fit Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 (edytowane) kiedyś prezentowałem wczesną wersję mojego WC - w zasadzie natychmiast jak udało mi się zrealizować projekt 100%Cu - myślę że czas na prezentację całości - mam nadzieję że zdjęcia Was nie znudzą - chociaż nie są zbyt kolorowe i świecące... celem stosowania WC była cisza, wydajność nie jest dla mnie żadnym priorytetem więc krytykę typu " a mogłeś dać jeszcze 4 wiatraki" sobie podarujcie, obudowa jest wyklejona matą bitumiczną oraz wyłożona gąbką (zreszta po co mi dodatkowe wiatraki - mam 6.5k w 3dmark2005 i to chyba na razie starczy ze względów bezpieczeństwa (miałem już 4 potopy) w obudowie nie ma ani kawałka węża ( no wiem wiem - nie świeci... ale akurat fanem światełek nie jestem ) a więc zaczynamy skromnie od zwykłego grafitowego Dragona Midi: w tle widać stary shroudzik (tfu może ktoś wymyśli polski termin??) nowy wyglada tak: zestaw napędza Grundfos UP15-14B - napełnianie i odpowietrzanie zrobione jest na zaworze kulowym: do obudowy woda dostarczana jest wężami 12/17 bez cybantow :D woda wpada do układu rurką 15mm celując na środek Uriela1 z topem z poliwęglanu (thx PiotrekZet) potem rozdzielenie strumienia na NB i GPU (to też jakieś dzieła panów od Uriela): z GPU jest już długa rurka do zasilacza a strumień z NB jeszcze omywa twardy dysk (no trzeba popatrzec zeby znalezc HDD wsród tej gąbki - całość wygląda z daleka tak: ostatni chłodzony jest zasilacz (właściwie "przy okazji" zrobiłem trwały i mocny wylot wody) aktualnie ze wzgledow akustycznych wiatrak jest na zewnatrz zasilacza - wewnatrz budy - mniejszy świst a hałas lepiej tłumiony komp w zasadzie jest mobilny :D - dwie osoby współpracując mogą go swobodnie przenosic montaż i demontaż całego zestawu rurek trwa tak jakieś 15 minut... aczkolwiek jestem na etapie zamknięcia budy na kluczyk i nieotwierania przez rok... chlodzenie grafy ram-y Edytowane 25 Kwietnia 2005 przez fit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brathaneq Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 a mi nie działają obrazki :S pozdro brat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 A mi dzialaja:D Fit jak skladasz te rurki w 15 min ze Ci z nich nie cieknie? myslalem ze sa lutowane albo cos.. =P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qaz43 Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 (edytowane) wszystko pięknie tylko ta gąbka jakoś mi nie pasuje nie wierzę tylko w to, że nie otworzysz budy przez rok Edytowane 4 Marca 2005 przez qaz43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 Widac ze wlozone strasznie duzo pracy. Podziwiwam, ale i tak bardziej podobaja mi sie weze w ukladzie ;) No ale respect :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaStEr Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 No pomysł i wykonianie fantastyczne. Na jakiej zasadzie chłodzisz zasilacz? rurka z wodą przechodzi tylko przez aluminiowe radiatory czy jest tam coś jeszcze? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 4 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2005 gąbka może i nie pasuje bo jest nieładna ale też skuteczna... niestety w absolutnie bezgłośnym kompie słychać najcichszy nawet dysk - pewnie że lepiejby było jakby była czarna... ale nie miałem zasilacz jest chłodzony wymiennikiem - ta blacha na aluminiowym radiatorze jest miedziana i przylutowana srebrem do rurki miedzianej (no jest poniklowana więc może mylić) - układ w "idle" pracuje bez wiatraka w zasilaczu rurki są na szybkozłaczki (na zdjęciu NB widać wyraźnie) - instaluje się prosto - wsuwasz rurkę w szypkozłączkę i już :D (szczelność zapewnia O-ring) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 respekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Power by AMD - krótko i treściwie, ale praktycznie te słowo oddaje całkowicie moje nastawienie do budy fita + za brak węży w budzie + za gąbki pod twardzielem :wink: + za przerobienie zasiłki subiektywnie jeszcze: pompka, ahh... Grundfos... i wszystko jasne :wink:, shroud może być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 (edytowane) fit pięknie tobie to wyszło, naprawde respekt, jak to napisał POWER BY AMD. Ale powiedz jak tam temperaturki i OC, szczególnie na k. graficznej, bo te radiatorki jak sie nie myle to z Thermalrighta zrobione są, ale szkoda że po stronie GPU nic nie ma na pamięciach :-| Fajna robota, a zarazem żmódna z dobieraniem tych "rurek" Edytowane 13 Kwietnia 2005 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 cavarr -> zobacz na dodane zdjecie, przeciez grafa jest cala opacerzona... ;] fit -> bede oryginalny: RESPECT 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2005 Jedno jest pewne, w 10 metrowym pokoiku nie ma miejsca na tego typu chłodzenie. Miała być cisza i jest. Układ jest pożądnie wykonany. Ile miedzi Cię to kosztowało ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Piekne :) Jeszcze bys w miare mozliwosci zapodal zdjecia wewnatrz obudowy dla chlodnicy (ODC, zeby nie bylo shroud ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 mechl!k, widziałem te dodane zdjęcie :D , ale nie wiem dlaczego to napisałem, może spojrzałem na te starsze zdjęcia i zadziałała jakaś siła perswazji na mnie :blink: (w kaftan normalnie :lol: ). fit, jak możesz to daj zdjęcia z wnętrzna budy, bo te co są, to jak się nie mylę, to z przed kwietniowej walki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Te rurki są miedziane? Poniklowane dlatego srebrne? Lutowałeś je czy kleiłeś? Widzę, że bloczki przykręcałeś bez sprężynek - dla mnie hardcore .... Ten bloczek na grafie ma szybkozłączki Camozzi? Te szybkozłączki nadają się do rurek? A może to jednak nie te Camozzi Czemu od jednej ze śrub bloczka procesora odchodzą jakieś kabelki? Podświetlenie? Uziemienie? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 14 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2005 fajna sprawa racze jest ciche i to sie liczy :) i do tego calkiem ladnie wyglada gorzej pewnie z mobilnoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) HA wkrótce test mobilności !!! jadę na zlot TactOpsa w weekend majowy - mam zamiar zabrac kompa BEZ SPUSZCZANIA WODY !!! troche go poprzerabiałem - piekna obudowa na chłodnicę z MDFu nie sprawdza się akustycznie - słychać szum wody płynącej w Ładzie :!: (zjawisko dla mnie tajemnicze - zblizałem ładę do obudowy i im bliżej łada pudła tym głośniejszy szum - poza obudową cisza jak makiem zasiał) - zrobiłem shroud z wykładziny wełnianej którą mam na podłodze - nieżle się maskuje chociaż nie jest taki ładny... (kurde jest wręcz brzydki :)) @ANdy - bloczki są bez sprężynek ale za to na podkładki nylonowe :D rurki poniklowane wchodzą w Camozzi bez trudu - a te kabelki to od termistora mierzacego temperaturę bloku i regulującego automatycnie prędkość wiatraków na chłodnicy ktos pytał o temperatury - nie wiem jak się mierzy :roll: - jakoś nie mam zaufania do BIOS-a, pozatym mam to w nosie - byle bylo stabilnie (miałem kiedyś Celinę chłodzaona pasywnie i faktycznie mogła mieć 75 st w stresie - o radiator można bylo się oparzyć) zdjęcia wnętrza zaktualizuję wkrótce Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez fit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Chetnie zobacze zdjecie tego shrouda ;-P Chyba nie bylo jeszcze na tym forum shrouda z wykladziny podlogowej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Mozesz powiedziec cos wiecej nt radiatorow na pamieciach karty graficznej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 zdjecie shrouda wpakowałem - możecie się pośmiać :D jeżeli chodzi o radiatory na grafę to zrobione są ze 100% miedzianego Titana do P4 - kupiony za 40 zł na allegro - jest prostrzy w obróbce niż Volcano7 gdyż finy są tak cienkie że da się je ciąć nożyczkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Eee no co chcesz :) Myslalem ze bedzie duzo smieszniejsze, a tu masz poprostu wytlumaczenie, ze pasuje do wykladziny na podlodze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Ogólnie bardzo fajnie - szczególnie imponująco wygląda chłodzenie karty :wink: Ale niepokoi mnie jedna sprawa (jesli mozesz to sprostuj): Wewnątrz bloków widać jakiś szary osad/nalot co to? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) Ktoś pisał na forum o dziwnej reakcji uszczelek Grundfos'a z antyglonem. Może to to ?? Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez nazir123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Przyjemnie to wyglada ale tak sie zastanawiam czy nie bylo mozliwe upchniecia tej wystajacej hydrauliki w pudle (nawet kosztem powiekszenia zdeczko go)? Wtedy bolo by juz calkiem kompaktowo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 eeee bloczki teraz juz czyste - troche osadu zostało po tym jak miałem ładę bez Copala - teraz wywaliłem z łady żelazne elementy i mam w obiegu czystą wodę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawny26 Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Moge sie dowiedziec w jaki sposób niklowałeś te wszystke elemeny i ile Cie to kosztowało ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 http://www.elbit.com.pl/elbitsc/elbitsj.html dalem 40zł za niklowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 eeee bloczki teraz juz czyste - troche osadu zostało po tym jak miałem ładę bez Copala - teraz wywaliłem z łady żelazne elementy i mam w obiegu czystą wodę... 1412709[/snapback] Czysta woda bez żadnych dodatków? Hmmm, tylko kwestia czasu jak pojawią się glony ... Też tak miałem :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Moze % sie skonczyly, zanim zlozył układ.. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dioda Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Super fajnie zrobione to chlodzonko, co do shrouda z wykladzina jest ok trza tylko na kantach dac np aluminowy kontownik tak jak w kolumach estradowych sie robi bedze fajny efekt wtedy wszelkie niedorbki sie schowaja, ewnetualne grille jeszcze na wentyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...