uFoQ Opublikowano 19 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2002 Witam! To moj pierwszy post na tym forum i mam nadzieje ze nie ostatni :) Przywedrowalem z forum BN.PL - zostaliscie poleceni :). Ale do rzeczy. Mam taki problem otoz tydzien temu nabylem uzywana plyte firmy Abit o wdziecznej nazwie kodowej KT7-RAID Plyta jest z gniazdkiem Socket A pod Duronka i Athlonka (ale nie XP) do czestotliwosci 1.2ghz (po upgradzie BIOSu do 1.4ghz). Dysponuje procesorkiem Duron 1.3ghz. Pieknie wszystko dziala ale do czasu proby instalacji WinXP Pro. Instalator laduje sterowniki sprzetu do pamieci... po czym pokazuje sie migajacy w gornym lewym rogu kursor dosowy. Normalnie miga maksymalnie minute. U mnie miga 7-8 minut a po tym czasie wyskakuje wspanialy Blue Screen nowej generacji (tak jakby w HighRes hehe) ktory oznajmia ze musial przerwac prace blablabla i wspomina cos o pamieciach aby wylaczyc w BIOSie opcje przeslaniania i buforowania. Tzn. sugeruje zrobienie tego. Bawilem sie ustawieniami pamieci w BIOSie, timingiem i wogole lecz nic to nie pomaga. Wymienilem dzis plyte na KT7A-RAID (to samo co KT7-RAID tylko ze obsluguje magistrale 133mhz). Ucieszony instaluje WinXP - poprzedni problem sie nie pojawia... lecz pojawia sie nastepny - po skopiowaniu plikow potrzebnych do instalacji system sie rebootuje i gdy zaczyna sie bootowac z dysku pojawia sie blad ze plik jakis tam dokladnie to chyba WindowsSystem32CommandSystem albo jakos tak (sprawdzalem na dwoch plytkach z Pro i mam pewnosc ze sa sprawde instalowalem z nich XP'ki na innych komputerach i problem nie wystepowal). Darowalem sobie Pro i wzialem sie za Home'a. Juz sie cieszylem bo blad sie nie pojawil a tu zamiast tego bledu poprzedni Blue Screen tylko troche dalej, mianowicie po reboocie gdy juz instalator sformatowal dyski i inicjalizuje graficznego instalatora. Czy ktos z Was uzywa/uzywal/wie cos na temat tych plyt i ich dzialania z WinXP? Dodam ze instalacja WinME przebiegla bez komplikacji i wlasnie z tego systemu pisze tego posta i system dziala wysmienicie. Zalezy mi bardzo na wspolpracy tej plyty z WinXP! Z gory dzieki za pomoc! Pozdrawiam! uFoQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remik Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Jaka masz masz wersie plyty. REV ?? Na REV 1.0 i REV 1.1 sa problemy z AMD XP, i nowymi DUROM <=1.0 Ghz. Jesli twoja plyta to ten starszy model REV 1.0 1,1 to wgraj najnowszy bios. Sa biosy ktore na 95 % eliminuja te niekompatybilnosci z AMD XP ( niepamietam nazwy i czy to oficjalny ). Podnies troszke napiecie zasilania dla proca , sprawdz tez czy pamieci sa na 100% sprawne. Remik.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uFoQ Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 wszystko hula pod Win ME! a chodzi o niekompatybilnosc z Windows XP a nie z Athlonkiem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Kiedys mialem KT7E (prawie to samo ) i identyczny problem.Winda krzaczyla sie z moim ATi !!! ,problem wystepowal tylko przy instalacji winXP i win2k.Ale znalazlem rozwiazanie.Z szuflady wyciagnolem starego ATi Mach64 na PCI 1MB :D i instalacja przebiegala bez problemu.Po instalacji podmienialem karty spowrotem na moj kombajn i po wszystkiemu.To jest poprostu taka dolegliwosc wszystkich Abitow z serii KT7/A/E itd..Napisz czy pomoglo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalniemi Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 jeszcze niedawno mialem KT7A ale w wersji 1.3 i chodzilo z XP bez najmniejszego problemu, wiec moze faktycznie sproboj z innym biosem, wszystkie znajdziesz na www.abit.com.tw wraz z opisami co poprawiaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Jak na moje oko to kolega uFoQ ma problem z wndows'em XP,a nie z AntkiemXP !!!.Ludzie jak w czytacie ?!? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Jak na moje oko to kolega uFoQ ma problem z wndows'em XP,a nie z AntkiemXP !!!.Ludzie jak w czytacie ?!? :)Dokładnie. Do uFoQ napisz dokładniej całą konfigurację komputera, to może wtedy ktoś zaskoczy. Ale z tego co się orientuję WinXP ma problemy przy instalacji z niektórymi grafikami. _Vip_ już napisał że z jego radkiem się krzaczy, ale z tego co gdzieś czytałem, chyba nawet na tym forum to GF4 MX jak i Ti też są problemy. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Jak na moje oko to kolega uFoQ ma problem z wndows'em XP,a nie z AntkiemXP !!!.Ludzie jak w czytacie ?!? :)Dokładnie. Do uFoQ napisz dokładniej całą konfigurację komputera, to może wtedy ktoś zaskoczy. Ale z tego co się orientuję WinXP ma problemy przy instalacji z niektórymi grafikami. _Vip_ już napisał że z jego radkiem się krzaczy, ale z tego co gdzieś czytałem, chyba nawet na tym forum to GF4 MX jak i Ti też są problemy. Pozdr. Przepraszam bardzo krzaczyl :D ta plyta to juz historia :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remik Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Nie dokladnie przeczytalem. :oops: Ale dalej aktualne :wink: daj nowy bios i sprawdz pamieci. Na 9X moze isc ok ale 2k XP z starym biosem i z wada pamieci wlasnie tak moze byc. Remik.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 Działa (przynajmniej na razie ;))! Otóż okazało się, że mój starszy dysk powodował jakiś błąd pracując w Ultra ATA-66 i dlatego system raz na jakiś czas się odpalał - poprzekładałem taśmy i system, póki co, działa. Proc raczej nie był tu winny choć przeczyszczenie na pewno dobrze mu zrobiło. Na razie niech sobie pochodzi kilka dni, zobaczymy jak się będzie sprawował, a potem zabieram się do OC :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uFoQ Opublikowano 20 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2002 dzieki za zainteresowanie moim problemem ;) jutro sprawdze jak wszystko bedzie dzialac z nowym biosem dzis jeszcze mam pare spraw do zalatwienia i potrzebuje sprawnych windowsow :) konfiguracja komputera: Plyta Abit KT7A-RAID :) Duron 1300mhz 512mb pamieci w dwoch kosciach (niestety nie wiem jakiej firmy) GeForsik MX-200/400 64mb (na obu kartach to samo) Dysk IBM Deskstar 60gb ata 100 wiecej grzechow nie pamietam ;) z gory dzieki za pomoc! 3majcie sie! uFoQ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...