Skocz do zawartości
bydlee

Najwydajniejszy Dostepny Blok Na Swiecie?

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec napiszcie mi prosze ktore i jakie wedlug was bloki sa najlepsze (pod wzgledem wydajnosci) wyglad w sumie nas nie interesuje.

dozwolona kazda firma i kazda konstrukcja, osobiscie mysle ze x3m jest jednym z lepszych a nawet najlepszych powiedzialbym ale czy zdaje egzamin na amd64(blaszka zamiast rdzenia)?

Pozdro all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a64 juz nie tak ciezko chodzic .. wiekszy problem i wieksze roznice w blokach sa na socket A ..

na a64 juz nie ma takich wielkich roznic .. wieksza powieszchnia odbietania ciepla robi swoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale w przypadku np x3m'a wyraznie widac ze najwiekszy punkt odbioru ciepla jest umieszczony na samym srodku bo tego wymagaly stare proce, wiec tak se mysle ze na amd64 to jakies frezowane bloki w ksztalcie M albo cus w tym stylu np tt water block albo home made'y ladnie wyfrezowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałeś to co jest bod blachą? Tam masz rdzeń znajdujący sie centralnie na laminacie i defakto największe temperatury są na środku tej blachy. Dlatego moim zdaniem ten procek by został schłodzony blokiem mniejszym niż całkowita powieżchnia tej blachy. To samo dotyczy sie inteli z blachą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwydajniejsyz na swiecie jest Little River Storm, potme Cascade tejze firmy, potem coś z Danger Dena... X3M na tle najwydajniejszych bloków wcale tak różowo nie wypada...

1311422[/snapback]

Storm G5

Storm G4 (gorszy o ok. 0.5-1C

Cascade (zaleznie od flowrate - przy małym tak jak Strom G4 a w miarę zwiększania staje się coraz gorszy od G4)

długo długo nic....

X3M mniej więcej może dać sobiep o pysku z RBX (wcale to takie cudo nie jest) i z Urielem (stare ale jare)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak prezentuja sie na ich tle bloki Swiftech-a wyposazone w TEC? :?

1312831[/snapback]

a masz zasilacz 250W tylko na 15V ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to jasne ;) napewno z peltam (TEC) można osiągać temp niższ niż temp. otoczenia ;) więc biją wszystko co możliwe na głowę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to jasne ;) napewno z peltam (TEC) można osiągać temp niższ niż temp. otoczenia  ;) więc biją wszystko co możliwe na głowę ;)

1312974[/snapback]

Wiec juz mi sie to rozwiazanie podoba ;). Hmm, tylko jaki przeplyw cieczy trzeba by bylo zapewnic aby to wszystko dzialalo jak nalezy? :?

Edytowane przez spavatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem ze te bloki swifteca maja wbudowane ogniwo peltiera, a jak unikneli skraplania wody??

ps. niemoge znalesc za duzo o tym bloku na necie jakies strzepy informacji

Edytowane przez bydlee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz zaizolować oklice i coldplate sprawić sobie... ;)  kiedyś mieli swiftech peltier kit za ok 399zł - jaka promocja chyba była dlatego tak "tanio"

1313077[/snapback]

I chyba nadal maja je w produkcji! Zarowno te dla procesorow jak i kart graficznych czy ukladow na plycie...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Do tego eleganckie zasilaczyki...

Dołączona grafika

Oni z reszta chyba przoduja w rozwiazaniach TEC, maja nie tylko peltierowe bloki ale i chlodziarki do wody...

Dołączona grafika

Pomarzyc przeciez mozna, nie? 8)

Powiem wiecej, kiedys mieli gotowy cooler powietrzny ze wbudowanym peltierem! 8O

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w sumie jak sie przyjrzalem budowie tego bloku to straszna kupa wogole plaska powierzchnia woda se lata jak chce, ale pomysl z tym kitem jest calkiem fajny tylko widze ze duzo kabli i duzo pierdzelenia sie z tym...

a co myslicie o PowerX widzal ktos testy tego co to jest wogole...

TUTAJ

duze opory musi stawiac..:/

Edytowane przez bydlee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale w sumie jak sie przyjrzalem budowie tego bloku to straszna kupa wogole plaska powierzchnia woda se lata jak chce, ale pomysl z tym kitem jest calkiem fajny tylko widze ze duzo kabli i duzo pierdzelenia sie z tym...

a co myslicie o PowerX widzal ktos testy tego co to jest wogole...

No najgorszy nie jest, ale testow nikt nie widzial i chyba szybko nie zobaczy, a szkoda :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć można porównać z Urielem - ale Thorn zarzeka się że lepszy... ale nie jestem tak przekonany bo nie dość że testów nigdzie nie ma to jeszcze "wstrzymali produkcję do odwołania" a kiedy to odwołanie nastąpi... Hmmmm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.overclockers.pl/txt.php?id=waterblocks

tu taki mały teścik jest... Mate miał podesłać X2P i X3M ale Hmmm już 3 tygodnie jakoś nic nie ma :/ zresztą... mnie już to wali... tak samo Thorn mówił że nawet już wysłany jest blok... no i nic :/ szczerze mówiąc to jak przyjdą wiatraki z proline złożę układ tak jak powinno być i mam gdzieś testy - i tak mam na CPU blok który kopie po tyłkach i X3M i PowerX'a ile wlezie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co masz tam w rekawie z tym twoim blokiem pokaz projekt jakis moze sobie wydlubie, ja mam oldschoola wyfrezowane M wazy kilogram i zawsze mialem 36 stopni a w stresie ostrym 38 w porywach do 39..:P

tak mysle moze sobie go zostawie ale po amd64 ciezko bedzie go zalozyc zlamie mi sie plyta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co masz tam w rekawie z tym twoim blokiem pokaz projekt jakis moze sobie wydlubie, ja mam oldschoola wyfrezowane M wazy kilogram i zawsze mialem 36 stopni a w stresie ostrym 38 w porywach do 39..:P

tak mysle moze sobie go zostawie ale po amd64 ciezko bedzie go zalozyc zlamie mi sie plyta.

1313332[/snapback]

ladnie zes sie pierdzielil....ale wiesz dla 1 stopnia niektorzy by sie pozabijali heheheh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.. ale przynajmniej mam pewność że żaden X3M czy PowerX mi nie podskoczy :P w sumie PowerX napewno - nigdzie nie ma porządnych testów....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie że nie - Nikos_Wariat - ma X3M a kolega sobiek kupił X2P i porównali na jednej platformie sprzętowej... jedynie o 1C gorszy od X3M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to mysle ze ten X2P zamiesza ostro przewroci wszytkie dotychczasowe teorie....

1313368[/snapback]

hmm a mialo byc tak pieknie, a co z tym blokiem tt ten co tak na niebiesko swieci kupa?? frez ma jakis szlaczek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm - a ja mysle ze wszyscy sye mylicie :) - po mowicid o blokach frezowanych - a to tak naprawde juz dzis powoli zaczyna byc przezytek. Ja bym popatrzyl na bloki np firmy http://www.1a-cooling.de/ Oni zaczeli produkowac ploki z naprzemiennie prasowanych blaszek miedzianych. Sprawia to ze powstale w ten sposob finy sa bardzo cieniutkie i jest ich bardzo duzo. I moim zdaniem tego typu rozwiazania sa przyszloscia (no i obrabiarki laserowe).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi