dem Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Jeśli ktoś szuka odpicowanego Fryzjera non-pro, to mam takiego na sprzedaż. Potrzebne informacje znajdziecie w sygnaturce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Mam Freezera 64 od dłuższego czasu. Wszystko pięknie, porządny cooler, w miarę cichy, ale … martwią mnie temperatury. W idle mam 28 stopni, a po godzince Prime mam około 34 stopnie na Athlonie 3000+ Winchesterze przy napięciu 1,55V. Z tego co tu czytam, to powinny być sporo wyższe. Wykluczam przekłamania czujnika, gdyż jak dotykam blaszek frezera, są letnie, trochę cieplejsze niż blachy obudowy. I teraz pytania: Czy trafiłem na jakiś świetny egzemplarz Frezera 64? A może płyta znacznie zaniża napięcia dla procka, co tłumaczyłoby niskie temperatury i słabe OC procka (nie chce iść wyżej niż 2250 MHz)? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Mam Freezera 64 od dłuższego czasu. Wszystko pięknie, porządny cooler, w miarę cichy, ale … martwią mnie temperatury. W idle mam 28 stopni, a po godzince Prime mam około 34 stopnie na Athlonie 3000+ Winchesterze przy napięciu 1,55V. Z tego co tu czytam, to powinny być sporo wyższe. Wykluczam przekłamania czujnika, gdyż jak dotykam blaszek frezera, są letnie, trochę cieplejsze niż blachy obudowy. I teraz pytania: Czy trafiłem na jakiś świetny egzemplarz Frezera 64? A może płyta znacznie zaniża napięcia dla procka, co tłumaczyłoby niskie temperatury i słabe OC procka (nie chce iść wyżej niż 2250 MHz)? pozdro Nie ma świetnych egzeplarzy Freezera.Wszystkie sa identyczne.Temperatury masz najnormalniejsze w świecie. Napiecie masz podane w biosie,speedfanie, i innych temu podobnych programach.Oczywiscie sa to przyblizone wartosci bo jak chcesz wiedziec jakie są naprawde to miernik w łape i mierz. Napięcie 1,55?Nie za duze?Przy 2,2GHz wydaje sie nazbyt wyśrubowane. Moze cos cie ogranicza dlatego nie mozesz wykrecic więcej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Temperatury wydają mi dość niskie jak na to napięcie porównując z tymi którymi się tutaj chwalicie. Niestety nie mogę dać niższego napięcia, gdyż komputer nie przechodzi superpi i prima. Nie wiem co może mnie ograniczać – dzielnik pamięci mam ustawiony na 166, HT na x3, więc zostaje tylko procesor. W którym miejscu na mojej płycie mierzy się napięcie procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kata strofa Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Temperatura osiągana przez Freezera nie zależy tylko od niego, ale i od ogólnej wentylacji obudowy. Widać masz dobrze wentylowaną. Ciesz się, a nie marudź! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 (edytowane) Ja mam pytanko nastepujace... 2 wentylki z boku obudowy wjeją DO ŚRODKA budy chlodzac przy okazji dodatkowo grafe, i wiatrak od zasiłki wciąga ze srodka i wydmuciach!e na zewnatrz. Na dniach montuje nowego procka + Freezer 64 Pro i pytanie teraz - czy moge to zostawic tak jak teraz czy cos zmienic? Edytowane 3 Czerwca 2006 przez sthEn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 3 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Nie napisałes jaki procesor, wiec trudno dobrac wymogi chłodzenia nieznajac procesora. Z tego co wiem o twojej MoBo to Freezer powinien wiac w tyl obudowy więc przydalby sie dodatkowy wentyl z tyłu budy wyciagający ciepłe powietrze z Freezera.Jesli z tylu masz miejsce na wentylator 80mm to proponuje jeden z nich(masz 2 80mm) zamontowac z tylu obudowy(jako wyciagający). Arctic ma to do siebie ze potrzebny mu jest dobry obieg powietrza w budzie, bo bez tego łapie dosyc wysokie temperatury. 1xbok i 1xtył powinien wystarczyc.Jesli natomiast zamierzasz krecic dosyc mocno nowego procka to proponuje dołorzyc i zakupic cos wydajniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sthEn Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Tzn aktualnie xp1700+ na a7n8x, na dniach jednak a64 3000+ na plytce MSI K8N Neo2 Platinum, procka i chłodzenie juz mam czekam tylko az mi plytka dojdzie. I pytanie wlasnie bylo do nowego układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 (edytowane) Mam tego freezera 64 pro, i chodzi mi glosno! Stockowy od ahtlona 3000 dzialal ciszej. Nic nie buczy, tylko w sumie to slychac powietrze ;] ale glosno. Moze go obrocic w druga strone? Aktualnie skierowany jest w strone napedow cd i dvd. btw, duzy skur*ysyn ;] Pracuje on na standardzie, da sie jakos skroic jego obroty? Moja plyta nie ma takiej mozliwosci, przynajmniej na boxowym chlodzeniu nie dalo sie nic zrobic, a tutaj da rade? Cos na pudelku jest napisane, ze zawiera zintegrowany regulator V... Edytowane 9 Czerwca 2006 przez Pioorek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 wstaw jakiegos fanmate'a i zmniejsz mu napiecie (i obroty tym samym) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Fanmate'a ;] nie mam zadnego :( jedynie taki kolos z wejsciem molex wielkosci tego frizera ;] a jak zmniejszyc napiecie? moja plyta nie posiada takiej mowlizowsci, jak juz napisalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 albo wlutujesz w kabel rezystor albo po prostu kupisz fanmate'a... ech... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 No nic, to bede musial wydac 30 zl znow. Omg czy to sie kiedys skonczy ? W ogole to na ty pudelku od freezera klamia, napisane jest ze cooler jest o wiele cichszy od tego standardowego A64. Chyba cos im sie pomylilo - jest o wiele glosniejszy (przynajmniej na def. ustawieniach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heryf Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 no ale na 5V cichutko i chlodniutko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Dobra, to teraz mi powiedzcie jakiego fanmate'a kupic? Musi byc arctic colling'u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 może lepiej sobie kup fandera 92mm za ~30zł - ciche i wydajne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Dobra, to teraz mi powiedzcie jakiego fanmate'a kupic? Musi byc arctic colling'u? Po co fanmate?? Kup rozdzielacz molexa z 4 wtyczkami żeńskimi 3pin. Dwie wtyczki 5v i dwie 12v, na allegro takie coś kosztuje 6.50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 ja bym nie gonił fryzjera, a zwlaszcza w wersji pro, na 5v, ma wtedy lipna wydajnosc. najlepszy stosunek chlodzenia do glosnosci jest na 7-8v chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 grzesiu, pewnie lutownice bym needowal, zreszta nie wiem czy dalbym rade. Standardowo na ile jest ustawiony fryzjer? Bo wlasciwie nie slychac wiatraka tylko powietrze wirujace Mam go skierowanego w strone dvd romu, inaczej go nie moge ustawic bo mam radiator na chipsetcie plyty glownej i niestety nie da rydy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 wytlumacz o co Ci chodzi z lutownica? przeciez to jest tylko rozgaleznik wtyczki. podpinasz pod zlacze z zasilacza i wpinasz do tego freezera. normalnie wtyczkami. nie trzeba nic lutowac. standardowo ma 12V i 2400 rpm w ogole poczytaj moze to: http://www.silentpcreview.com/article285-page1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 Eh, jezeli mialbym brac ten rozgaleznik to z neta/allegro bo nigdzie tutaj go nie dostane, i razem z przesylka juz by tyle wyszlo ze wole kupic fanmate'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2006 to już dołożyc lepiej do fandera :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 ... Kupilem fryzjera, bo powiadziano mi ze jest cichy i wydajny. A teraz slysze zeby kupic fandera. Jak kupie fandera, to ktos mi powie zebym kupil jeszcze cos innego? OK, to jak z tymi fanmate'ami, kazdy model pasuje do kazdego coolera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 nooo :) (bo tutaj każdy sam sobie robi przelotki :) a nie pakuje kase w jakieś fanmate"ty :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 fander to jest wentylator a nie caly cooler... zorientuj sie moze troche... chodzilo o to zeby wymienic wiatrak we freezerze na fandera 92mm. chociaz moim zdaniem fander na 12V tez wcale nie jest cichy. no, ale na pewno cichszy od fana z fryzjera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 no i tu sie zgodze :) głośnawy według mnie i słabo wieje xD ale ma potencjometr co dla tego pana bedzie wskazane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 To mowicie zeby fandera brac? Regulator ma, to super... moze go wezme :) a jakiego dokladnie byscie polecili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 hehe jedyny jaki tam wejdzie bez większych modyfikacji :) wer WHITE 92mm :) odracasz te orginalne gumki i podpinasz fandera :) nie tłumacze dokładniej - sam na to wpadniesz jak chwilke pomyslisz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 sam na to wpadniesz jak chwilke pomysliszHmm... oby nie było i z tym problemu albo żeby ta chwilka nie trwała za długo ;) @ Pioorek Na początek to podłącz po prostu wentyl pod 5V. Dodam, że by to osiągnać musisz czerwony kabelek od Freezera wyjąć z gniazda 3pin i włożyć do molexa do czerwonej dziurki. Cisza bedzie i wydajność do tego co masz w sigu też wystarczająca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 (edytowane) Ja mam w drugim kompie ACF 7 pro kupiłem go z myślą że będzie ciszej niż boxowy coller intela ale 7 jest głosniejsza tzn nie wyje tak jak box ale słychac dudnienie i szum powietrza i to troche wkur.... mam go skierowanego w strone napedów nie wiecie moze jak go uciszyc ale bez poniesienia zadnych kosztów dodam ze posiadam kontroler obrotów od pentagrama ale on jest po 3 pin a 7 pro ma 4 pin i nie wiem jak to zrobic aby 7 pro podpiac pod ten kontroler aby fryzier sie uciszył ????????? Edytowane 14 Czerwca 2006 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...