Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra to ja zapytam się tak:

Zasatanawiałem się jaki wzrost wydajnoći można by było uzyskać jeżeli pokryłoby się takiego Freezera miedzia za pomocą wspomnianej galwanizacji chodzi tu o finy radiatora rzecz jasna oraz przeszlifowało stopkę odbiornika ciepła

Reasumując pokrywamy galwanicznie radiator miedzią i szlifujemy stopkę następuje spadek temperatury na procu zatem czujka automatycznie dostosowuje prędkośc obrotową wentylatora a co z tym idzie w parze zmiejsza się poziom generowanego hałasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@macias84: kulą w płot. nie dość że aluminium jest lepsze od miedzi w oddawaniu ciepła, a to jest jego funkcja w freezerze, to jeszcze na dodatek freezer nie ma zadnej czujki ani nic w tym guście.

jedyne co może coś dać to szlifowanie stopki, ale wtedy zmniejszaja nam sie tempy, nie obroty, ktore musimy zmniejszyc sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zmniełem zasilacz na Seasonic który jak wiadomo ma wentylator 120mm.Wentylator Freezera wieje w tył obudowy gdzie Fander 92mm wyciaga ciepłe powietrze.Czy obrucenie Freezera zeby wiał w zasilacz to dobre rozwiązanie?wydaje mi sie ze nie ale temp po zmianie zasiłki skoczyły mi o 3*C na procku(32*C w Idle przy obrotach Freezera 1300rpm).Wydaje mi sie ze jak Fander wyciaga z tyłu obudowy a seasonic wyciaga od dołu to pojawiaja sie jakies zakłucenia w obiegu powietrza.

Wieksze wprawdzie prawdopodobieństwo wzrostu tych temperatur mozna szukać w wyższych temp na dworze :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli fander 92 wywiewa powietrze tyłem, to kieruj tam freezera. Logicznie kierowanie go w stronę zasilacza nie ma żadnego uzasadnienia, bo tak czy tak powietrze zostanie wyprowadzone, tylko ze jak przejdzie przez zasilacz, to bedzie on glosniejszy. Zakłóceń nie powinno być, a temperatury podskoczyły Ci po prostu dlatego, że seasonic jest supercichy i dlatego dość słabo ciągnie.

Jaką zasiłkę miałeś przed tym?

No, i lato przyszło, to też powinno wszystko podskoczyć trochę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli fander 92 wywiewa powietrze tyłem, to kieruj tam freezera. Logicznie kierowanie go w stronę zasilacza nie ma żadnego uzasadnienia, bo tak czy tak powietrze zostanie wyprowadzone, tylko ze jak przejdzie przez zasilacz, to bedzie on glosniejszy. Zakłóceń nie powinno być, a temperatury podskoczyły Ci po prostu dlatego, że seasonic jest supercichy i dlatego dość słabo ciągnie.

Jaką zasiłkę miałeś przed tym?

No, i lato przyszło, to też powinno wszystko podskoczyć trochę.

Zasiłka to był nieszczęsny Tagan 380UO1-spałił sam siebie i posłał do grobu MoBo :mad: .Własnie chyba te 2 wentylatory w Taganie robiły lepsza prace w wyciąganiu ciepłego powietrza niz ta 120mm, ale były tez nieco głosniejsze.zmieniłem niedawno Fandera na Arctica oryginalnego i tez temp troszke podskoczyły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak mojego Freezera 64 non pro po 8 miesiącach zaczyna wydawać dziwne dzwięki <_< Dlatego jutro robie mu moda tzn. wywale wiatrak i zapodam Akase 80mm zamocowaną na paskach zaciskowych. Mam nadzieję, że sięuda :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Troszke sie niepokoje o temperatury procesora.Nie wiem jak Wy macie w te ciepłe dni ale ja teraz mam w Idle 37*C(freezer skręcony speedfanem do 1100rpm) a po 10 min w SP2004 temperatura sięga 42*C(2500rpm).To są chyba zdecydowanie zbyt wysokie temperatury,mimo iz jest teraz gorąco na dworzu i w pokoju.Wczesniej miałem 29*C IDLE i 36*C więc jest to znaczny skok.Procek działa standardowo na 1,8Ghz.

Wentylacje obudowy mam odpowiednia(tak myśle):

Fander 120mm z przodu, 92mm z tyłu i dodatkowo Seasonic s12 380w wyciaga z nad Freezera ciepłe powietrze.

P.s A jak u was z temperaturami na Athlonie 3000+ Venice

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Chemik16

ja mówie o Freezerze 64 a nie 64 Pro <_< A z nim to dopiero jest problem :mur:

aha to sorka :)

właduj 1x 80mm na przód i 1 80mm na tył - dopasuj im obroty i bedzie B wydajnie :)

oczywiście wsio na wkrety :)

ja mam teraz (znaczy w dzień :) )

34-36* idle

42-45* (!!!) stress :)

parno mam w pokoju HUHHH :) z 30* jak nic :) ja otworze okno to jeszcze cieplej xD

ale na co mi niższa temperatura :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też mam w idle ok. 37*C teraz w te upalne dni. Jednak u mnie problem w tym, że jak włącze sp2004 to po ok 15 sekundach temperatura rośnie do 50*C i test się przerywa <_< Jakieś pomysły co to może być ?

edit:

Takie coś by się przydało zrobić klik !

Edytowane przez asdat0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też mam w idle ok. 37*C teraz w te upalne dni. Jednak u mnie problem w tym, że jak włącze sp2004 to po ok 15 sekundach temperatura rośnie do 50*C i test się przerywa <_< Jakieś pomysły co to może być ?

edit:

Eee...działa praktycznie tak samo jak bys mial wyciagajacy z tyłu obudowy.co do temp. to moze masz maly nawiew w budzie?Freezer lubi dobry przepływ powietrza i wyciąg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edit:

właśnie o czyms takim mówłem xD

jak ja zamontowałem 80mm dodatkowo z tyłu to miałem 4* mniej xD

tylko mi chałasował bo zaraz za nim był wyciagajacy na nizszych obrotach xD zawirowania powietrza xD

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Troszke sie niepokoje o temperatury procesora.Nie wiem jak Wy macie w te ciepłe dni ale ja teraz mam w Idle 37*C(freezer skręcony speedfanem do 1100rpm) a po 10 min w SP2004 temperatura sięga 42*C(2500rpm).To są chyba zdecydowanie zbyt wysokie temperatury,mimo iz jest teraz gorąco na dworzu i w pokoju.Wczesniej miałem 29*C IDLE i 36*C więc jest to znaczny skok.Procek działa standardowo na 1,8Ghz.

Wentylacje obudowy mam odpowiednia(tak myśle):

Fander 120mm z przodu, 92mm z tyłu i dodatkowo Seasonic s12 380w wyciaga z nad Freezera ciepłe powietrze.

P.s A jak u was z temperaturami na Athlonie 3000+ Venice

ja też w upalne dni mam wysokie temperatury, w idele przy otwartej budzie coś ok 35*C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie nabylem swojego freezera 64 pro mozecie mi powiedziec czy wchodzi freezer na cpu bez IHS ? czy jest ryzyko ukruszenia? i czy dobrze sie dociska?

Na prockach bez IHSa freezer....nie dosciska. Trzeba coś podłozyc pod zapinke, moze byc IHS, 2zł, lub cos o podobnej grubości. Ryzyko ukruszenia jest zawsze jezeli zakładasz chłodzenie na gołe jądro ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prockach bez IHSa freezer....nie dosciska. Trzeba coś podłozyc pod zapinke, moze byc IHS, 2zł, lub cos o podobnej grubości. Ryzyko ukruszenia jest zawsze jezeli zakładasz chłodzenie na gołe jądro ;]

chodzi Ci zeby cos podlozyc pomiedzy zapinke a ta miedziana podstawe? mam 25 centow ;-)

Edit: zdjalem IHS, podwyzszylem zapinke, ale tempy nie spadly za bardzo, wrecz teraz to chyba sa nawet troche wyzsze, chyba sie cieplej jeszcze teraz zrobilo :\

przy 300x9 bez IHS

idle 42

stress 54 !!

musze troche poobserwowac te temperatury, moze zle cos przylega, albo tak goraco naprawde mu

Edytowane przez binek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie mi pomóc.

Jak tutaj mam poprowadzić wentylacje?

Syf totalny.

Dołączona grafika

1. Jutro kupie 80x80 jako wywiew i zamontuje zaraz pod zasilaczem (tylko jakiej firmy Artcic?)

2. Czy mogę poniżej (tam gdzie teraz jest ten 60x60 prowizorycznie) zamontowac żeby wpuszczał powietrze do obudowy (ogólnie czy to ma sens jeśli wentylator i górny Artcic będzie wyrzucał powietrze?

3. Z przodu nie mogę wentylacji zrobić bo: Dołączona grafika czyli jak mam wpuscić trochę "powietrza".

Dzięki za jakieś help.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno kupilem Fryzera 64pro, ale nie obylo sie jednak bez traumy, podcza szdejmowania boxa wyjalem rowniez procesor (z zablokowanego socket'u!!) na szczescie wszystko dobrze sie skonczylo proc nie stracil zadnych nozek, ba - nawet zadna nie byla pogieta. Radiator tak przywarl do ihsa, ze musialem sie niemalo natrudzic by to rozdzielic. Zauwazylem jednak, ze w odroznieniu od coolera boxowego freezer ma o wiele mniejsza powierzchnei styku, wydaje mi sie ze stopka dotykowa jest za mala, ale mimowszystko temperatury i tak sa nizsze jakies 4st.C, nie mowiac juz o ciszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmielem te same doswiadczenie , wyjmujac boxa zdziwilem sie ze brakuje proca w s754 ;] a od boxa , proca oddzielalem nozykiem do tapet, mocujac fryzjera slyszalem jakies trzaski, blacha od mocowania F64 fajnie sie wygiela,

modlilem sie aby to jeszcze dzialalo po tych perypetiach :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

binek

Jak zdjoles "czapke" z swojego CPU to nie ma mozliwosci zeby

ta operacja sama w sobie podniosla ci temperature na cpu ! !

Musiales cos sknocic z dociskiem coolera albo cos z pasta nie tak...itp

poczytaj tu :

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=161592&st=540

Po zdjeciu IHS'a przecietnie ludzie odnotowuja spadek temperatur

cos okolo 5-6 'c w stresie ,czasami nawet i 10'c

Edytowane przez Bemx2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostani meldunek z frontu :) Freezer 64 "non pro": Idle 38*C Stres 49*C. Niestety mod mi sie nie udał i uszkodziłem ciepłowód :mur: Wogole już nie chłodził <_< Wymieniłem na Ninje B) Temperatury spadły o jakieś 7 do 11 stopni. Idle mam 27*C Stres max. 42*C. Zobaczymy jak pasta się wygrzeje

Edytowane przez asdat0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowałem u siebie AC Freezer 64 PRO A64. Zauważyłem, że stopka jest mniejsza od blaszki procesora i nie leży dokładnie na środku "czapki" procesora, lecz jest przesunięta do jednej krawędzi. Czy to normalne ? Nie ma możliwości wyśrodkowania niestety. Na opakowaniu jest napisane, że cooler powinien pracować z prędkoscią 2200 obr/min a u mnie pracuje na 1600 z hakiem. Nie zauważylem w biosie aby byla włączona regulacja obrotów wentylatora. Czy ktoś móglby podesłać linka do zdjecia A64 bez czapki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi