Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Freezera 64 od dłuższego czasu. Wszystko pięknie, porządny cooler, w miarę cichy, ale … martwią mnie temperatury. W idle mam 28 stopni, a po godzince Prime mam około 34 stopnie na Athlonie 3000+ Winchesterze przy napięciu 1,55V. Z tego co tu czytam, to powinny być sporo wyższe. Wykluczam przekłamania czujnika, gdyż jak dotykam blaszek frezera, są letnie, trochę cieplejsze niż blachy obudowy. I teraz pytania:

Czy trafiłem na jakiś świetny egzemplarz Frezera 64?

A może płyta znacznie zaniża napięcia dla procka, co tłumaczyłoby niskie temperatury i słabe OC procka (nie chce iść wyżej niż 2250 MHz)?

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Freezera 64 od dłuższego czasu. Wszystko pięknie, porządny cooler, w miarę cichy, ale … martwią mnie temperatury. W idle mam 28 stopni, a po godzince Prime mam około 34 stopnie na Athlonie 3000+ Winchesterze przy napięciu 1,55V. Z tego co tu czytam, to powinny być sporo wyższe. Wykluczam przekłamania czujnika, gdyż jak dotykam blaszek frezera, są letnie, trochę cieplejsze niż blachy obudowy. I teraz pytania:

Czy trafiłem na jakiś świetny egzemplarz Frezera 64?

A może płyta znacznie zaniża napięcia dla procka, co tłumaczyłoby niskie temperatury i słabe OC procka (nie chce iść wyżej niż 2250 MHz)?

pozdro

Nie ma świetnych egzeplarzy Freezera.Wszystkie sa identyczne.Temperatury masz najnormalniejsze w świecie.

Napiecie masz podane w biosie,speedfanie, i innych temu podobnych programach.Oczywiscie sa to przyblizone wartosci bo jak chcesz wiedziec jakie są naprawde to miernik w łape i mierz.

Napięcie 1,55?Nie za duze?Przy 2,2GHz wydaje sie nazbyt wyśrubowane.

Moze cos cie ogranicza dlatego nie mozesz wykrecic więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury wydają mi dość niskie jak na to napięcie porównując z tymi którymi się tutaj chwalicie. Niestety nie mogę dać niższego napięcia, gdyż komputer nie przechodzi superpi i prima. Nie wiem co może mnie ograniczać – dzielnik pamięci mam ustawiony na 166, HT na x3, więc zostaje tylko procesor.

W którym miejscu na mojej płycie mierzy się napięcie procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Ja mam pytanko nastepujace... 2 wentylki z boku obudowy wjeją DO ŚRODKA budy chlodzac przy okazji dodatkowo grafe, i wiatrak od zasiłki wciąga ze srodka i wydmuciach!e na zewnatrz. Na dniach montuje nowego procka + Freezer 64 Pro i pytanie teraz - czy moge to zostawic tak jak teraz czy cos zmienic?

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałes jaki procesor, wiec trudno dobrac wymogi chłodzenia nieznajac procesora.

Z tego co wiem o twojej MoBo to Freezer powinien wiac w tyl obudowy więc przydalby sie dodatkowy wentyl z tyłu budy wyciagający ciepłe powietrze z Freezera.Jesli z tylu masz miejsce na wentylator 80mm to proponuje jeden z nich(masz 2 80mm) zamontowac z tylu obudowy(jako wyciagający).

Arctic ma to do siebie ze potrzebny mu jest dobry obieg powietrza w budzie, bo bez tego łapie dosyc wysokie temperatury.

1xbok i 1xtył powinien wystarczyc.Jesli natomiast zamierzasz krecic dosyc mocno nowego procka to proponuje dołorzyc i zakupic cos wydajniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn aktualnie xp1700+ na a7n8x, na dniach jednak a64 3000+ na plytce MSI K8N Neo2 Platinum, procka i chłodzenie juz mam czekam tylko az mi plytka dojdzie. I pytanie wlasnie bylo do nowego układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego freezera 64 pro, i chodzi mi glosno! Stockowy od ahtlona 3000 dzialal ciszej. Nic nie buczy, tylko w sumie to slychac powietrze ;] ale glosno.

Moze go obrocic w druga strone? Aktualnie skierowany jest w strone napedow cd i dvd.

btw, duzy skur*ysyn ;]

Pracuje on na standardzie, da sie jakos skroic jego obroty?

Moja plyta nie ma takiej mozliwosci, przynajmniej na boxowym chlodzeniu nie dalo sie nic zrobic, a tutaj da rade?

Cos na pudelku jest napisane, ze zawiera zintegrowany regulator V...

Edytowane przez Pioorek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fanmate'a ;] nie mam zadnego :( jedynie taki kolos z wejsciem molex wielkosci tego frizera ;] a jak zmniejszyc napiecie?

moja plyta nie posiada takiej mowlizowsci, jak juz napisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nic, to bede musial wydac 30 zl znow.

Omg czy to sie kiedys skonczy ?

W ogole to na ty pudelku od freezera klamia, napisane jest ze cooler jest o wiele cichszy od tego standardowego A64.

Chyba cos im sie pomylilo - jest o wiele glosniejszy (przynajmniej na def. ustawieniach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzesiu, pewnie lutownice bym needowal, zreszta nie wiem czy dalbym rade.

Standardowo na ile jest ustawiony fryzjer? Bo wlasciwie nie slychac wiatraka tylko powietrze wirujace

Mam go skierowanego w strone dvd romu, inaczej go nie moge ustawic bo mam radiator na chipsetcie plyty glownej i niestety nie da rydy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wytlumacz o co Ci chodzi z lutownica? przeciez to jest tylko rozgaleznik wtyczki. podpinasz pod zlacze z zasilacza i wpinasz do tego freezera. normalnie wtyczkami. nie trzeba nic lutowac.

standardowo ma 12V i 2400 rpm

w ogole poczytaj moze to: http://www.silentpcreview.com/article285-page1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh, jezeli mialbym brac ten rozgaleznik to z neta/allegro bo nigdzie tutaj go nie dostane, i razem z przesylka juz by tyle wyszlo ze wole kupic fanmate'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Kupilem fryzjera, bo powiadziano mi ze jest cichy i wydajny.

A teraz slysze zeby kupic fandera.

Jak kupie fandera, to ktos mi powie zebym kupil jeszcze cos innego?

OK, to jak z tymi fanmate'ami, kazdy model pasuje do kazdego coolera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam na to wpadniesz jak chwilke pomyslisz

Hmm... oby nie było i z tym problemu albo żeby ta chwilka nie trwała za długo ;)

@ Pioorek

Na początek to podłącz po prostu wentyl pod 5V. Dodam, że by to osiągnać musisz czerwony kabelek od Freezera wyjąć z gniazda 3pin i włożyć do molexa do czerwonej dziurki.

Cisza bedzie i wydajność do tego co masz w sigu też wystarczająca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w drugim kompie ACF 7 pro kupiłem go z myślą że będzie ciszej niż boxowy coller intela ale 7 jest głosniejsza tzn nie wyje tak jak box ale słychac dudnienie i szum powietrza i to troche wkur.... mam go skierowanego w strone napedów nie wiecie moze jak go uciszyc ale bez poniesienia zadnych kosztów dodam ze posiadam kontroler obrotów od pentagrama ale on jest po 3 pin a 7 pro ma 4 pin i nie wiem jak to zrobic aby 7 pro podpiac pod ten kontroler aby fryzier sie uciszył ?????????

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi