Skocz do zawartości
Errorx

Wszystko O Arctic Freezer 4, 7, 64 I 64 Pro

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zapinka tego AC Freezera 64 PRO AM2 READY jest taka sama jak dla S939? Tzn kupiłem tego coolera i zapinka ma 3 dziurki (jak na s939) a jak wiadomo coolery na socket AM2 mają zapinkę z jednym "oczkiem". Czy szersza zapinka nie będzie przeszkadzać w montażu? (Bo rozumiem, że środkowe oczko zapinki łapie za jeden jedyny ząbek kosza AM2, socket 939 ma 3 takie ząbki)...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zapinka tego AC Freezera 64 PRO AM2 READY jest taka sama jak dla S939? Tzn kupiłem tego coolera i zapinka ma 3 dziurki (jak na s939) a jak wiadomo coolery na socket AM2 mają zapinkę z jednym "oczkiem". Czy szersza zapinka nie będzie przeszkadzać w montażu? (Bo rozumiem, że środkowe oczko zapinki łapie za jeden jedyny ząbek kosza AM2, socket 939 ma 3 takie ząbki)...

pozdr

Nic w montażu nie przeszkadza spokojnie zakładaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kurczak

1) zmianiałeś pastę z tej preaplikowanej na jakąś inną?

2) czy to prawda że stopka tego coolera nie całkiem pokrywa czapkę procesora?

3) oczywiście montuje się go tak, aby wiał w kierunku tyłu obudowy? (a nie dołu, góry ani przodu)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kurczak

3) oczywiście montuje się go tak, aby wiał w kierunku tyłu obudowy? (a nie dołu, góry ani przodu)?

2) Prawda, że nie pokrywa, ale bardzo mały obszar jest niepokryty.

3)Zalezy jak masz umieszczone gniazdo cpu, ale nawet jak się okaze, ze freezer wieje w dół/góre obudowy, to przekładasz zapinke i masz juz tył/przód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3)Zalezy jak masz umieszczone gniazdo cpu, ale nawet jak się okaze, ze freezer wieje w dół/góre obudowy, to przekładasz zapinke i masz juz tył/przód.

W zapince pod a64 jet to niemożliwe. Chyba, że ktoś ma dziury w płycie.

A teraz moje pytanie, bo dzisiaj stałem się właścicielem tego "cichego" cuda i na początku mnie zatkało jakie to głośne na full, jako, że posiadam regulator z pentagrama (pozostałość) skręciłem na minimum i dopiero wtedy jego dogłos mnie satsfakcjonuje (a właściwie jego brak).

Teraz powiedzcie mi czy takie temperatury są ok:

Athlon 64 2800+ (stock) - 44*C idle , pasta jest akasy, chyba srebrna (wiem, że nie za szczęśliwa ale jedyna jaką miałem pod ręką może kiedyś palne CLP)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kurczak

Zmieniłem paste na Arctic silver 5 a na reszte grzesiu już odpowiedział.A co do 3 pytania to wydaje mi sie że grzesiowi chodziło o zmiane kierunku zapinki na arcticu a nie koszyku od socketu J.O.H.N Edytowane przez kurczak80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zapince pod a64 jet to niemożliwe. Chyba, że ktoś ma dziury w płycie.

A co do 3 pytania to wydaje mi sie że grzesiowi chodziło o zmiane kierunku zapinki na arcticu a nie koszyku od socketu J.O.H.N

Dokładnie o to mi chodziło ;) Sam tak robiłem jak jeszcze miałem freezera, bez zadnych problemów da się przełozyć i wszystko pasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie o to mi chodziło ;) Sam tak robiłem jak jeszcze miałem freezera, bez zadnych problemów da się przełozyć i wszystko pasuje.

głupio się spytam, ale wolę się upewnić : arctic ceramiq do procka z podpisu będzie ok ? ile jej dać i jak dać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głupio się spytam, ale wolę się upewnić : arctic ceramiq do procka z podpisu będzie ok ? ile jej dać i jak dać ?

Będzie ok, ja stosowałem ją na mojego sempa. Są dwie szkoły nakładania pasty: jedni dają kropke wielkości ziarenka ryzu na srodek procka i zakładają chłodzenie, sądzac że cięzar chłodzenia rozsmaruje dobrze paste, a druga metoda (którą i ja stosuje) to taka, że dajesz troche pasty na srodek procka, zakładasz kawalek foli na palec i rozsmarowujesz paste po całym procku, tak zeby cały IHS (blaszka która odbiera ciepło, są na niej oznaczenia cpu) pokrył się pastą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jak fabryczna pasta ma się do porządnych past z dodatkiem srebra? Robil ktos porownanie? Jest sens wogole bawic sie z tą pastą oryginalnie nałożoną?

PS: Czym ją usunąc?

Pasta to Arctic MX-1, nie jest najgorsza, jak masz zwykły sylikon albo titana za 2zł to zostaw tą co jest normalnie. Usunąć mozesz ją patyczkiem do uszu nasączonym w zmywaczu do paznokci/spirytusie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zjedzcie mnei za to pytanie ;]

Czy do freezera 64pro pasuja 120mm wiatraki ? jestem prawie pewien ze nie, ale wole sie upewnic. Czy Fander 92mm to najlepsza alternatywa dla tego standardowego wiatraczka ? ma ktos dokladna fotke jak wyglada taki fander na radiatorze ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie zjedzcie mnei za to pytanie ;]

Czy do freezera 64pro pasuja 120mm wiatraki ? jestem prawie pewien ze nie, ale wole sie upewnic. Czy Fander 92mm to najlepsza alternatywa dla tego standardowego wiatraczka ? ma ktos dokladna fotke jak wyglada taki fander na radiatorze ?

Pasują nawet 140 mm :) Tylko, że trzeba je założyć np. na opaski zaciskowe. Ja mam tak zamontowanego Zawarda 120mm i jestem zadowolony. Chłodzi lepiej niż wentyle 92 mm i jest cichy. Polecam takie rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy... Katana na pewno jest lepsza od Freezera, ale ja wiem czy się opłana dopłacać do tych kilku *C... musisz sobie sam odpowiedzieć na to pytanie. Ja osobiście bym nie dopłacał.

Właśnie dlatego pytam jaka, oczywiście orientacyjnie może być różnica w temperaturach między tymi coolerkami. Raptem tydzień siedze na boxowym coolerze i drań jest głośny jak cholera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dlatego pytam jaka, oczywiście orientacyjnie może być różnica w temperaturach między tymi coolerkami. Raptem tydzień siedze na boxowym coolerze i drań jest głośny jak cholera.

Kup i nam powiedz :wink: To jest loteria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na wstepie nie gryzcie mnie za pytanie :D. Mianowice mobo mi padlo i postanowailem wyczyscic frezera wzielem sciagnelem ta paste co byla bo juz nie za ciekawei wygladala (taka krucha xD) kupuje se AS5. I po wyczysczeniu zobaczylem nie za ciekawy spod przylegajacy do proca, postanowailem wziac i wypolerowac/wyszlifowac (wlasciwe podkreslic) jakos mi to narazie idzie (zaczyna ise po bokach robic lusterko :]). Czy robil juz ktos to i czy warte to jest mojego zachodu w tym co robie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi