymiana tej standardowej pasty (mx-1.. ktora wlasciwie tez jest bdb) na silver5 powinna cos dac? ile?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam All.

Wczoraj dotarł do mnie Freezer 64 PRO i teraz firma na dzień dobry smaruje go pastą aby był gotowy do montażu:

Dołączona grafika

I teraz sie zastanawiam czy tą pastę: " zetrzeć, wypolerować powierzchnię styku i założyć AS5 czy dać sobie spokój i zakładać jak jest...

W/g prawideł uczono mnie że smarujemy proca a nie radiator...

Co robić???

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz arctic silver5 pod ręką to nie ma sie co zastanawiać, zetrzeć i posmarować nią, polerować nie musisz to głupiego robota od tego jest pasta aby wypełniała nierówności, w przypadku freezera pro chyba lepiej posmarować stopke coolera bo nie pokryje całego procesora (taka już wada freezera za małą stopke mu zrobili niż potrzeba), jak dasz na procka paste to tylko zmarnujesz jej troche bo procek będzie wystawał z 2 stron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanko: Czy jest sens zalozyc na Freezera 64 (bez PRO) zamiast oryginalnego wiatraczka np. takiego Fanderka 92mm albo jakiegos podobnego wetylka 92mm?? bedzie jakas zznaczna roznica w chlodzeniu? pytam bo pewnie juz ktos probowal to zrobic ale niestety nie moglem znalezc zadnej wzmianki w tym temacie, a nie chcialbym na darmo tracic gwarancji na Frezzerka!!!

Z gory dzieki za pomoc!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie no dr@bollo masz tupet :)

przed chwilą $kubi o tym pisał i nawet strone wcześniej masz relacje ze zdjęciami

:P

nie no widze ze ty tez nie czytasz uwaznie!! :lol: przeciez napisalem wyraznie Arctic Freezer (stary bez PRO)!!!!!!!!!!!!!

ponawiam dalej pytanko :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde nie moge sie nigdy zebrac i zmierzyc tego wszystkiego, brak czasu przed polroczemm :)

Poloze prime strreeesa dzis na 1h i napisze ... na wicherku na max ile wyniesie....

leci juz 1.40h i temp max jaka sie pokazala to bylo 32'c z tym ze z tylu na wylocie pracowala na 12v akasa amber a z przodu na min fander 92...

teraz dalem fandera na max i test dalej leci zobaczymy do ilu spadnie... narazie oscyluje kolo 26-28...

dobre testy sie zrobi na feriach pewnie dopiero...

Edytowane przez $kubi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od soboty jestem posiadaczem AC freezer 64 pro i moge powiedzieć że jest bardzo dobrze wykonany ale będe musiał zetrzeć spód na lustro :D są jakies metody na zwiększenie wydajności tego chłodzonka?? jakim papierem mam trzeć żeby go wypolerować ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o co wam chodzi z ta rozbieznoscia temperatur, przeciez jest chyba jasne ze:

1)jak obudowa nie jest dodatkowo wentylowana to i temperatury wzrastaja

2)kazdy ma inna temperature otoczenia(20-28C ?), ( i tak w zimie mam wyzsze temp na procu, bo mam pewnie z 26C lub wyzej w domu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napewno

Witam.

Właśnie zamówiłem sobie ASRock'a DUAL SATA2.

Kupiłem też Semprona 64 3000+, który śmiga 2700@1,55 V więc będzie VMod.

Pozostało mi tylko do wybrania chłodzenie na procka.

Aktualnie na Athlonie mam Zalmana 7000 AlCu ale w wersji OEM tylko z zapinką na socket A.

Dużo osób posiada ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO.

Zastanawiam sie tylko czy do schłodzenia mojego procka wystarczy? Czy jak skręce mu obroty

(max to będzie dla mnie za głośno bo Zalmana też skręciłem - hdd do Barracuda IV, stąd mania ciszy)

to będzie wystarczający by temepratury ma x były w okolicach 40 'C?

Zasiłka - Chiftec 420 (2x80), tył - Panaflo 120x120x37 (skręcony), przód 2 x 80x80x25 @ 5V.

Biorę pod uwagę zakup THERMALTAKE BIG TYPHOON.

Czy ktos wmontował go na ASRock'a? (mam 2,5 cm odstępu od mobo do zasiłki)

Czy waszym zdaniem opłaca się dopłacać 80 zł to BIG TYPHONA?

Co z informacjami o bardzo dużych rozbieżnościach temepratur na "fryzjerach"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mając tak kręcącego się procka przy takim (niezbyt niskim jak dla sempka) napięciu wziąłbym BigTyphoona, bo przy 1.55v trochę ciepła będzie to wydzielać, a jak widać, freezer niektorym chodzi dobrze, a niektórym niezbyt.

albo scythe ninja, jeśli masz gdzieś wolny wentyl 120mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi