Skocz do zawartości
Mariusz Wróblewski

Xbox 360

Rekomendowane odpowiedzi

Jakbys choc troche sie znal na grafice to bys wiedzial co to jest HDR a dokladnie ktore efekty hdr wywodza sie z HDRI.. pewnie w Wreckless Yakuza Mission nie grales tak samo jak Far Cry Instincts, Splinter Cell Chaos Theory ( i wczesniejszy ) i inne

Tya wrekless widzialem a w farcry i chaos teory gralem na kompa na ixa z checia bym zobaczyl ale napewno garfa by mnie nie powalila to tyle. Pozatym moje zdanie juz znasz na temat grafy corrent gen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to po co zaczynasz dyskusje jak nie masz argumentow ?? far cry na kompie to nie ta sama gra co na xboxie ... widac nic nie wiesz o grafice ... ( a wreckless pewnie widziales na ps2 w ktorej wszystkie te efekty zostaly usuniete )

Edytowane przez Lazymodder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nierealny ;) po prostu ja o jednym a ty o 2gim =) wyjasnij mi co ma grafika scigalek z xboxa, do tego, ze na x360+zwykly tv obraz wyglada jak kupa? Tym mi odpisales na mojego posta. To samo Lazymoder jakies z dpy argumenty... w ciagu tych 5 lat kompy kilkukrotnie zwiekszyly swoja moc, ale dla ciebie to nic nie znaczy. Wg ciebie jestem skrzywiony bo potrafie dostrzec brak antyaliasingu, kiepska jakosc textur i slaba rozdzielczosc. Moze i na hdtv nie bedzie tego tak widac, ale przy 720p to ciagle kiepsko wyglada (oceniam na podstawie skrenow z pgr3 i PDZ).Zeby nie bylo - mam nadziej ze mnie przekonacie, bo sam zlozylem preordera na x360(jeszcze mam czas na wycofanie sie:))

update :) moze nie mam racji, ale wyjasnijcie mi prosze skad sie bierze taka roznica - porownajcie 2 screeny 1, 2

różnica się bierze stąd że pierwszy screen jest zmniejszony( przez "jakiegoś fachowca") ale nie przez zmianę rozdziałki w X360 tylko przez program graficzny (zobacz na napisy-jest co druga linia i do tego przebarwienie)

...zresztą kto gra albo grał w pgr lub gt wie dobrze że ten screen( pierwszy) nie oddaje rzeczywistej jakości bo wygląda jak na ps one i już pgr wygląda dużo lepiej

ps.z tego co wyczytałem to Cod 2 wygląda i chodzi lepiej niż na PC ale przekonać musze się sam bo na wcześniejszym przykładzie widac że zły (screen)może całkiem zmienić wizerunek gry i powstaje dyskusja oparta na... no właśnie na czym? :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

różnica się bierze stąd że pierwszy screen jest zmniejszony( przez "jakiegoś fachowca") ale nie przez zmianę rozdziałki w X360 tylko przez program graficzny (zobacz na napisy-jest co druga linia i do tego przebarwienie)

...zresztą kto gra albo grał w pgr lub gt wie dobrze że ten screen( pierwszy) nie oddaje rzeczywistej jakości bo wygląda jak na ps one i już pgr wygląda dużo lepiej

ps.z tego co wyczytałem to Cod 2 wygląda i chodzi lepiej niż na PC ale przekonać musze się sam bo na wcześniejszym przykładzie widac że zły (screen)może całkiem zmienić wizerunek gry i powstaje dyskusja oparta na... no właśnie na czym? :mur:

mam nadzieje, ze masz racje :) ktos by musial pooddzielac zapowiedzi, ktore sie nijak maja do rzeczywistosci od gameplaya... do tego imho duze znaczenie ma to czy robione sa na hdtv. W przypadku braku AA zabkowanie 10x bardziej sie rzuca w oczy przy nizszych rozdzialkach (a na zagranicznych forach nawet ludzie z hdtv sie zala na brak anty aliasingu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to po co zaczynasz dyskusje jak nie masz argumentow ?? far cry na kompie to nie ta sama gra co na xboxie ... widac nic nie wiesz o grafice ... ( a wreckless pewnie widziales na ps2 w ktorej wszystkie te efekty zostaly usuniete )

Wiesz co wogole nie bede z toba gadal bo twoje argumenty sa smieszne. Na ps2 to juz kompletna padaka(widzialem na ixa) a jesli chodzi o grafike to mam moze wieksze od ciebie a napewno na tyle duze zeby nie gadac takich bzdur jak ty. Wiesz co to jest wogole plynna animacja?? Albo pixel shader 2.0(ewnetualnie 3.0)?? Gra jest inna bo wymagala przebudowy na slabszy sprzet jakim jest kloc :mur:

ps. za duzo czytasz gazetek typu extreme pozatym zaczynasz mi przypominac wypowiedz pewnego goscia ktory kiedys stwierdzil, ze farcry PC ma tragiczna grafike a wrogowie nie maja zadnej inteligencji :mur: :mur:

Dobra koniec OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tya wrekless widzialem a w farcry i chaos teory gralem na kompa na ixa z checia bym zobaczyl ale napewno garfa by mnie nie powalila to tyle. Pozatym moje zdanie juz znasz na temat grafy corrent gen.

jezeli nie grałeś to co się wypowiadasz ze grafa by cię nie powaliła? far cry na xboxa wyglada oblednie, choć grałem w niego zaledwie 10 minut bo inteligencja przeciwników poprostu jest tragiczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co to jest wogole plynna animacja?? Albo pixel shader 2.0(ewnetualnie 3.0)??

a wiesz czym ty sie tak zachwycasz w tym PS2/3.0 ?? ...konwersja efektow z xboxa na PC to co programisci pokazywali na konsoli producenci kart wrzucili w instrukcje pixel shader ... napewno grajac na konsoli nie siedze i patrze we frapsa jak mi to klatki spadaja....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli nie grałeś to co się wypowiadasz ze grafa by cię nie powaliła? far cry na xboxa wyglada oblednie, choć grałem w niego zaledwie 10 minut bo inteligencja przeciwników poprostu jest tragiczna

Powiem ci tyle, ze lepiej zeby nie wychodzil farcry na ixa bo to zapewne z tego co slyszalem zwykla parodia tej wspanialej gry. Tutaj masz przyklad, ze gra robiona byla na sile tzn kloc juz nie wyrabial i trza cos bylo zmienic i niestety ucierpiala na tym SI(na ktora nie ty jeden zapewno narzekasz bo o tym mozna poczytac prawie na kazdym forum) ktora jak wiadomo jest jednym z najwazniejszych czynnikow w grze. A jak wiadomo do samej sztucznej inteligencji jest wykorzystywany procek dosc mocno wiec lepiej zeby chyba zrobili juz gorsza grafe. Dobra koncze juz bo od ok. roku osoby(nie pisze o tobie) ktore porownuja gry pecetowo do konsolowych pod wzgledem grafiki sa dla mnie dosc dziwnym zjawiskiem.

ps. dobrze, ze quake 4 nie wyszdl na ixa tylko na 360-tke.

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marzyciel... jak nie zamowiles w preorderze, to konsole dostaniesz w... marcu :lol:

EDIT: podobno pierwsze konsole sie sypia straszliwie... zwiechy i awarie to czesty widok. Mam wrazenie, ze MS sie troche za bardzo pospieszyl ze swiateczna przedsprzedaza.

Edytowane przez costi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 90% przypadkach konsola wiesza sie na grze PGR3 ze wzgledu na jakis konflikt podczas zapisu na dysk wystarczy odpiac hdd i po sprawie ( MS bedzie wymienial takie konsole na nowe ).. inne przypadki to nie odklejenie tasiemki przytrzymujacej tacke dvdromu :) ( podobno jest ledwo co dostrzegalna ) ... i jeszcze inne to tak zwany overheathing ( przegrzanie ) .. konsola nie powinna sprawiac tego ostatniego klopotu jesli sie stosuje do instrukcji obslugi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty chyba dostaniesz punkty obłędu jak sobie podliczysz ile wydasz na sprzęt, żeby po dwóch latach dorównać konsolom i to w porywach w dodatku, tymbardziej, że już coraz mniej gier konsolowych się przerabia na kompy. A nie amatorskich tytułów na kompy już prawie się nie robi. Teraz gierki na X360 (prawdopodobnie na zwykłym tv) za 2k złotych (przy niezłej przebitce) wyglądają jak jedna (może dwie) gry na kompa, gdzie aby zobaczyć full potencjał tej jednej gry, to potrzebujesz kompa za 3500-4500zł (niedawno przeliczałem koszt części). Niewolno zapominać przytym, że z X-a wyciąga się może 10-20% (przynajmniej na to wygląda, jak mniej to piszcie :lol:). Niezapominaj, że w prawie każdym przypadku do konsoli masz podłączony duuuuużo większy ekran, przez co gra się milej, a gra nie zaczyna się od instaaaaalaaaaaacjiiiiii, potem koooooonfiiiiiguuuuuraaaaaacjiiiiiiii i okazania się, że masz za stare sterowniki i musisz je ściągnąć. Niewolno również zapominać o tym, że do grania musisz ciągle modernizować kompa, jeśli niechcesz lecieć do kumpla z wywieszonym na mordzie językiem, bo kupił nową grę i okazało się że programiści wykorzystali jeszcze więcej z potencjału sprzętu, co powoduje, że gra wygląda prześlicznie :D

Acha, to było do Ciebie, panie Gregor1230

Edytowane przez Xaon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jeden powod ktory przemawia za "moca" konsoli. Mianowicie setup konsoli jest jeden a PeCetow jest tyle ilu jest jego uzytkownikow, dlatego mozna wykorzystac w 100% dana konfiguracje. Jednak to oczywiste ale chyba nie wszyscy zdaja sobie z tego sprawe. W glowie mi sie nie miesci ze mozna gac we Far Cry'a na X'ie z niewiele gorsza grafika. Porownajcie jaki sprzet mozna bylo miec 3 lata temu za cena X i sprobojcie odpalic na takim konfigu Far Cry'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączam się do dykusji, bo widzę że cekawa i na poziomie : :lol:

Ty chyba dostaniesz punkty obłędu jak sobie podliczysz ile wydasz na sprzęt, żeby po dwóch latach dorównać konsolom i to w porywach w dodatku, tymbardziej, że już coraz mniej gier konsolowych się przerabia na kompy. A nie amatorskich tytułów na kompy już prawie się nie robi.

Obłędu to dostanie konsolowiec jak zobaczy ceny gierek na X360, na PC są trzy razy tańsze, oczywiście nie mówimy tu o "kopiach bezpieczeństwa". Do normalnego (1024x768 full detale, czasami aa4x) grania w dzisiejsze gry łącznie z tymi robionymi równolegle na X360, wystarczy stary rupieć z kartą ze średniej półki za 550PLN np. taki jak mój :D Co do amatorskich tytułow na PC to fakt ostatnio wychodzi ich pełno. CoD2, Q4, NFS MW nie zabardzo przypadły mi do gustu, ale na szczęście są i inne gry :D

Teraz gierki na X360 (prawdopodobnie na zwykłym tv) za 2k złotych (przy niezłej przebitce) wyglądają jak jedna (może dwie) gry na kompa, gdzie aby zobaczyć full potencjał tej jednej gry, to potrzebujesz kompa za 3500-4500zł (niedawno przeliczałem koszt części).

Prawdopodobnie na zwykłym TV zobaczysz obraz do [gluteus maximus]. Zwykłe TV za 2k złotych nadaje się do oglądania wiadomości i spania na filmach, ale napewno nie do gier a i od oglądania filmów są kina.

Niewolno zapominać przytym, że z X-a wyciąga się może 10-20% (przynajmniej na to wygląda, jak mniej to piszcie :lol:).

Podobno przeciętny człowiek używa mózgu w 3%, jak mniej to pisz. 30FPS w jakiejś tam słynnej ścigałce z X360 to 10% mocy konsoli :lol: raczej wygląda mi to na conajmniej 150%.

a gra nie zaczyna się od instaaaaalaaaaaacjiiiiii, potem koooooonfiiiiiguuuuuraaaaaacjiiiiiiii i okazania się, że masz za stare sterowniki i musisz je ściągnąć. Niewolno również zapominać o tym, że do grania musisz ciągle modernizować kompa, jeśli niechcesz lecieć do kumpla z wywieszonym na mordzie językiem, bo kupił nową grę i okazało się że programiści wykorzystali jeszcze więcej z potencjału sprzętu, co powoduje, że gra wygląda prześlicznie :D

co do "instaaaaalaaaaaacjiiiiii, potem koooooonfiiiiiguuuuuraaaaaacjiiiiiiii i okazania się, że masz za stare sterowniki" to się zgadzam w 100%, co do reszty to tak sobie, mało takich ludzi widać ;)

EDIT: Sorry gregor 1230 że odpowiedziałem na posta do ciebie, ale miłem otwarte okienko edycji przez pół godziny, bo gadałem przez telefon i nie zobaczyłem zmian w poście Xaona :oops:

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M4TEUSZ>>

widziałeś kiedys tanie gry przy samym starcie konsoli? zobacz w jakiej cenie teraz są gry na starego xboxa lub ps2. prawie ta sama cena co na pc. przecież zawsze zostaje allegro....

ja mam średniej jakości zwykly 29 calowy telewizor i jakość ma super. renderowane wstawki wyglądają obłędnie, wiec czemu grafika na nowej generacji konsol ma być brzydka ? mi wystarczy taka rozdzialka jak jest, gram zwykle w odległości 3 metrów, jak się zaczniemy z bliska przyglądać to i najładniejsza [gluteus maximus] może być brzydka :)

wiadomo ze nie bdzie taka jak na telewizorze za 6 tys zł, ale tak porównując to na moim 17 calowym monitorze nie bedzie taka jakość co na monitorku za 10 tys zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M4TEUSZ masz calkiem odmienne myslenie niz powinno byc... rockers juz ci to wytlumaczyl mniej wiecej ( w next genach nie chodzi o te wysoka rozdzielczosc - ale o ogromny power w przerzucaniu poligonow wraz ze swietnymi efektami - tak jak renderowane wstawki w grach )... i odnosnie tych 150% i 30 fps ( klatki sam liczyles ?? ) jakbys gral duzo na konsolach to bys wiedzial ze im starsza tym gry na nia wychodzace wyciskaja z niej nowe poklady mozliwosci... halo --> halo2, Splinter Cell --> Splinter Cell CT, Bournout --> Bournout 3/Bournout Revenge, Project Gotham Racing ---> Project Gotham Racing 2..... itd

Edytowane przez Lazymodder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M4TEUSZ>>

widziałeś kiedys tanie gry przy samym starcie konsoli? zobacz w jakiej cenie teraz są gry na starego xboxa lub ps2. prawie ta sama cena co na pc. przecież zawsze zostaje allegro....

ja mam średniej jakości zwykly 29 calowy telewizor i jakość ma super. renderowane wstawki wyglądają obłędnie, wiec czemu grafika na nowej generacji konsol ma być brzydka ? mi wystarczy taka rozdzialka jak jest, gram zwykle w odległości 3 metrów, jak się zaczniemy z bliska przyglądać to i najładniejsza [gluteus maximus] może być brzydka :)

wiadomo ze nie bdzie taka jak na telewizorze za 6 tys zł, ale tak porównując to na moim 17 calowym monitorze nie bedzie taka jakość co na monitorku za 10 tys zł.

No cuż stare gry na pc kosztują duuuuużo mniej.

Co do TV to ma niewątpliwą zaletę można się walnąć na kanapie i grać, sam często puszczam obraz na TV za 2,5k zł., biorę pada w łapy i gram, lecz jakość obrazu jest taka sobie, żałosna rozdzielczość sprawia że napisy napisane czcioką mniejszą niż 20 są nieczytelne, wszystko jest rozmyte i niewyraźne w porównaniu do monitorka za 1K zł.

Niestety dopuki HDTV będzie kosztować jak super wypasiony komp, to konsole będą mimo niewiadomo jakich bajerków, oferować gorszy obraz, w końcu nie powiesz mi że taki GF7800GTX FX55 2GB RAM i 21"monitorek nie zapewnią obrazu conajmniej porównywalnego z konsolą + HDTV.

M4TEUSZ masz calkiem odmienne myslenie niz powinno byc... rockers juz ci to wytlumaczyl mniej wiecej ( w next genach nie chodzi o te wysoka rozdzielczosc - ale o ogromny power w przerzucaniu poligonow wraz ze swietnymi efektami - tak jak renderowane wstawki w grach )... i odnosnie tych 150% i 30 fps ( klatki sam liczyles ?? )

Co mi po poligonach skoro na zwykłym TV i tak zobaczy się rozmazane [ciach!]o. Co do tych 30FPS to zasłyszane plotki od konsolowców, X360 jeszcze nie mam :P

A na konsolach jeszcze sobie pogram, czekam aż PS2 będą dołączać do jogurtów, może być do tych za 300zł :lol: i z miejsca ją kupuję, bo chętnie bym sobie pociupał w gierki w domku na działce :D

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

gra z tego roku na tej karcie ma 46 klatek ( "z SS - to co na xie jest standardem" ale bez AA ) i jak myslisz czy za rok ta karta bedzie miala tyle samo klatek w najnowszej grze ?? :

reszta konfiga :AMD Athlon 64 FX-55 2.6 GHz Processor

1 GB OCZ 2:2:2:6 DDR400 RAM

Seagate 7200.7 120 GB Hard Drive

OCZ 600 W PowerStream Power Supply

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gra z tego roku na tej karcie ma 46 klatek ( "z SS - to co na xie jest standardem" ale bez AA ) i jak myslisz czy za rok ta karta bedzie miala tyle samo klatek w najnowszej grze ?? :

W FEAR nie ma SS tylko cztery nałożone cienie o różnym nasyceniu, wyraźnie widać schodkowanie na krawędziach, wygląda to paskudnie i zabiera połowę FPS :evil:

Za rok Gf7800GTX będzie ciągle b.dobrą kartą, o to się nie martwię, w końcu PCciarze zostaną z samymi nielicznymi zresztą konwersjami z Xklocka360 NIE?

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie stresujmy się tak. Poczekajmy na tytuły typu Alan Wake czy następca morrowinda. Gry wyjdą mniej więcej w tym samym czasie więc na nich będzie można porównać PC do NextGenów ;). Ale fucktycznie cena jest za konsolami. Za to pecet jest uniwersalny. :P Ale to tak poza tematem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rendery efektow specjalnych we filmach badz tez cale filmy zrobione w wirtulanym swiecie (Shrek itp) napewno sa tworzone w wyzszej rozdzielczosci niz rodzielczosc PAL'owska a czy widzimy kwadraty na zwyklm TV? Bo nie rozumiem czemu ludzie wmawiaja sobie i innym ze bez TV "HD Ready" to grafika bedzie do [gluteus maximus]. Z tego co widzialem to w menu konsoli jest wybor rozdzialki wiec dla kazdego cos milego :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A "HD Ready" czy "HD Compatible" nie ma nic wspólnego z HDTV! :D Tylko tyle, że da się podpiąć sprzęt bo rozdziałka będzie skalowana w dół do rozdziałki zwykłego LCD. ;) Jak będziesz chciał zobaczyć HDTV w pełnej krasie to musisz kupić TV HDTV. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włączam się do dykusji, bo widzę że cekawa i na poziomie : :lol:

Obłędu to dostanie konsolowiec jak zobaczy ceny gierek na X360, na PC są trzy razy tańsze, oczywiście nie mówimy tu o "kopiach bezpieczeństwa". Do normalnego (1024x768 full detale, czasami aa4x) grania w dzisiejsze gry łącznie z tymi robionymi równolegle na X360, wystarczy stary rupieć z kartą ze średniej półki za 550PLN np. taki jak mój :D Co do amatorskich tytułow na PC to fakt ostatnio wychodzi ich pełno. CoD2, Q4, NFS MW nie zabardzo przypadły mi do gustu, ale na szczęście są i inne gry :D

amatorskie tytuły na PC, to nie to samo co porty z konsol na PC :lol:

Acha, gry na konsole (nowe tytuły) można już kupić za 150zł w hipermarketach. Na X360 też z czasem stanieją.

Prawdopodobnie na zwykłym TV zobaczysz obraz do [gluteus maximus]. Zwykłe TV za 2k złotych nadaje się do oglądania wiadomości i spania na filmach, ale napewno nie do gier a i od oglądania filmów są kina.

Jak masz miejsce i niepotrzeba Ci lcd, to za 1k kupisz telewizorek 29 cali, na którym zobaczysz wszystko dość dokłądnie. Choć oczywiście, że można dakładniej, kupując droższe, ale to samo się tyczy monitorów, większa cena, większa jakość.

Podobno przeciętny człowiek używa mózgu w 3%, jak mniej to pisz. 30FPS w jakiejś tam słynnej ścigałce z X360 to 10% mocy konsoli :lol: raczej wygląda mi to na conajmniej 150%.

:lol:

co do "instaaaaalaaaaaacjiiiiii, potem koooooonfiiiiiguuuuuraaaaaacjiiiiiiii i okazania się, że masz za stare sterowniki" to się zgadzam w 100%, co do reszty to tak sobie, mało takich ludzi widać ;)

a na konsoli, wrzucasz płyte i grasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heya

Wczoraj wyczytalem w ulotce o cenach konsoli w UK.

Tak wiec sama konsolka + kable i 1 pad 209 Ł

20GB HDD jest za 60-70 Ł

Dodatkowy pad za 36 Ł

No i mozna wykupic za 34Ł abonament na rok na xboxa live, to tyle.

Jak sie dowiem czegos wiecej to dam znac, cya

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi