jediknight Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 eeee... ale to spokojnie może wystawać, u mnie wystaje więcej i nie ma problemu, i tak całe ciepło które odprowadza jądro procesora na IHS jest "łapane" przez tę miedzianą podstawę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Własnie zaisntalowałem na procku Arcic Freezera 64 Pro Nie wiem jak u was ale u mnie na max rpm Freezer jest głośniejszy od boxowego coolera AMD-wyje niemiłosiernie.Po włączeniu Q-fan i zmniejszeniu dzieki temu rpm do 720 jest niesłyszalny a temp w IDLE 30C w stesie 38C.Komp nie podkręcony Zobaczymy co bezie jak pasta(OCZ ultra5+) osiągnie swoje max możliwosci. Ogólnie mam mieszane uczucia co do freezera.Czekam na fan mate 2 i zoabaczymy do jakiego progu rpm jest umnie wszystko cichutko. Edit:Mam fandera 92mm-moze by go zalorzył na freezera???? Update:Przeczytałem temat wiem jedno-szykuje sie mały modzik freezer 64Pro +Fander 92mm :wink: Edytowane 12 Marca 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 niestety, te arcticy juz tak maja, ze jak ich sam nie przyciszysz to bucza niemilosiernie... tak samo jak naprzyklad wentylator AC Fan 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Po włączeniu Q-fan i zmniejszeniu dzieki temu rpm do 720 jest niesłyszalny a temp w IDLE 30C w stesie 38C.Komp nie podkręcony ja mam fandera na freezerku w tym Asusie, włączyłem opcja Q-Fan i co sie okazuje... wiatrak na procku zatrzymał sie :) za małe napięcie i nie obraca sie, ale powiem nie jest źle temp mam idle 34 stopnie na pasywnie (temperatura otoczenia dość wysoka 26 stopni - mam grype w domu więc trzeba sie grzać) komp oczywiście odkręcony z włączonym Cool&Quiet za przewiew w budzie odpowiadają tylko 2 wiatraki, 80mm na przodzie i 120mm na tyle nic więcej PS. Myślałem że to ściema (błąd czujnika) z tymi 34st przy chłodzeniu pasywnym Freezera 64, gdyż wcześniej miałem do czynienia z wydajniejszą maszyną XP-120 - w zasadzie na innej platformie lecz też trzymał 30st w Idle z wiatrakiem jak Freezer i ten super XP120 pasywnie nie wyrabiał procesor rozgrzewał sie dośc szybko do 60 stopni - a tu freezer 34 i trzyma hmm ale jednak na dotyk radiator jest chłodny i nic specjalnego, więc odczyt jest raczej poprawny Edytowane 12 Marca 2006 przez Naits Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 ja mam fandera na freezerku jak tak mozna zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 mój MOD z zaczepami - potrzebujesz tylko Fandera 92mm, reszte masz w komplecie http://compinet.pl/~kuba/Freezer64Pro+Fander92/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) U mnie na boxie po włączeniu Q&Q tez wiatrak nie chodził tylko co jakis czas zrobił ze 4 obroty :lol2: Temperatury w IDLE sie nie zmieniały mimo tego(30 C).W stresie nie sprawdzałem ale tutaj juz pewnie by nie było tak dobrze. No ja narazie jestem niezadowolony z temperatur :sad: bo na boxie miałem w IDLE tyle samo co teraz na Freezerze.Nie pamietam ile miałem na boxie w stresie ale tutaj Freezer napewno wypada lepiej.Nie wiem moze za duzo pasty dałem-system małego ziarenka na środku i docisk.Poczekam troche to zobaczymy-chociaz wiem ze te ksiazkowe 200h nie zawsze sie sprawdza.Za przewiew w budzie odpowiada Fander 120 z przodu,1 Fander 92mm z tyłu i 1 Fander92mm z boku ktorego własnie wykorzystam do moda. Troche sie obawiam o to jak stopka freezera obejmuje procka.Wystaje i to dużo-mam nadzieje ze to niema duzego wpływu na temperatury.Wiem ze ktoś tutaj już miał podobny problem.Postaram sie zrobic fotke to wyrazicie opinie. Update:Mam fotosy i musze powiedziec ze jak sie teraz blizej przyjrzalem to wyglada to tragicznie!!!Moze jakos żle zlozylem albo cos???No ale znowu jak mogłem źle załozyc??Chyba nie da sie go źle załozyć bo sie go wogóle nie zalozy!!! Jak widac na fotkach to od góry IHS wystaje jakies 5-6mm od stopki radiatora a od dołu Freezer wystaje poza IHS jakieś 2mm.Czy jest bardzo źle?? P.s Oj a ile gimnastyki mnie te zdjęcia kosztowały Edytowane 12 Marca 2006 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 ludziieee czytajcie troche tenat zanim walniecie posta :/ :mur: u wszystich wystaje poza czapke a jakiesz to ma teraz temperatury ?? zmieniłes paste z tego siajzu ?? masz dobry nawiew w budzie (podstawa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 ludziieee czytajcie troche tenat zanim walniecie posta :/ :mur: u wszystich wystaje poza czapke a jakiesz to ma teraz temperatury ?? zmieniłes paste z tego siajzu ?? masz dobry nawiew w budzie (podstawa) Nie no!!Rozbawiłeś mnie w tym momencie :lol: Zartujesz sobie czy co??? :mur: No właśnie!!!Czytajcie!!!zanim kogos pouczysz to przeczytaj dokładnie chociaz ostatnia strone(ostatni post)na korej juz pisałem ze temat przeczytałem B) .Co do przesuniętych stopek to tez pisałem ze wiem ze ludzie maja je przesunięte!!!Co do temperatur co tez pisałem jakie mam!!!!Co do pasty tez pisałem jaką mam i że zmieniłem!!!Co do nawiewu to(będe tutaj oryginalny)-Też pisałem <_< Nic dodać nic ująć :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) to moze zamontuj freezera w innej pozycji, lub zdejmij beret : ) ja mam takie pytanie, fander 92 na 5v bedzie wydajniejszy niz ten wiatrak AC rowniez na 5v? Edytowane 12 Marca 2006 przez macr0n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 to moze zamontuj freezera w innej pozycji, lub zdejmij beret : ) ja mam takie pytanie, fander 92 na 5v bedzie wydajniejszy niz ten wiatrak AC rowniez na 5v? Bereta pod Freezerem to bym nie zdejmowal :D (spore ryzyko ukruszenia) Co do wentyli to raczej trzeba samemu sprawdzic (ja stawiam na Fandera, ale roznice beda naprawde nie wielkie). W tym tyogdniu powinienm dostac BT wiec porownam go ze Freezerkiem PRO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 tez nie polecam, zdjalem i ukryszylem rdzen, ale na szczescie dziala :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arch Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Czyli mowicie, ze non-pro jest lepszy od pro? Tzn. wydajnosc taka sama, ale podobno duzo cichszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Miałem okazje posłuchać obu coolerów, non-PRO mam w kompie, na 12v jest głośnawy, ale przy PRO jest cichy :D non-PRO staje się bezgłośny przy 1600-1500RPM, PRO bodaj 1300-1400RPM non-PRO ma wg mnie jedną wadę: wiatrak za bardzo wystaje i już się kabel wkręcił:D ale nic nie odpadło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 ent z niecierpliwością czekam na to porównanie BT z Freezerem PRO sądze że różnice nie będą takie wielkie jak sie można spodziewać (po cenie BT) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 u mnie frreeezer spisuje sie swietnie z fanderkiem... juz niedlugo buda bedzie miala fajny coooling :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedzel2345 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Witam. Chce zamontować Freezera 7, zastanawiam sie czy lepiej będzie jak ciepłe powietrze będzie skierowane w tył obudowy, czy lepiej zamontować do góry żeby cieplo odbierał zasilacz :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) u mnie frreeezer spisuje sie swietnie z fanderkiem... u mnie tak średnio bym powiedział, ja sie zawiodłem - z początku nawet nie, kiedy to był szał po zmianie ze starego chłodzenia na to (był wydajniejszy od starego do tego z fanderem cisza więc super), ale teraz kiedy na dodatek troche sie ociepliło otoczenie freezer zaczyna padać, już nie trzyma temp 29-30st w idle (Fander ~1200obr) i w stress 37. W tej chwili już jest 33 Idle 41 load. Owszem moge podkręcić fandera do 2000obr ale to już suszarka sie robi, ale wtedy są wyniki pierwotne. dodam że włączona jest opcja Cool&Quiet więc troche za wysokie temp. jak na venice3000+ bez o/c buda chieftec LBX - 80mm nadmuch z przodu i 120mm wyciąg z tyłu, freezer wieje w kierunku na 120 która odrazu wyciąga Edytowane 15 Marca 2006 przez Naits Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Witam. Chce zamontować Freezera 7, zastanawiam sie czy lepiej będzie jak ciepłe powietrze będzie skierowane w tył obudowy, czy lepiej zamontować do góry żeby cieplo odbierał zasilacz :? niech pcha do tyłu Edytowane 15 Marca 2006 przez jediknight Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukecz Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Witam! Czy ktorys z uzytkownikow Freezer'a 4 mial problem z jego montazem? (wybaczcie ze nie przejrze 42 stron tego watku :( ) Polecilem tego coolera znajomemu ktory posiada mobo Gigabyte GA-8IRX + P4 1,7 GHz. Jako ze jestem uzytkownikiem procesorow Amd, nie mialem pojecia ze "ramki" w ktorych osadza sie coolery na procesory PIV moga sie roznic - u znajomego taka ramka nie ma dziur w ktore moglbym wsadzic zaczepy Freezera 4. Bylo tam zdaje mi sie oryginalne boxowe chlodzenie, ktore mocowalo sie na zewnatrz tej ramki na zaczepach... Czy takie ramki mozna zmienic, a co za tym idzie - gdzie je zakupic? Chyba ze pozostaje mi poprostu wypalenie w aktualnej ramce dziur na zaczepy z F4? Edytowane 15 Marca 2006 przez lukecz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Moja nowa wariacja na temat Freezerka :) Przedni wentyl 12cm zapewnia chlodne powietrze, a tylni wydmuciach!e ciepłe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Bereta pod Freezerem to bym nie zdejmowal :D (spore ryzyko ukruszenia) Co do wentyli to raczej trzeba samemu sprawdzic (ja stawiam na Fandera, ale roznice beda naprawde nie wielkie). W tym tyogdniu powinienm dostac BT wiec porownam go ze Freezerkiem PRO. tez nie polecam, zdjalem i ukryszylem rdzen, ale na szczescie dziala :D Ja jak narazie (odpukac i oby nie wykrakac niczego) nie mam problemu z AC 64 non-pro i sciagnietym ihs'em. @macr0n a co dales miedzy zapinke a podstawke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macr0n Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 IHSa no i ten czarny plastik zostawilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sew Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Czarny plastik? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 pewnie chodzi o to mala obudowe od rdzenia dobrze ze to zostawiles :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 Witam. Mam mały problem ze swoim AC Freezerem 64 PRO. Mianowicie. Aby zmiejszyć temperatury zachciało mi się wymienić pastę termoprzewodzacą. Kupiłem OCZ Ultra 5, zdjełem cooler wytarłem spód i zobaczyłem że jest on nierówny. Ma lekkie wgłębienie, a może nawet więcej niż lekkie gdzieś troszeczkę dalej od środka, ale leciutko zahacza o centralną część. Po założeniu z nowa pastą temperatury są tragiczne. Przy niepodkręconym procesorze w spoczynku mam 36 C, w stresie 46! Gdy podkręciłem procesor do 2400 MHz temperatura w spoczynku wynosi 42 a w stresie 50 :( Dla porównania, na orginalnej paście na non OC procesorze miałem w spoczynku 30, w stresie 38. Na podkręconym do 2400 MHz 33 w spoczynku i 42-43 w stresie. Jestem załamany :/ I niewiem co mogę z tym zrobić. Wyrównać powierzchni się nie da bo wgłębienie jest za duże jak na taką robotę. Na gwarancję odesłać też nie mogę bo kupiłem na allegro ale zawiesili gościowi konto i nie odpisuje - zresztą niewiem nawet czy gwarancja cośtakiego obejmuje. W obecnej sytuacji mogę zapomnieć o OC :( Czy da się coś z tym zrobić? P>S> Pastę nakładałem sposobem ziarenkowym, potem próbowałem trochę więcej by wypełnić te wgłebienie, jednak to nic nie daje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 19 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2006 (edytowane) a wczesniej na tym samym freezerze tylko ze slaba pasta miales duzo lepsze tempertury??? - nie wiem czy o to ci chodzi... jesli tak jest, to wez wyczysc wszystko dokladnie spirytusesm, a pozniej doscisnij troche mocniej poza tym AC wydaje mi sie ze daje gwrancje producenta, wiec nie musisz oddawac do sklepu gdzie kupiles, a wystarczy, ze dasz do nich z dowodem zakupu Edytowane 19 Marca 2006 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 ent z niecierpliwością czekam na to porównanie BT z Freezerem PRO sądze że różnice nie będą takie wielkie jak sie można spodziewać (po cenie BT) :) Ciagle czekam na BT bo sa male problemy z przesylka :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2006 Ciagle czekam na BT bo sa male problemy z przesylka :(. poczeka sie, ale napisz jak tylko go posadzisz :) z wygrzewaniem pasty nie musisz czekać bo to nie ma sensu, nawet jeśli spadnie to w granicach błędu pomiarowego czyli tyle co nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZiol Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2006 mam pytanko czy opłaca mi sie zmieniać wntyla box-owego na Freezer-a 64 Pro ? przede wszystkim zależy mi na ciszy w działaniu no i temp. obecnie na odpalonym Cool & Quiet i standardowej pracy (p2p, buszowanie w necie, word) proc ma 35-37*, natomiast po 22 minutach stress testu miał 47* no i nasuwa mi sie pytanie j.w. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...