Skocz do zawartości
Hacz

Mod Gf Fx5700@5900 Pomóżcie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką prośbę. Od paru dni próbuję "przerobić" kartę Gf FX5700 na FX5900. Ale chodzi o to żeby

w windowsie kiedy nacisnę prawym klawiszem myszy właściwości i wybiorę zakładkę z kartą grafiki,

wyświetlało się FX5900, nie chodzi mi o taktowanie. Próbowałem już wielu rzeczy. Flashowałem bios,

zmieniałem go programami, raz nawet wgrałem inny i było widać tylko jakieś przypadkowe litery,

cyfry ogólnie artefakty itp. Udało mi się ją naprawić nawet bez kart PCI. Jedyne czego dokonałem

to to, że przy ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>niu kompa (kiedy czyta bios karty), wyswietla mi się FX5900 zresztą mogę

napisać co chcę. Ale w Windowsie dalej wykrywa mi FX5700. Jestem pewny że tą kartę da się przerobić

bo widzałem działającego FX5700@5900. Motyw jest taki żę trzeba zmienić bios(któreś linijki w zapisie)

ale sam nie wiem co zrobić. Próbowałem wszystkimi programami z guru3d.com mvknet.net itp.

Ale nie mogę nic poradzić. Proszę o pomoc, jeśli

znajdzie się ktoś komu będzi się chciało przeczytać to wszystko. :D TO DA SIĘ ZROBIĆ!!!

Na masę długi ten mój pierwszy POST B) Z góry dzięki dla wszystkich którzy pomogą!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że jesteś szczery :D:D Pomogę ci, przynajmniej sprubuję.

Ściągnij sobie programik X-Bios Editor.

Zrób kopię zapasową swojego biosu.

Wyedytuj tym programem.

Będziesz miał hmm jakby takie pole w nim PCI Information Block w pierwszej zakładce.

Kliknij na przycisk Change no i wybierz GPU :D:D:D.

Aż sam jestem ciekaw czy tak zmodyfikowany bios bedzie poprawnie działał, i czy da to zamierzony efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze, że jesteś szczery :D:D Pomogę ci, przynajmniej sprubuję.

Ściągnij sobie programik X-Bios Editor.

Zrób kopię zapasową swojego biosu.

Wyedytuj tym programem.

Będziesz miał hmm jakby takie pole w nim PCI Information Block w pierwszej zakładce.

Kliknij na przycisk Change no i wybierz GPU :D:D:D.

Aż sam jestem ciekaw czy tak zmodyfikowany bios bedzie poprawnie działał, i czy da to zamierzony efekt.

1309113[/snapback]

Próbowałem wcześniej i nic w windowsie dalej wykrywa jako FX5700. Ale dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda :( Już miałem chęć w ten sposób podmienić sobie oznaczenie grafy na 6800 Ultra :D:D:D

OOO jeszcze możesz pomęczyć Omnie xtreme edit FX.

Ale znając życie to efekt bedzie taki sam jak w innych programch, ale spróbowac można.

Edytowane przez Spawacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeszcze możesz spróbować programem X-bios w hex edytorze pozmieniać wszystkie wartości 1644 na 170C. Może to pomoże :D:D.

1309961[/snapback]

Dzięki spróbuje to zrobić :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie da sie tego zrobić za pomocą Rivatunera?

NVStrapdriver->custom

1310208[/snapback]

Ale to ma być w biosie karty bo Ja mam ją zanieśc do kumpla i tam u niego tak ma być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi kuźwa śmierdzi to tym, że chciałbyś komuś opyliś taką kartę. No ale to niemoja sprawa :D:D

Jeśeli ma być to wykonane w biosie to spróbuj tego co wcześniej ci radziłem:

"A jeszcze możesz spróbować programem X-bios w hex edytorze pozmieniać wszystkie wartości 1644 na 170C. Może to pomoże :D. "

Małe prawdopodobieństwo, że wartość 5700 w bitach biosu będzie miała inne znaczenie niż oznaczenie karty. Jak wyedytowałem bios mojej starej grafiki tzn. fx5600XT to tylko w jednym miejscu znalazła się wartośc 5600.

W sumie to jeszcze przebić jakoś oznaczenie na gpu i mamy 5900 jak znalazł :D:D:D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi kuźwa śmierdzi to tym, że chciałbyś komuś opyliś taką kartę. No ale to niemoja sprawa :D:D

Jeśeli ma być to wykonane w biosie to spróbuj tego co wcześniej ci radziłem:

"A jeszcze możesz spróbować programem X-bios w hex edytorze pozmieniać wszystkie wartości 1644 na 170C. Może to pomoże :D. "

Małe prawdopodobieństwo, że wartość 5700 w bitach biosu będzie miała inne znaczenie niż oznaczenie karty. Jak wyedytowałem bios mojej starej grafiki tzn. fx5600XT to tylko w jednym miejscu znalazła się wartośc 5600.

W sumie to jeszcze przebić jakoś oznaczenie na gpu i mamy 5900 jak znalazł :D:D:D.

1311420[/snapback]

Zaraz spróbuje tylko mój brat wykasował z karty EEPROM i muszę to naprawić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak jestes w biosie to pisze Ci, ze masz FX 5900?? jak zmieniles to w biosie ?? jesli tak to musisz odinstalowac stery i zobacz jaka karte Ci wykrywa :wink: jesli 5900 to wystarczy zmienic jeszcze tylko stery z pomoca riva tuner :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak jestes w biosie to pisze Ci, ze masz FX 5900?? jak zmieniles to w biosie ?? jesli tak to musisz odinstalowac stery i zobacz jaka karte Ci wykrywa  :wink:  jesli 5900 to wystarczy zmienic jeszcze tylko stery z pomoca riva tuner  :-P

1312977[/snapback]

Narazie nic nie robie ponieważ EEPROM został wykasowany. A narazie nie mam karty graf. na pci. Odezwę się jak tylko naprawię kartę. Ale piszcie swoje kolejne propozycję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi