Skocz do zawartości
Spider@[PL]

Twinmos Dual Channel 2x256 Czy 1x512?

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co widze twoja plyta jest na chipie Intel 875P, tak wiec obsluguje duala...

Chyba ze skladasz nowego kompa.

Do nowego proponuje 2x256, bo jesli sadzisz ze w jednej kosci bedzie szybciej dzialac (niektorzy tak uwazaja), to jestes w podwojnym bledzie.

1) Nie ma nigdzie takiej zasady.

2) W trybie dual kosci dzialaja troche szybciej, bo po to zostal stworzony :)

Do tego co masz (jesli faktycznie masz juz 512MB kingstona i chcesz dokupic drugie tyle, to zwroc uwage na fakt ze dual channel dziala czasami tylko z tym samym producentem i z taka sama wielkoscia pamieci (bezwzglednie), nie mowiac juz ze niektorzy producenci plyt proponuja nawet ta sama serie kosci.

Jesli wiec do tych 512 dolozysz 2x256 to ten tryb masz zglowy, to raczej nie wykonalne.

Moze sprecyzuj bardziej do czego ta kosci maja byc, jesli moja odp nie jest satysfakcjionujaca.

Pozdo!

Edytowane przez ravense

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widze twoja plyta jest na chipie Intel 875P, tak wiec obsluguje duala...

Chyba ze skladasz nowego kompa.

Do nowego proponuje 2x256, bo jesli sadzisz ze w jednej kosci bedzie szybciej dzialac (niektorzy tak uwazaja), to jestes w podwojnym bledzie.

1) Nie ma nigdzie takiej zasady.

2) W trybie dual kosci dzialaja troche szybciej, bo po to zostal stworzony :)

Do tego co masz (jesli faktycznie masz juz 512MB kingstona i chcesz dokupic drugie tyle, to zwroc uwage na fakt ze dual channel dziala czasami tylko z tym samym producentem i z taka sama wielkoscia pamieci (bezwzglednie), nie mowiac juz ze niektorzy producenci plyt proponuja nawet ta sama serie kosci.

Jesli wiec do tych 512 dolozysz 2x256 to ten tryb masz zglowy, to raczej nie wykonalne.

Moze sprecyzuj bardziej do czego ta kosci maja byc, jesli moja odp nie jest satysfakcjionujaca.

Pozdo!

1310865[/snapback]

kosci nie beda dla mnie ja mam 1x512 a dla kolegi ktory wlasnie sklada sobie kompa na plycie MSI Neo2-V - i865PE i teraz sie zastanawia czy oplaca sie dac wiecej za jedna kosc 512 czy nie

ale jak mowisz ze w dualu bedzie szybciej to chyba kupi 2x256 Twinmosa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi