Gość Chemik89 Opublikowano 9 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2006 u mnie zchodziła idealnie kawałkiem szmatki do kurzu :P tylko najpierw namoczyłem w wodzie potem na sucho (aczkolwiek bardziej polecam coś na "czystym" alkocholu :) ) wszystko sie sprawdzi jeżeli jest na tyle miękkie żeby nie porysować powierzchni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) a jak chcesz aby ładnie schodziło to kup alkohol izopropylowy czyli nie spiryt 95% ? ;P Edytowane 10 Lutego 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p.f.pawlikowski Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 u mnie zchodziła idealnie kawałkiem szmatki do kurzu :P tylko najpierw namoczyłem w wodzie potem na sucho (aczkolwiek bardziej polecam coś na "czystym" alkocholu :) ) wszystko sie sprawdzi jeżeli jest na tyle miękkie żeby nie porysować powierzchni :) freezera nie da sie chyba bardziej porysowac .... poprostu uzyj czego kolwiek na poczatek (szmatki, papierki, chusteczki) a puzniej moze byc ten alkohol :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 (edytowane) Ja od wczoraj mam zalozone freezera 64 pro. Ogolnie pozytywne wrazenia, wentyl po spowolnieniu do okolo 60% jest praktycznie neislyszalny, ale dosc slabo wieje. Dziwnie natomiast sie troche zachowuje odczyt temp na DFI, bo bawiac sie sp2004 w stresie np przy temp 48C, po wylaczeniu testu temp potrafi spasc o 10C w ciagu 1s.. Buda strasznie ciasna, ciepla w srodku (desktop), no i freezer stoi w pionie co chyba lekko pogarsza jego wlasciwosci. Edytowane 10 Lutego 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomerSimpson Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Też mam Freezera i również zauważyłem, że bardzo słabo dmucha :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cloperflake Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 To ja sie tera pochwale : AMD Athlon 3000+ @2900 - freezer non pro na 5V , pasta AS5, buda duza dobrze wentylowana, w pomieszczeniu okolo 22C - - idle 28C stress 32C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek lucek Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Dobra musze sobie kupic inną paste na tego freezera. Kupić AS5 czy AS Ceramique ?? Co będzie lepsze nie mam ochoty wydawać 20 zł na paste więc albo ta albo ta :D Co polecicie na mojego freezerka bo przypominam mam 40 stopni w Idle a w stresie 46 coś przy dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 AS5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Ja po zmianie pasty z AS5 na MX-1 nie zaobserwowałem skoku temperatury, ani w górę, ani w dół. Wydaje mi się że dla tego coolerka ważniejsze jest jaka jest obudowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 Dobra musze sobie kupic inną paste na tego freezera. Kupić AS5 czy AS Ceramique ?? Co będzie lepsze nie mam ochoty wydawać 20 zł na paste więc albo ta albo ta :D Co polecicie na mojego freezerka bo przypominam mam 40 stopni w Idle a w stresie 46 coś przy dużo. Ja mam ceramique (tania) jeszcze stare zapasy. Jednak freezer musi mic dostawe zimniejszego powietrza. Przy slabym obiegu, w malej budzie z wentylem ciagnacym od strony grafy robi sie piekarnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chemik89 Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 oki wmątowałem narazie wiatrak przód/tył i bok na grafe cosik wolno chodzą te arctici :/ w zamkniętej budzie : ale nie ważne - mam 31-32* w idle i 39* w stresie ~1200 obr na frezzerze dysk 40* i wieje na niego wentyl przedni kupiłem tą paste AS5 ale nie wiem czy nałożenie jej cos da :/ ps- tego AS5 to jak sie nałoży tą kupke na środku proca i przyciśnie to trzeba sprawdzać potem czy sie dobrze rozłożyło (rozsmarowałlo)?? bo wyczytałem ze należy zdjać cooler i sprawdzić ... czy nie powstaną wtedy bąbelki powietrza ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2006 dlatego smaruje sie po całosci procka - są 2 szkoły smarowania jedni wolą tak inni tak ale wystarczy pomyśleć jak pasta ma sie idealnie rozprowadzić po całym jeśli dasz ją tylko kropelke na środek? rozprowadzi sie ale nie po całości - nie ma bata by było idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamm84 Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 nobel dla tego co wymyślił patent z fanderem :) teraz najgłośniejsze w kompie mam dyski czym zczytac temperatury na epoxie jak smartguardian swiruje ?? (90 na procku:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 zmiana biosu powinna pomoc ale to nie ten temat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 nobel dla $kubi'ego :) to on chyba pierwszy zastosował z freezerem i fander 92 ja tylko przerobiłem mocowanie do niego u mnie najgłośniejsza jest pasywnie chłodzona grafika - śmieszne prawda? niestety cewka mi wyje że szlag trafia nigdy więcej gigagniota -> gigabyte :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 ja teraz to slysze dysk.. ale jak tylko dopadne ten hajs wezme 200gb samsunga... sorka za ot... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 cześć ja nie wiem czy ja mam zepsutego tego freezera czy co bo na sempie 2600s 754 2.55ghz 1.5v na arctic s. 5 1600obr i mam 43 stopnie w stressie czyli tyle co na boxie przy 2700obr i zwyklej pascie dolaczonej (box na 2700 byl cichszy od freezera) ani to wydajne u mnie ani to ciche do kitu .pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 14 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2006 cześć ja nie wiem czy ja mam zepsutego tego freezera czy co bo na sempie 2600s 754 2.55ghz 1.5v na arctic s. 5 1600obr i mam 43 stopnie w stressie czyli tyle co na boxie przy 2700obr i zwyklej pascie dolaczonej (box na 2700 byl cichszy od freezera) ani to wydajne u mnie ani to ciche do kitu .pzdr Ja mam tak samo....:| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 mam takie pytanie czy coś sie stanie jak odłoncze i sciagne wentyl z mojego freezera żeby chodzil pasywnie,napewno wzrosnie temp ale czy moze sie cos stac np z procem?? heh troche lamerskie pytanie ale musze je zadac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 nic sie nie stanie, ale lepiej nie przekraczaj 50 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 na ninji na 3200+ na pasywie temp dobijala do 55st a to troche inna klasa wydajnosci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 (edytowane) Freezer nie nadaje się do chłodzenia pasywnego. Przeczytaj sobie jego recenzję na SPCR. Oczywiście, można zatrzymać wentylka palcem na chwilę, żeby posłuchać reszty systemu itp., ale Freezer nie może pracować bez wentyla na stałe. Co więcej, wentyl na 5V to też jest za mało. Ja sugeruję 7V. Wynika to głównie z tego, że finy są bardzo gęsto rozmieszczone, co jest dobre dla chłodzenia aktywnego (mocniejszy powiew), ale niedobre dla chłodzenia bardzo cichego, a pasywnego to już w ogóle. Porównajcie z Ninją, która ma finy gdzieś co 5-6 mm. Edytowane 16 Lutego 2006 przez jediknight Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 ostatnio tak zatrzymałem wiatrak freezera znajomemu, co sie skończyło urwaniem śmigieła :) z palcem jakoś nic sie nie stało :P nawet nie bolało przy 2200obr. No ale kupiłem mu fandera 92 na tego freeza i na szczęscie jest zadowolony że działa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 wlasnie skrecilem wiatrak freezera na ~1150 obrotow i przekonalem sie jaki on jest glosny i terkoczacy na maxie :D chyba wkrotce kupie do niego fandera 92 (czy moze lepiej 120?), bedzie on wydajniejszy na max obrotow i cichszy na min? (oczywiscie porownujac do wiatraka ac) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) nie wiem jak zamontujesz ten 120mm fandera, mi sie nie udało, jest za duży przystosowany jest raczej do 92mm, może gdyby był fander 100mm jeszcze by sie udało zamocować Edytowane 17 Lutego 2006 przez Naits Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 no tak myslalem, ale 120 da sie zamontowac bo zakladalem delte, a jezeli chodzi o pytania z poprzedniego mojego postu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 Do 120stki trzebaby jakis elegancki shroud skonstruowac inaczej bedzie paskudnie wystawac. Tez o tym myslalem ale pozostalem przy zwyklym wentylu @ 1100RPM. Na takich obrotach jest bardzo cichy a jak mowimy o napieciu 1.4v to starcza jeszcze z zapasem (stress 40C w ciasnym desktopie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wajha Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 jakim programem moge zmniejszyc obroty na moim frezzerze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 speed fan, ale nie działa z niektórymi płytami więc sie nie zdziw jeśli nie zadziała badziewną ma regulacje w % , lepiej kup speed controlera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 18 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2006 speed fan, ale nie działa z niektórymi płytami więc sie nie zdziw jeśli nie zadziała badziewną ma regulacje w % , lepiej kup speed controlera Jesli plyta ma opcje regulacji to speedfan dziala (z DFI np dziala). I te % to podstawowa opcja. Normalnie mozna dawac znacznie bardziej rozbudowane reguly na zmiane predkosci - co czyni ten program lepszym niz np smartguardian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...