Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie co zlozylem nowego kompa z Freezerem 64 pro na pokladzie

ktorego zamontowalem wiatrakiem od dolu , czyli nadmuch w kierunku zasilki

czy wedlug was takie zamontowanie coolera jest odpowiednie ??

czy zrobic pare testow z wygrzewaniem proca a potem zalozyc Freezera odwrotnie i znowu potestowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coś chyba nie teges z moim cool n' quiet.Włączylem ta opcje w biosie i w sterownkach i pojawia sie to okienko programu, tylko ze Freezer zapiernicza dalej ponad 2000rpm!Dlaczego?Myśalełem ze to inaczej działa.Narazie jest Cool ale quiet to napewno nie.Ktoś wie co jest nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cnq to tylko zjechanie z mnożnikiem i mniejsze vcore, nic więcej to ci wiatraków nie ustawi :) od regulacji automatycznej jest Q-Fan - ciekawe jak ci zadziała bo u mnie przechodzi w chłodzenie pasywne CPU :P czyli wiatrak OFF

PS. Do cnq musisz zainstalowac sterownik - zmienic w biosie na endbled, i ustawic w windowsie minimalne zarzadzanie energią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz wlaczony SP2004 i SuperPi 60 min...temp. 43*C obawiam sie ze lepiej nie bedzie :angry:

Freezer ma gęsto ustawione żeberka, tak więc dobrze jest, żeby wiatrak pchający powietrze przez nie był uzupełniony przez wiatrak obudowy wyciągający powietrze (tzw. konfiguracja push-pull). Ma to duże znaczenie dla wydajności Freezera. Miałem Freezera w trzech konfiguracjach:

1. wiatraczek 80mm, mały przepływ powietrza, zamontowany przez pomyłkę tak, że dmuchał NA Freezera (do środka obudowy) a nie wyciągał z niego powietrze: nawet powyżej 50 st. w IDLE

2. wiatraczek 80mm (ten sam) zamontowany poprawnie: ok. 35 st. w idle

3. wiatraczek 120mm na minimalnych obrotach (chyba ok. 600-700 RPM) wyciągający powietrze z obudowy: <30 st. w idle (zależnie od obrotów Freezera, mogło być od 26 do 29 st.), ok. 35-36 st. w stresie.

Polecam zamiast narzekać na Freezera, kupić sobie dobry 120 mm wiatrak z regulacją obrotów (ja mam Antec Tricool) i zamontować naprzeciwko Freezera. Nie dmuchałbym powietrza w zasilacz, bo on sam się musi schłodzić i tylko będzie głośniej dmuchał jak mu jeszcze wepchniemy nagrzane powietrze z procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja juz mam dosc tego Freezera.Buda jest dobrze wentylowana.Z przodu nawiew Fander 120mm(800rpm) z tyłu wyciaga ciepłe powietrze z Freezera Fander 92mm(1200rpm) z boku budy Fander 92mm wtłaczający(1000rpm) i Freezer skrecony na 1500rpm w IDLE 30C po 10min w ATItool ma 39C!Po 10min zwiekszyłem mu obroty do maxa jakies 2200rpm i temp spadła po kolejnych 10 min do raptem 37C.Przy rpm 1000 Freezer ma 41C.To troche wysokie temp jak na Freezera co??Ani to ciche ani to wydajne :mur: Dla mnie to jest cichy dopiero na 1300rpm.

Na co teraz najlepiej wymienic Freezera??Coś naprawde cichego...tak do 150zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+9zł i masz ninje plus i do tego elegancko z wysyłką do domu gratis

PS.

Sprawdz odłączając wentyl boczny, zostaw tylko nadmuch z przodu i wyciągający z tyłu... powinno sie poprawić o te 2st, wczoraj to sprawdzałem i rzeczywiście... jak chodzi i przedni i boczny efekt jest słabszy niż jak pracuje jeden z nich (zakłucają cyrkulacje), sprawdz sobie obydwie możliwości tylko boczny i tylko przedni a potem przyrównaj do obu jak chodzą

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różni się czym AF 64 od 64 Pro ? Mam teraz wersje 64, i się zastanawiam nad wymianą.

poniżej różnice w porównaniu z wersją Freezer 64:

- większy ( 92mm ) wentylator

- mocowanie na gumowych elementach zawieszenia ( redukcja drgań i wibracji do minimum )- NOWOŚC

- teraz już 6 rur HEAT PIPE - poprzednio 4 - zwiększa to wydajność wentylatora

- poprawiono układ żeber

- mniejszy poziom hałasu ( poprzednio 1.2, teraz 0.8 Sone )

- mniejsza rezystancja cieplna ( obecnie 0.18, poprzednio 0.2 )

- żywotność 163'000 godzin - długi i bezproblemowy komfort użytkowania

- na spodzie coolera jest już pre-aplikowana ( nałożona ) pasta Arctic MX-1,

poprzednio były problemy z jej rozsmarowaniem

Co do tej pasty... Ehh lepiej nalozyc np. Ceramique :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- teraz już 6 rur HEAT PIPE - poprzednio 4 - zwiększa to wydajność wentylatora

raczej teraz 3 HP zagiete w litere U, poprzednia miała 2

to tak samo jak w przypadku Scythe Ninja, można by sądzić że ma 12 rur

po każdej ze stron są trzy, a niestety ma ich tylko 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez zrobiłem sobie mini moda z Freezer+Fander92mm.Przewierciłem te zaślepki na Fanderze i kołeczki gumowe pasowały idealnie.Tylko mi o ramy troche wadzi i pewnie przenosi troche drgań.Jak przełoże ramy do drugiej pary slotow to tez bedzie pracowac w dualu?Jakas tam roznica jest :wink: .Skreconego mam na 1200 bo na 1300 to juz go słychać-normalne <_<

Arctic(31CIdle,39C stres)

Fander(28Idle,37stress)

Fotki:

http://server5.pictiger.com/img/225837/pic...ng/img-0772.php

http://server4.pictiger.com/img/222929/pic...ng/img-0773.php

Update:

W Speedfanie ustwaiłem tak ze jak temp przekroczy 32C to wlącza sie Fander na full i takim sposobem w sp2004 po 20min miałem 33C w stresie :D

W atitool miałem 35C ale to pewnie dlatego ze Grafika sie grzała i sie ciepło w budzie zrobiło.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przełoże ramy do drugiej pary slotow to tez bedzie pracowac w dualu?

niekoniecznie i bardzo możliwe że nie

PS. Fander na 1200 troche wysoko, mnie drażni powyżej 1000

co ty tam wierciłeś to już mniejsza o to, ale to sie da zamocować bez robienia tego :)

na gumowych kołkach oczywiście

PS2. Twoja buda miała przegrode na dyski wzdłóż i ją wyjąłeś, czy kieszeń w poprzek obudowy i jakoś wycinałeś ją

Edytowane przez Naits

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze sie da bez wiercenia ale mi sie wydawało że na tych kołkach w oryginalnych dziurkacj jest krzywo wiec przewierciłem te zaslepki i teraz te kołeczki trzymaja sie mocno.

Buda chiefteca.Koszyk na dyski był i go wyjąłem bo nie był potrzebny jak dysk miałem na dole.Floopiego przykreciłem do koszyka z napędami co widac na zdjęciu.Buda jest midi wiec teraz ma napewno lepsza wentylacje.

P.s.A gdzie ma sprawdzic czy pracuja w trybie Dual???Gdzie to mozna sprawdzic??

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak własnie myślałem, nie byłem pewny czy na a8n też jest z tym problem (nie chciało mi sie czytać manuala)

bo w innych asusach nie działał dual w innych slotach niż a1 i b1 - widać nic sie nie zmieniło

u mnie z tym odstępem fandera od pamięci jest podobnie, tylko że ja mam pamiątki w radiatorach

i fanderek styka sie z pamiątkami tak jak mówisz...

u ciebie są bez radiatorów pamięci to nie powinno niby, ten 1-2mm radiator dodaje napewno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, wlasnie nalozylem na nowo paste, inaczej niz zawsze - tzn. dalem krople wielkosci ziarna grochu na srodek i sila ciezkosci sama rozniosla paste (zawsze rozsmarowywalem).

bootowalem kompa przy tempie 27, teraz mam 35 stopni. napiecie 1.49V. na wentyl freezera wieje jeszcze taki maly 62mm od boxowego chlodzenia AMD64 - niedlugo to zmienie na cos wiekszego.

jesli tempy nie wzrosna powyzej 36 to bedzie sukces, w porownaniu do poprzedniego nalozenia pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=9...82+wys%C5%82any.

Czy te HP nie były przypadkiem ucinane?Pewnie mam zwidy :wink: Czy tylko to tak wygląda?Maja taki dziwny kolor :huh:Wiem ze wszystkie zakanczenia we Freezerach tak wygladaja ale te jakos tak podejrzanie :wink:

P.s Czy we wszystkich modelach Freezera stopka ma identyczny rozmiar?

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybkie pytanko:

ACF64 pro, ustawic tak zeby radiator byl skierowany na pamieci, czy na zewnatrz obudowy

zastanawiam sie bo niby to oczywiste ze powinien wyrzucac cieplo na zewnatrz poza obudowe a nie na pamieci, ale z drugiej strony jesli bedzie wentyl odwrocony na pamieci tzn. bedzie z ich okolic wciagal powietrze ktore jest imo cieple to tez niedobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci to nie generatory ciepła :D Problem poruszany X-razy.

Jak masz mozliwosc skierowac go w tył obudowy gdzie masz tez zaisntalowany cooler wyciagający to tak jest najlepiej.

Edit:Jam mam pytanie

Czy we Freezerze64 Pro to sa 3 HP zagięte w kształ literu U czy raczej jest to 6 HP w kształcie litery L przyspawanych do stopki?

.Czy jak utnę 3HP z jednej strony to czy te HP z przeciwległej strony straca swoje właściwości?

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie:

Czy można położyć zwykłaego frezera na bok na płycie asusa a8n-e?

JejoX mógłbyś zarzucić screecny tej zapinki?

Chodzi ci o zapinke ktora chce użyc do przymocowania Fryzjera do chipsetu?Jak tak to jest TA zapinka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi