turzol Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Wczoraj zakupiłem dysk Seagate Baracuda IV 40 Gb i poddałem go testowi w Sandra 2002. Mam bardzo niski 'Drive Index" 18101pkt, a wg Sandry powinno być dla ok 27000pkt :?: Dysk podzieliłem na 2 partycje 20Gb, sformatowałem, mam Fat 32 i ustawiłem rozmiar klastra na 16Kb. Podłączony jest jako Master do IDE1 na płycie Soltek 75KAV.... Ogólnie dysk chodzi malina :lol: jest bardzo cichy, ale te wyniki!!!!!!!!!!!!! Może ktoś wie co mam zrobić. Może dzieje się tak że mam 2 partycje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Ustaw DMA na wlaczony. Podskoczy bardzo bardzo wysoko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 ja mam to samo :( Ale faktyczna wydajnosc jest jak najbardziej ok.Wiec olej te wyniki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 UDMA jest włączone, bo mam w Windows XP w menadzerze urządzeń tam gdzie jest Podstawowy kanał IDE - 'UDMA Mode 5' Chyba że w XP gdzieś się włącza jeszcze UDMA???? A może w biosie coś - ale tam jest na Auto? P.S. Co oznacza HDD BLock Mode w biosie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Ja miałem podobnie na HPT372, ale po zainstalowaniu raid administrator wszystko wróciło do normy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 najwyrazniej nie wszystki programy sa "prawdomówne" :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 taaaaaaaaa mam tak samo :) 18 000 ale dziala calkiem szybko wiec nie widze problemu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 UDMA jest włączone, bo mam w Windows XP w menadzerze urządzeń tam gdzie jest Podstawowy kanał IDE - 'UDMA Mode 5' Chyba że w XP gdzieś się włącza jeszcze UDMA???? A może w biosie coś - ale tam jest na Auto? P.S. Co oznacza HDD BLock Mode w biosie? Chodzi mi o DMA W winXP odpal menedzer urzadzen i w kontrolery IDE ATA/ATAPI wybierz w pomocniczym kanale IDE zakladke "ustawienia zaawansowane i w niej na dole masz tryb transferu i ustaw DMA jezeli dostepne bo pewnie masz PIO jezeli dostepne - restart kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 W pomocniczym mam 2xtryb dma bo tam mam CD i wypalare..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 UDMA jest włączone, bo mam w Windows XP w menadzerze urządzeń tam gdzie jest Podstawowy kanał IDE - 'UDMA Mode 5' Chyba że w XP gdzieś się włącza jeszcze UDMA???? A może w biosie coś - ale tam jest na Auto? P.S. Co oznacza HDD BLock Mode w biosie? HDD Block Mode lepiej włączyć, bo przyspiesza prace dysku, jest to transfer pakietowy bodajże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 W pomocniczym mam 2xtryb dma bo tam mam CD i wypalare.....A w podstawowym ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Dma tryb 5.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Dma tryb 5....Ale mi chodzi o urzadzenia podrzedne a nie glowne. W podrzednych nie ma trybu 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Nagrywanie z kamerki w pelnej ramce palowskiej (720x576) bezposrednio do MPEG2 przebiega bez problemu na obydwu partycjach.Kopiowanie 3 albumow DMX'a o rozmiarze ok.250MB trwalo na obu tak samo ok.50sec. Wiec wg.mnie wydajnosc jest OK.Bo przeciez przy zapisie MPEG2 twardziel odgrywa najwazniejsza role.Nie patrz na te glupie wyniki w sandrze i tyle :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Witaj Moze ty masz ten dysk z tej serii naprawianych co trafily do polski ? Kiedys bylo o tym glosno ze do polski trafily wlasnie modele 40Gb Baracudy naprawiane i ze mialy slabe trasfery na poczatku dysku. Najlepiej przetestuj go programe HDTach i zobacz jaki transfer masz na poczatku , jaki w sroku a jaki na koncu ? Prawidolow powino byc ta ze na poczatku okolo 40MB/s , srodek to 35MB/s i koniec 29MB/s - u mnie tak jest na baracuda IV 60GB. Inna przyczyna moze byc to ze masz zdefgragmentowana parycje - zapusc defregmatora aby poukladal pliki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 qrwa to mi sie chyba taki syf trafił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@Xio Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 hehehe u mnie bylo nawet 10000 !!! ale okazaklo sie ze to byla wina SOFTCOOLERA !!! jak go wywalilem teraz mam za kazdym razem 26500 :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 qrwa to mi sie chyba taki syf trafił Jezeli nadal jest na gwarancji to oddaj do naprawy gwarancyjnej. Moj kumpel tez takie cos mial i oddal do servisu - servis sklepu w tym czasie wyslal to do servisu ogolnopolskiego i po 4 dniach dostal nowy , tym razem juz sprawny dysk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrAg Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Mam ten sam problem :wink: ale na wydajność nie moge narzekać :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 qrwa to mi sie chyba taki syf trafił Jezeli nadal jest na gwarancji to oddaj do naprawy gwarancyjnej. Moj kumpel tez takie cos mial i oddal do servisu - servis sklepu w tym czasie wyslal to do servisu ogolnopolskiego i po 4 dniach dostal nowy , tym razem juz sprawny dysk. Jeszcze musze sobie go dokładniej przetestować, ale chyba tak zrobie (jak nie będą chcieli przyjąć to mu pomoge :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 6 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2002 Wczoraj instalowałem windy, no i chyba pomogło, bo przynajmniej w HD-Tachu normalnie ciągnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 7 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2002 Sprawdzałem dysk Hd-tachem 2.61 i wyniki znowu są bardzo niskie: Read Speed: Maximum: 29269kps powinno być ok 40000 Minimum: 15402kps ok 23000 Average: 21370kps ok 34000 Random Access Time: 14,3ms Test na write nie działa na spartycjonowanym dysku. Może kupiłem jakiś walnięty dysk....Sprawdzałem w XP, DMA jest włączone...... Ale zauważyłem w Sandrze 2001, że w 'Mainboard Information' tam gdzie jest Port Connectors PRIMARY IDE i SECONDARY IDE pisze tam None-ATA/None -- o co biega, czy ma to coś wspólnego z DMA??? Może kabel jakiś felerny, ale poprosiłem sprzedawcę o kabel UDMA66, ale przecież on działa na UDMA100 więc co jest?????????? Gdyby ktoś mi udzielił informacji (najlepiej użytkownik Baracudy IV) o opisanych problemach byłbym b.wdzięczny. Aha dysk jest primary master (2xpodstawowa partycja 20Gb), CD-RW secondary Master a CD Secondary Slave - ale to nie ma chyba znaczenia...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 7 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2002 Sprawdzałem dysk Hd-tachem 2.61 i wyniki znowu są bardzo niskie: Read Speed: Maximum: 29269kps powinno być ok 40000 Minimum: 15402kps ok 23000 Average: 21370kps ok 34000 Random Access Time: 14,3ms Test na write nie działa na spartycjonowanym dysku. Może kupiłem jakiś walnięty dysk....Sprawdzałem w XP, DMA jest włączone...... Ale zauważyłem w Sandrze 2001, że w 'Mainboard Information' tam gdzie jest Port Connectors PRIMARY IDE i SECONDARY IDE pisze tam None-ATA/None -- o co biega, czy ma to coś wspólnego z DMA??? Może kabel jakiś felerny, ale poprosiłem sprzedawcę o kabel UDMA66, ale przecież on działa na UDMA100 więc co jest?????????? Gdyby ktoś mi udzielił informacji (najlepiej użytkownik Baracudy IV) o opisanych problemach byłbym b.wdzięczny. Aha dysk jest primary master (2xpodstawowa partycja 20Gb), CD-RW secondary Master a CD Secondary Slave - ale to nie ma chyba znaczenia...... A powiedz mi co ci pokazuje BIOS podczas startu komputera - jaki tam tryb sie pojawia dla dysku ? Napisz takze jaka masz plyte glowna i na jakim jest ona chipsecie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 7 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2002 Bios pokazuje LBA cos tam cos tam, plyta to Soltek 75KAV na KT133A... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 7 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2002 Bios pokazuje LBA cos tam cos tam, plyta to Soltek 75KAV na KT133A... Zanies ten dysk do jakiegos kolegi ktory ma inna plyte i ktory nie ma problemow z dyskami ATA 100 i u niego przetestuj swoj dysk za pomoca sandry i HDtach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 7 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2002 Oki tak też zrobię. Ale jeszcze jedno: koleś na benchmark.pl miał ten sam problem i przyczyna tkwiła w SB Audigy!!!! Gdy wyjął kartę z kompa wszystko było ok............ Jeszcze tego nie sprawdzałem (bo siedze na uczelni :((( ) ale sprawdzę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icek Opublikowano 7 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2002 Ja mam tak samo 18000 okolo ale to jest dziwne bo miesiac temu mialem okolo 27000-28000 a teraz nagle spadlo ustawienia sa napewno ok. I nie wiem o co z tym lata :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 7 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2002 Ja mam tak samo 18000 okolo ale to jest dziwne bo miesiac temu mialem okolo 27000-28000 a teraz nagle spadlo ustawienia sa napewno ok. I nie wiem o co z tym lata :/ Zapusc sobie defregmatora najlepiej z nortona utilities 2002 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
icek Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 wydaje mi sie ze tu niechodzi o defragmentacje bo wszystkim dziwnie spada do 18000 a nie znalazl sie nikt np z wartoscia posrednia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Portal Opublikowano 9 Maja 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2002 wydaje mi sie ze tu niechodzi o defragmentacje bo wszystkim dziwnie spada do 18000 a nie znalazl sie nikt np z wartoscia posrednia. Ja mam swoja baracude IV 60Gb od trzech tygodni , moi kumple maja juz od ponad pol roku swoje baracudy i zeden z nich nie ma problemu ze spadkiem wydajnosci swoich dyskow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...