Skocz do zawartości
montana15

Deep 102 Vs Vanessa

Rekomendowane odpowiedzi

który qler bedzie lepszy Areocool Deep 102 czy moze Titan Vanessa??? wiec przeczytalem pare testów ale.... nie były testowane na tych samych prockach;( chodzi mi przede wszystkim o wydajność rozmiary(waga) i montaż:D Mam w zamiarach zmusić procka do pracy z czestotliwoscia 3.06 ~ 3.2.. i potrzebuje coolerka... a tutaj macie te dziwolągi :

Areocool Deep 102

Titan Vanessa

Z góry THX

A z pentagrama sie rozmyślilem za normalny jest:P nie za slaba wydajnosc

Edytowane przez montana15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakladam ze masz wersje na socket 478

Od siebie polecam: http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=760

Wydajny, cichutki i niezbyt drogi.

Ma bardzo dobra opinie na Tweak'u

Nigdy nie mialem zaufania do Titana - produkty niskiej jakosci i halasliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm rozważalem go nawet lae jest problem.... slyszalem ze potrafi "świszczeć" przez powietrze przelatujace przez aluminium... teraz sprawa druga wydajność..... mam wmiare cieplo w pokoju.... i potrzebuje czegos wydajnego a na WC nie stac mnie... duzop wydatków..(zasilacz, karta) a qler potrzebny do OC... mam Checi aby dojsc do 3.2 na PIV 2.4B socket oczywiscie 478:D WIEM bylo tych tematow mnóstwo i potrafie uzyc szukaj...ale najwidoczniej wiedza byla niewystarczajaca.... czekam na wasze opinie overclockerzy :rolleyes:

PRZEKONALES MNIE chyba DZIEKI TOBIE ZAOSZCZEDZILEM ponad 100zl --------> idziemy na piwo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:unsure:

a jednak nie jest tak slodko z tym AC :P

oto odnosnik do testu (testow) http://www.hartware.net/review_453_9.html

zeby nie bylo watpliwosci czym jest Arctic Cooling Freezer 4 http://www.hartware.net/review_428_7.html

moim zdaniem prawie 6*C roznicy na kozysc Titana przy 90W procku to jest cos choc poziom halsu wola o pomste do nieba

http://www.hartware.net/review_453_10.html

zawsze mozna dac Titana na +5V a to tylko 1*C gorsza wydajnosc od Freezera na 12V a halas o wiele nizszy

PS

jak juz czekasz to moze wstrzymaj sie do momentu az bedzie wiecej testow Vanessy L-type (nastepcy S-type) bo ma byc troche wydjaniejszy jeszcze a na dodatek troche "zgrabniejszy"

tu przykladowy test http://hi-techreviews.com/modules.php?name...rticle&sid=2216

niestety porownawczego nie znalazlem :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

chyba nie tak do konca - zreszta opisalem co i jak

wiec ponownie

TEMP

Titan Vanessa S-type (12V) = 27,8 *C roznicy (temp procka minus temp otoczenia)

Arctic Cooling Freezer 4 (12V) = 33,4 *C roznicy (temp procka minus temp otoczenia)

Titan Vanessa S-type (5V) = 34,3 *C roznicy (temp procka minus temp otoczenia)

HALAS

Titan Vanessa S-type (12V) = 60,8 dB(A) obroty 2635rpm

Arctic Cooling Freezer 4 (12V) = 41,8 dB(A) obroty 2551rpm

Titan Vanessa S-type (5V) = 33,5 dB(A) obroty 1493rpm

wiadomo im nizsza roznica tym wydajniejszy cooler - teraz jasne :?:

jak widac Vanessa (wg tego testu) puszczona na maxa miazdzy Freezera a dodatkowo miazdzy bebenki sluchowe (taki bonus) :P , natomiast Vanessa na 5V jest tylko nieznacznie (okolo 1*C) gorsza od Freezera na 12V ale za to znacznie cichsza

wiadomo ze trzeba by kilka testow porownac zeby zweryfikowac te wyniki - ale IMO najwazniejsze jest to ze platforma testowa jest takak sama :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisalem wczesniej ja bym poczekal na testy (porownawcze zwlaszcza) Vannesy L-type a ogolnie to mysle ze najwiekszym atutem Freezera jest jego cena - poszukaj jakichs innych testow w celu weryfikacji wynikow z tego co ja przytoczylem

BTW moglby sie ktos pokusic o moda i zrobic np shrouda na radiatorze Freezera i zapodac normalny wentylek (tzn taki w ramce) np 92x92 - mysle ze takie "cus" byloby wydajniejsze od fabrycznego wentylatora ktory dmucha we wszystkie strony

:idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vanessa- dostępność (msc.pl) troche slabo i boje sie zeby moj socket nie odszedł do krainy wiecznych łowów po wpływem masy Vanessy...... a L type bedzie pewnie z 200zl kosztował:( i nie wiem czy wejdzie mi na MB....

A co to AC to jego "dziwny" wiatrak jest po to aby nie wytwarzać zbyt dużo hałasu.... hmm zalman za duży i chyba wydajność nie za wielka... gigabyte rocket i te inne tesh chiba nie.. :angry: i co ja zrobie..........

benek dzieki:D

POJAWIŁ SIE OWY ZAWODNIK.............. SP-94 :D macie z nim jakies doswiadzczenia testy>?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi