Skocz do zawartości
CrazyTomHero

Pentium 4 M 1.7... Klopot Z Pamieciami..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mobo Gigabyte i proca intela pentium 4 m 1.7..

Jak wiadomo po wsadzeniu proca mobilnego do desktopa mnoznik ustawia sie na 12x..wiec sraram sie prekrecic tego proca ile wlezie... i dochodze do 150... 12x150=1.8Ghz... slabo..

Dlaczego?? ano dlatego ze moja plyta dla procka z magistrala 400 ma dwa mnozniki pamieci 2.66 i Auto (takie samo jak 2.66 ale niech tam bedzie), dla 533 ma jeszcze 2.0 i 2.5 a dla FSB 800 ma 1.66.

Jako ze mam pamieci DDR 400... to nie wyciagaja powyzej...dzialaja w dualu..nie sa to zadne markowe...a gdy podniose magistrale do np. 160 to pamiecie maja 440...za duzo..:(

Moje pytanie... JAK ZMIENIC/ OSZUKAC MOBO ZEBY MYSLALO ZE MA PROCKA Z MAGISTRALA 800 ALBO 533 ??

Od jednego uzytkownika otrzymalem fote. gdzie po odizolowaniu 1 pinu.. wszystko mialo dzialac...natomiast...nie dzialalo...

Procek ma jeszcze spory zapas.. seria B0....

Edytowane przez CrazyTomHero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej! ja mam podobnego procka.wydaje mi się że płyty to ty raczej nie oszukasz jeśli poprostu niemasz funkcji taktowania ddr asynchro do procka. u mnie tez jest ten problem , ale moja płyta sama w sobie mnie przytyka do nie wyciska wyższego fsb. według mnie trzeba spróbować podrzucić napięcie na pamięciach, ustawić jak najłagodniejsze timingi i podkręcić jeszcze trochę te ddr'ki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym ze te dderki chodza max na 420...a procek ze spokojem na 230 pojdzie....

a FSB 230 i dzielnik na pamieciach 2.6 = 600...takich pamieci nie mam a chcialbym maxa z proca wycisnac..

Asynchro ma ale dla prockow 533 i 800...a tla tego 400 to mnie szlak trafia 2.6 !! kto by pomyslal.. i zadnego innego nie ma..!!! :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi