Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko,

W moje łapy wpadł taki sobie wentyl 120x38mm

NIDEC BETA V - TA450DC

Model: B31256-56

Wydajność: 112 CFM przy 12V / 48,4 dBA / 3250rpm

12V / 0.49A / 5.88W

Wygląda to mniej więcej tak:

http://www.xoxide.com/120mm-nidec-fan.html

Mam w domu też mocniejszą Deltę, ale zaletą tego wentyla (w przeciwieństwie do Delty - skromne 130 CFM :wink: ) jest możliwość kontroli obrotów. I teraz zastanawiam się jakby to przymocować na Fryzjerka...ma ktoś pomysła? taśma klejąca, jakieś druty, shroud? Mam dobrego procka do OC ale ogranicza mnie temperatura powyżej 2,9Ghz robi się trochę gorąco tzn. >50 st. C.

Czekam na propozycje :grin:

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko,

W moje łapy wpadł taki sobie wentyl 120x38mm

NIDEC BETA V - TA450DC

Model: B31256-56

Wydajność: 112 CFM przy 12V / 48,4 dBA / 3250rpm

12V / 0.49A / 5.88W

Wygląda to mniej więcej tak:

http://www.xoxide.com/120mm-nidec-fan.html

Mam w domu też mocniejszą Deltę, ale zaletą tego wentyla (w przeciwieństwie do Delty - skromne 130 CFM :wink: ) jest możliwość kontroli obrotów. I teraz zastanawiam się jakby to przymocować na Fryzjerka...ma ktoś pomysła? taśma klejąca, jakieś druty, shroud? Mam dobrego procka do OC ale ogranicza mnie temperatura powyżej 2,9Ghz robi się trochę gorąco tzn. >50 st. C.

Czekam na propozycje :grin:

Delte tez mozna kontrolować :lol2: co innego ze w wersji która mam (1.6a - "jedyne" 180CFM) kontroler pentagrama, a dokladniej radiatorek zamontowany na nim parzył i chyba sie cos upaliło :D, tak to delta @ 5v przez rozgałęzniacz i działa wszystko ok, i dmucha ladnie. A pierwsze co musisz zrobic aby zbić temperature to zdjęcie IHSa, sporo daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IHSa zdejmował nie będę bo na mózg mi nie padło jeszcze, wolę jednak zapodać dobre chłodzenie. Dla benchowania to wystarczy, a procka uwalić nie chcę, bo szkoda mi $ na kolejnego, tym bardziej, że mam mocną sztukę :) . Pytam tylko jak zamontować dużą 120-tkę na FreezkaPro <_<

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IHSa zdejmował nie będę bo na mózg mi nie padło jeszcze, wolę jednak zapodać dobre chłodzenie. Dla benchowania to wystarczy, a procka uwalić nie chcę, bo szkoda mi $ na kolejnego, tym bardziej, że mam mocną sztukę :) . Pytam tylko jak zamontować dużą 120-tkę na FreezkaPro <_<

Jesli chodzi o taka mozliwość to wydaje mi sie że da sie zrobić coś takiego( i pewnie na wiele sposobów) ale czy Ci temp spadnie na tyle na ile chcesz to raczej wątpie.Lepiej zainwestuj w nowe chłodzenie :wink:

Sprubuj pokombinowac z tą plastikową zaczepką na cooler od Freezera.Na niej masz teraz Fandera.Jakos przytwierdzisz wentylator do tej zaczepki.Przy pomocy gumek,druta itp.

Można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> urzyc 2 grubsze gumki i przymocowac cooler bezpośrednie do Freezera wprowadzając je pomiędzy finy i poźniej zakładając je na cooler.

Albo zrobic 2 blaszane zaczepki na cooler łączące go bezpośrednio z Freezerem.

P.s Pomysły wymyśliłem na poczekaniu wiec jeśli pomyslisz dłużej napewno coś wykombinujesz.Troche inwencji :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO! + 6 HEAT PIPE czy to wydajne chlodzonko ? chce je wrzucic na swojego sempka 2800+@2000mhz, gdyz zamierzam go jeszcze troszke "dociagnac" a na boxie nie chce szalec, te chlodzonko wyjdzie mnie 70zł, moze w tej cenie jest cos wydajniejszego, cichszego ? prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajne, ale nie jest bardzo ciche (słychać go, inaczej mówiąc). A jak bardzo ciche (skręcone obroty), to nieco mniej wydajne.

Za 70 zł nie kupisz nic lepszego.

Freezer nie ma 6 heatpipe'ów, tylko trzy, każa rurka jest wygięta w literkę "U".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno tym razem bardziej lamerskie pytanie :oops: wiatrak moge umocowac jak chce tzn. ze bedzie dmuchac cieplym powietrze w tyl obudowy lub w przod tj. cd rom dysk itp ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno tym razem bardziej lamerskie pytanie :oops: wiatrak moge umocowac jak chce tzn. ze bedzie dmuchac cieplym powietrze w tyl obudowy lub w przod tj. cd rom dysk itp ?!

Możesz obrócić zapinkę tak, żeby wiatrak dmuchał w dowolnym kierunku. Z tym, że jeżeli nie dmucha w kierunku wylotu powietrza (tył obudowy), to wydajność spadnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wnioskujac z tych zdjec nie bede musial nic kombinowac z podstawka ? i spokojnie arctic bedzie sobie wial w fandera z tylu obudowy ?

Edytowane przez heryf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz rzucic jakas fotka grzesiu jak to u Ciebie wyglada ?

Niezbyt :P Nie mam cyfraka, u Ciebie bedzie wiał w Fandera bez przeróbek (zresztą co to za przeróbki, wystarczy zapinke w inną strone odwrócić :P ) takze nie masz się czym martwić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamowilem, mam nadzieje ze wejdzie na plyte bez problemu :]

odnosnie wymiarow : Ogólne wymiary: 107 x 96.5 x 126.5 mm z tego co rozumie szer x szer x wys ?

Edytowane przez heryf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja trochę nie rozumiem sensu montowania 120-tki na Freezerze. Przecież ona go owieje bokiem, a ma "martwe pole" w środku (czyli tam gdzie są płaty coolera) większe niż wentylator 92mm.

No i prowizorycznie zamontowałem tą 120-tkę :-P

Wstępnie mogę powiedzieć, że temperatura w stresie spadła o ok. 8 stopni :lol: of coz 120 na 12V.

Kiedy piszę tego posta leci SP2004, proc ustawiony na 1,55V, taktowanie 2970 MHz, temperatura nie przekracza 45 st. C czyli ujdzie :wink:

No nic, jak znajdę więcej czasu zamontuję Deltę, tempy powinny spaść ze 2 stopnie jeszcze.

Marzy mi się 3 GHz na AC... :mrgreen:

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.A ja mam pytanko jest freezer64 pro cichszy od pentagrama NXC 80 Cu na 5V jak są puszczone ? i czy albo mi sie wydaje albo z montazem freezera jest mniej roboty niz z pentagramem bo montuje sie go do tej orginalnej podstawki taa?:). A no i jakie macie na nim temp np na AMD jak moj z podpisu np na 1,8Ghz bo na pentagonie mam 32C(idle) czy na fryzjerze moze byc wiecej czy bedzie mniej ?pozdrawiam .. A przeciag w budzie jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.A ja mam pytanko jest freezer64 pro cichszy od pentagrama NXC 80 Cu na 5V jak są puszczone ? i czy albo mi sie wydaje albo z montazem freezera jest mniej roboty niz z pentagramem bo montuje sie go do tej orginalnej podstawki taa?:). A no i jakie macie na nim temp np na AMD jak moj z podpisu np na 1,8Ghz bo na pentagonie mam 32C(idle) czy na fryzjerze moze byc wiecej czy bedzie mniej ?pozdrawiam .. A przeciag w budzie jest :D

Podaj jakie masz tempy w stresie bo to chyba bardziej istotne. W każdym bądź razie w idle na 2,8GHz na 1,38V mam 30-32 stopni przy Freezerze na min. Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ty masz DFI LanParty, on ma Gigabyte. weź to pod uwage

czujnik czujnikowi nie równy zwłaszcza te na płytach lubią przekłamywać

nawet nie musi wiele ale różnica jest

do tego czy macie włączone przy tym Cool&Quiet - to też ważne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamontowalem sobie freezera 64pro, i mam maly problem, wszystko widac na fotkach, czy ten wiatrak 80mm zamontowany w boku obudowy, moze zasysac bezposrednio powietrze w lopatki wiatraka z frezzera ? :mur:

post-134624-1147437306_thumb.jpg

post-134624-1147437334_thumb.jpg

post-134624-1147437362_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam... Niedawno kupilem sobie Arctic Cooling Freezer 4 na allegro za 36zl z przesylka... I musze powiedziec ze jestem w 100% zadowolony... Jak go dostalem to nie montowalem od razu, tylko zamowilem z kolega pastu polercie, filce i inne [ciach!]lu, i oto co zrobilismy z podstawki...

Po polerowaniu...

Temperaturka na moim celeronku bez obciazenia 36stopni, w stresie max 49.

I dzieki podlaczeniu go na 7V, jest PRAWIE bezglosny.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie. Ja w tym tygodniu kupuje Frezera 64 i mam pare pytań. Mianowice:

1 czy freezer jest pokryty jakąs pastą ?

2 jak tak to czym taką paste najlepiej usunąć ? jakimi srodkami ?

3 czym najlepiej wypolerować powierzchnie freezera ?

4 w jakiej ilości bede musiał nałożyć nową paste (ac silver 5) ?

Troche dużo pytań ale mam nadzieje, że mi pomożecie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Jest pokryty pastą Arctic MX-1, całkiem niezła, tyle ze tam juz jest taki plaster nałozony, nie w tubce.

Ad2. Mozna ją usunąć zmywaczem do paznokci/papierem toaletowym

Ad3. Papier ścierny 400, 600, 800 wodny

Ad4. Ziarnko ryżu na środku IHSa procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Jest pokryty pastą Arctic MX-1, całkiem niezła, tyle ze tam juz jest taki plaster nałozony, nie w tubce.

Ad2. Mozna ją usunąć zmywaczem do paznokci/papierem toaletowym

Ad3. Papier ścierny 400, 600, 800 wodny

Ad4. Ziarnko ryżu na środku IHSa procka.

O kurcze. Dziekuje za taka odpowiedz :P tego mi było trzeba ;). Tylko jeszcze mam małe pytanko do odpow 4. Czy musze 'rozsmarować' paste na procku czy tylko dać taka 'kropelke' i odrazu na to nałożyć radiator ?

Tak btw co znaczy po angielsku IHS ? bo chyba chodzi o tą płytke w a64 chroniącą jajo procka ale nie jestem pewien ;).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;)

Tak, chodzi o tą blaszke na procesorze, tej pasty nie rozsmarowujesz, radiator swoim cięzarem ładnie rozprowadzi ją po IHSie.

wiem ze nie powinienem ale musze podziekować za taką odpowiedź. Oby wiecej takich forumowiczów ;). Dzieki jeszcze raz ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo. Właśnie kupiłem ac 64 pro + paste arctic silver 5 + 2 wenty. 1 went 'wdmuciach!e' powietrze do obudowy z jednej strony a z drugiej 2 went wydmuciach!e z obudowy. Mam jak narazie mieszane uczucia. Temp w stesie po 1h grania w q4, css, homm5 i po super pi 8M to okolo 47 stopni cel (a przecież to venice 3000+ (nie kręcone czyli 1,8 Ghz). W idle mam 40 stopni cel. W sumie przedtem (box wentyl, box pasta i bez zadnych wentyli w obudowie) miałem temp ok 50 stopni w stressie :/. Może musze poczekać aż arctic s 5 zacznie 'optymalnie działać' (po jakim czasie ta pasta zaczyna swoje 'optymalne' działanie) ? Co o tym sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi