Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

widze skręciłeś go na minimalne obroty ~1000 , to wiele wyjaśnia

zmień tą paste na np. arctic silver 5

troche to napewno da, a reszta to już cyrkulacja w obudowie

powinieneś osiągać z takim ustawieniem 31-32 Idle oraz 41 stress

dmucha ci na tył a czy z tyłu jest jakiś wyciągający ? bo przydał by sie (najlepiej 120 jak w zasilaczu)

PS. na dysku samsunga masz 38st ? to tylko potwierdza że obieg powietrza musisz mieć bardzo słaby

w obudowie, bo to chłodne dyski - mój samsung bez specjalnych nawiewów w sumie tylko mam 120mm wiatrak na tyle

budy i 120 w zasilaczu, więc zasysa sobie z przodu tyle ile mu potrzeba i dysk ma 27st

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

hehe dysk to pracuje u mnie na 48*C :P mam samsunga 160GB 7200RPM SATAII HD160JJ NCQ, 8MB

ten sie jeszcze nie rozgrzał :)

no musze kupić tą paste ...

a te wentyle to jakie najlepsze ??

i chyba mam otwór na 80 ...

czyli coś takiego :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83079792 x2

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84536378 x1

kiepska jakość zdjęć bo nie mam przy sobie cyfrówki - robiłem kamerką internetową :D

otwór mam bodajrze 80mm :) z tyłu a z przodu to nie chce mi sie rozbierać panelu :) ale podejrzewam ze tak samo

Dołączona grafika

Dołączona grafika

ps- ten wentyl na chipsecie - zmieniałeś go na inny ?? bo ten jest głośny i mało wydajny :/

31-32 Idle oraz 41 stress - to i tak nie za dobrze :/

Edytowane przez Chemik89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to za obudowa? rzuć jej nazwe to sie sprawdzi i będzie łatwiej bo zdjęcia złej jakości i trudno ocenić te wiatraki na tyle, troche wygląda jakbyś miał możliwość 2x80mm ale może sie myle (jak chcesz to zrob zdjecie z tylu obudowy bedzie lepiej widac otwory). te wiatraki arctic fan pro tc - wporządku tanie ciche i w miare wydajne nie ma co modzić z lepszymi bo tylko kase wydasz jak ja kupilem papsty po 50zl a nie sa wcale lepsze od tych arctica a w cenie roznica ogromna :) pasta zgadza sie to ta, na chipset daj Radiator ZALMAN NB47J (niebieski) i to wystarczy, będzie sie grzał około 10st więcej jak masz obecnie ale za to cisza bo nie wiem jak ty tam wytrzymujesz z tym wyjcem :)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83080200

31-32 Idle oraz 41 stress - to i tak nie za dobrze :/

tak działa freezer 64 pro przy minimalnych obrotach, nie jest najlepiej

troche go podkręć z zachowaniem ciszy i wydajność będzie lepsza

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79279238

mie sie osobiście ta obudowa z wykonania technicznego nie podoba :/

blacha jest troche za cienka - boczne ściany przeskakują jak w niektórych zakrętkach po kubusu :) jak sie naciśnie :)

ale w sklepie w którym "MUSIAŁEM" kupować nie mieli nic lepszego w czarnym kolorze :/

z tyłu miejsce jest na 1 wentyl - tylko jest tak z pięterkiem :)

też myślałem o kupnie tego zelmana ale czy nie lepiej byłoby jakiegoś z płaską górą a nie schodkową ??

możnaby zamątować wtedy jakiegoś wentyla i puścić na 5v :)

nie wiem jak ty tam wytrzymujesz z tym wyjcem

słucham głośno muzyki :D

ps- właśnie mój samsung rozgrzał sie do 50* :P

ile tak wogule może wytrzymac??

Edytowane przez Chemik89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój samsung bez specjalnych nawiewów w sumie tylko mam 120mm wiatrak na tyle budy i 120 w zasilaczu, więc zasysa sobie z przodu tyle ile mu potrzeba i dysk ma 27st

tez dziwne, bo moj samsung, na ktorego wieja 2x80mm ma wg speedfana 32*C.. mozliwe, ze cos odczyt nie ten tego jest, bo organoleptycznie dysk jest zimny jak lod a ta temp w speedfanie sie nie zmienia (non stop 32 ;)).

Chemik89: nie wiem ile tak moze wytrzymac, ale nie eksperymentowalbym na Twoim miejscu.. najwyzszy czas pomyslec nad schlodzeniem go..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

normalnie chodzi mi na 44-48* standard :)

a temperatury są napewno dobre bo aż paży jak sie go dotyka :D

ps- położyłem tymczasowo na nim cooler Boxowy od athlonka :P 40*c jest narazie ...

ps2- o dziwo u mnie też teraz jest już simny z wierzchu - a temperatura nie spadła ponizej 42

albo czujnik jest po stronie elektroniki albo jakos odizolowany w środku :),, a nie właśnie spadła do 38 - tak skokami jakoś dziwnie :P

Otworzyłem okno :) i klape w kompie :)

30*proc w idle wiatrak ~800obr

hdd 34* a obudowa jak zmierzyłem to ma 19* :)

MB 32*

Edytowane przez Chemik89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

mam podobnie :)

chyba trzeba bedzie zmienić paste..

takie pytanko - jak sie liczy rozmian wentylatora ?? z obudową czy bez ?

bo średnica tej dziury to 8cm a rozstaw śrubek to 10cm (od środka otworu na wkręt)

Edytowane przez Chemik89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

nic dodać nic ująć, troche niska bo okienko mam uchylone - robi sie ciepło po zimie :)

co do powyższego problemu dziadka - ZMIEŃ PASTE! już zostało powiedziane

niektórzy to ja nie wiem jak czytają posty w temacie, oczami szeroko zamkniętymi chyba :)

wystarczy troche przewinąć strone już nie mówie o czytaniu wszystkich 39 stron

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bu dziś sobie kupiłe tego freezera. Zamontowałem i temperaturka 42 stponie w idle. Co jest grane ? Pasta ta co była na nim.

ta pasta uzyskuje swoje optymalne wlasciwosci po 200 godzinach 'pracy' jak podaje producent.

poczekaj z tydzien to temperatura powinna spasc o ladne pare stopni.

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Frezzer 64 PRO jest świetny jak narazie. Uzywam go miecha i takie wnioski mam:

- cisza dopiero przy predkościach bliskich minimalnym

- na nie kreconym Venice 3000+ @ AS5 @ 8V czyli okolo 1500 obrotów temperatury idle: 16-17 stress: 22 (otwara obudowa, jak zamknieta to okolo +8)

- @ 9x 250 1.4V, 1500 obrotów, zamknieta obudowa, idle: 29 stress: 33-34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

i właśnie - jak osia gacie takie niskie tempy :/

u mnie z tym mx-1 to już chodzi ze 100h i nie spadła temperatura ani o 1* wiec paste trzea zmienić :)

kupie jeszcze 3 wentyle 80mm przód/tył i w bocznej jest kwadrat z siatki sporo większy od wentyla to tam tez przymocuje bedzie wiał na grafe :)

mam jeszcze miejsce z boku od tunelu powietrznego ale przez tego acF64PRO nic sie tam nie zmieści :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyberm sprawdz termometrem, nie tym z płyty, to jest za piękne by było możliwe :) nawet z otwartą obudową nie do uzyskania

to podobnie jak czujnik MB w płycie Asus A8N-E - pokazuje 32st a okazuje sie że ma realnie blisko 60 stopni :P

"pasta uzyskuje swoje optymalne wlasciwosci po 200 godzinach 'pracy' " - jakoś nie wierze w te brednie, miałem do czynienia z wieloma pastami i nie zaobserwowałem by po kilku dniach było znacznie lepiej niż z początku, ale ok wiem tak podaje producent więc niech sobie podaje i tak uważam to za stek bzdur i powoduje tylko szumu wokół tego

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

to podobnie jak czujnik MB w płycie Asus A8N-E - pokazuje 32st a okazuje sie że ma realnie blisko 60 stopni icon_razz.gif

nie mierzy temp chipsetu tylko gdzieś w okolicy :) chyba tych zenetów/mosfetów koło procka co jest ten radiator :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Chemik89

ooo

robie właśnie stress prockowi primem i po 30min mam nadal 40* :D (wentyl 1300obr)

hym cyżby jednak pasta coś dawała :)

dodam ze jakiś czas temu miałem 46* :)

oczywiscie z otwartą budą bo jeszcze wntyli nie mam :P

chyba dla testu narazie nie bede zmieniał pasty :)

zobacze co bedzie za tdzień , narazie se pokupie wiatraki :P

ps- pytałem sie już wcześniej jak sie liczy wielkość wentyla ?? od otworu do otworu czy średnica śmigła ??

bo mam 10cm niędzy otworkami i 8,3cm średnicy otworu..

Edytowane przez Chemik89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

arctic silver5 a jesli cie nie stać uważasz że za droga to arctic ceramique

Ale jaka to roznia? 5zl? na allegro as5 sa po 15zl nawet za 12zl widzialem raz. Ceramique juz jest niewiele tanszy. Roznica w cenie zaczyna sie przy OCZ i tej nowej pascie za 40zl :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ponizszym chlodzeniu temp. w stresie waha sie pomiedzy 29 a 31*C.

Pasta: Ceramique.

Jak to jest z glosnoscia Arctica? Moj dziala prawie bezglosnie (porownywalnie z Zalmanem-moze nawet lepiej).

Opis do zdjecia:

Wentylator boczny wwiewa powietrze prosto na wentylator Silencera, wentylator tylni (niebieski) wyciaga powietrze na zewnatrz, tak jak i zasilacz z gory. Sadze ze jest to optymalny obieg.

post-10156-1139254249_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo. Chce sobie kupić :Arctic Cooling Freezer 64 Pro i mam pytanko. Czy na radiatorze jest już warstwa pasty termicznej czy nie ? Jeśli tak to jak ją usunąć (czym) i dać np coś lepszego ?.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czym usunąć starą paste z procka ? (jakiś bezpieczny sposób ;d).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo. Chce sobie kupić :Arctic Cooling Freezer 64 Pro i mam pytanko. Czy na radiatorze jest już warstwa pasty termicznej czy nie ? Jeśli tak to jak ją usunąć (czym) i dać np coś lepszego ?.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czym usunąć starą paste z procka ? (jakiś bezpieczny sposób ;d).

Jest pasta, nawet nie taka zła bo MX-1. Usunąć ją mozesz papierem toaletowym, zarazem z proca i z radiatora...;] ja tak zawsze robie i wszystko działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi