Skocz do zawartości
Viki

Wyciszenie Pentium4 Prescot 3.0 Ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktoś z Was znawców mi pomoze :-P

Kupiła sobie ostatnio Kompa z Procesorem Pentium 4 3.0 GhZ (Prescot), mam płytę Asusa P5GD1 i aż głowa mnie boli od hałasu. W drugim pokoju słychac jesli komp jest właczony. Chodzi jak odkurzacz :cry:

Proszę poradzcie jaki wentylator kupic aby był dobry i zarazem zdecydowanie cichszy do tego intelowskiego, ktorego mam obecnie. A moze chociaz troche pomogą jakieś zmiany ustawien w biosie ?

Viki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuję ten.... jest cichy, dzobrze chłodzi i jest tani.... jedyna wada to to że jest dość duży i nie wszędzie się mieści :P kumpel go ma i na takim procku jak Ty ma temperature 29' jak nic nie robi.... o stres nie pytałem. Pozdro!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze to zmienic wentyl z BOXowego --> mnie onteż doprowadził do obłedu :mur:

Wybrałem rozwiązanie dość drogie, ale za to w 100% niesłyszalne (wszystko w podpisie) B)

Możesz spróbować tego FreeZone'a z postu wyżej, choć ja nie podchodzę do niego optymistycznie (jestem "człowiekiem małej wiary :D ) --> z miom prescott'em nie poradził sobie Volcano 7+ :blink:

Kolesie polecają Arctic'a - niedrogi i podobno wydajny. Ja jednak stawiam na TT Tower112 i ThermalRight XP-120 --> to pewniaki :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freezer 7 a nie pozalujesz 1600 obr i 45-48 st. na prescocie 3.0 robi wrazenie , a abit zawyza temperature ...

Koszt to 89 zl srednio wiec taniutko a tu fotki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44105227

Cena tam jest troche za wysoka ale to tylko pogladowe zdjecia ... Mam freezera 4 ale to jest prawie to samo rozni sie tylko

mocowaniem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos sciemniacie bo ja swojego nie slysze

ma non stop do 3K obrotow raz mial 3,8 ale to bylo hot !

po wymianie pasty na procu i temp spadla i wiatrak wolniej chodzi

1311189[/snapback]

To idz do laryngologa :) wentyl boxowy nawet na 2500 obr jest bardzo slyszalny. Moze masz wiecej wentyli w obudowie ktore zagluszaja boxa ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chodzi o cisze to ciche to nie jest ...  :mur:  :mur:  :mur: aa kasa poszla .. i to nie malo ..

1310789[/snapback]

Okaze sie... kilka osob mi mowilo ze jest OK! Moze masz na mysli wersje VG -> regulacja panelem i rzeczywiscie w tym modelu hałas dochodzi do 37 dBA:( Ja zamowilem SE -> w niej podobno maksymalna glosnosc to 26 dBA -> przy przejsciowce schodzi do 23. Mam nadzieje, ze bodzie w miare cicho... a i podobno spoko chlodzi, oczywiscie nie ma takich wynikow co Freezer 7, czy Pentagram 120+Cu - lecz te odpadly ze wzgledu na gabaryty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będe nieoryginalny ale powiem ze ja uzywam BOX - sprawdziłem kilka BOXów u mnie i znalazłem bardzo cichy.. Wiec jest to mozwlie - Intel ma te wentyle od róznych producentów - ja znalazlem taki ktory jest naprawde cichy - nie jest niesłyszalny to jasne ale nie odbiega głosniością od reszty sprzętu.Poprzednie Intele nowe zresztą były niesamowicie głosne - takie wycie prawie - mialy tez inne obroty (2800-do prawie 4000) ten ma 2400 a max dochodzi do 3000.

P4 3GHz Prescot Temp idle=42-43 stopnie - stres=max 56.Płyta Abit nie nie "najzimniejsza" - wiec da się i na BOX tylko trzeba poszukać dobrego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi