wolzak Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 (edytowane) Witam! mam problem, ktory wyglada nastepujaco: polaczylem dwa kompy kablem cross over, wpisalem do jednego ip 192.168.0.1 maske 255.255.255.0, w drugim 192.168.0.2 maska 255.255.255.0, oba kompy xp sp2(zreszta kombinowane odinstalowane i instalowane w trakcie), komp z adresem 192.168.0.1 pinguje drugiego widzi go i moze na niego wejsc zas drugi nie moze go pingowac ani nic zrobic. wyprobowalem juz wszystkie klasy adresow, nie ma zadnych firewalli ani antivirow, protokoly poinstalowane sa takie: klientmicrosoft networks, udostepnianie plikow.., tcp/ip a wnim wlaczony netbeui w winsie wedle fachowych porad kolegow z artykulu http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707, panowie kupa nie dziala! jesli domniemania ze karty do bani to blad, ten komp z 192.168.0.1 opiera sie na asusie a7n8x deluxe, konfiguracja ktorejkolwiek z kart nic nie daje co lepsze mam drugiego kompa z ta sama plyta i ten sam klopot, ten drugi komp z adresem 192.168.0.2 jak zostal polaczony tym samym kablem z innym kompem adresy te same to zasuwal az milo, takze kabel jest git. bardzo prosze o pomoc thx wolzak@poczta.onet.pl Edytowane 6 Marca 2005 przez wolzak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Walker3d Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Dwie rzeczy przychodzą mi do głowy po przeczytaniu twojego posta 1- Sprawdz poprawność crossa , powinien wyglądać tak Pierwsza końcówka bioło pomarańczowy pomarańczowy biało zielony niebieski biało niebieski zielony biało brązowy brązowy Druga końcówka biało zielony zielony biało pomarańczowy niebieski biało niebieski pomarańczowy biało brazowy brązowy Poprawność kabli sprawdzasz na grzbiecie wtyczki od lewej strony :wink: 2- Sp2 ma sam w sobie jakiegoś tam firewall'a może to właśnie sp2 blokuje ci jakoś porty i dlatego druga maszyna nie widzi pierwszej. Sprawdz czy aby na pewno na obu kompach zapora jest wyłączona Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolzak Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 rozkminilem to, wydawaloby sie ze klikniecie prawym na ikone antivira i danie exit powinno zamknac go.... niestety nie, ikona zniknela ale uslugi dalej byly uruchomione; tu byl pies pogrzebany, tym cudem jest pc cillin 2002 winowajca mojego zarwanego dnia, hehe teraz lata jak ta lala pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...