Hokahey Opublikowano 5 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2005 (edytowane) Witam! Małe pytanko odnośnie rozdzielczości i jakości obrazu w notebookach... na monitorach LCD wiadomo że działają one "jakościowo" dobrze tylko w jednej rozdziałce, po przestawieniu na inną obraz pozostawia wiele do życzenia (przynajmniej te z którymi miałem do czynienia)... czy np kupując notebooka który ma "podstawową" rozdzielczość powiedzmy 1920 x 1200 jestem skazany tylko na nią ? czy np przestawiając grafikę na 1024 x 768 lub 1280 x 1024 czy 1280 x 960 otrzymam gorszy obraz ? " z czym to się je " ? Edytowane 5 Marca 2005 przez Hokahey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Otrzymasz gorszy obraz. U mnie jest tak, że jak zmniejszę rozdzielczość, to mam zwyczajnie słaby obraz. Jednak rzciaga się na cały ekran. Gdy zwiększę rozdzielczość, obraz wyglada w zasadzie tak samo, tylko jest powiekszony i pulpit przesuwa za pomocą myszy. Nieciekawe rozwiazanie. :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 zmniejszenie rozdzialki powoduje skalowanie obrazu np w 1280x800 do ilosci pixeli na twojej matrycy i przez to niektore pixele wypadaloby zeby sie dzielily - stad rozmycia. Mialem spory dylemat kupujac kompa bo kusila mnie WUXGA, ale poczytalem troszke i poogladalem fotki. Doszedlem do wniosku, ze to jest matryca dla grafikow, a ja duzo pisze. dlatego zdecydowalem sie na WSXGA - jestem w niebo wziety :) (tylko ze ja na 17" crt pracuje w 1280x1024 co niektorych przraza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 a czym różni się WUXGA od WSXGA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hokahey Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 a czym różni się WUXGA od WSXGA ? 1312853[/snapback] WUXGA 1920x1200 WSXGA 1680x1050 Wracając do tematu to szkoda że z tymi rozdziałkami jest taka lipa... czyli jakbym kupił jakiegoś notebooka np inspirion xps 2 :wink: który ma matryce 1920 x 1200 to po przestawieniu na np 1024 x 768 czt 1280 x 1024 ( wymogi programów, gier....) to obraz będzie gorszy ? albo jakbym miał notebooka z R9800 który obsługuje powiedzmy 1200 x XXX to wiadomo że ta karta nie jest już najwyższych lotów i gry w takiej rozdziałce (o ile da się je uruchomić) będą chodzić (nowsze) niezbyt płynnie i tu kłania się właśnie zmniejszenie na standardowe 1024 x 768 a z tego co napisaliście to taka zmiana rozdziałki nie wyjdzie na dobre, dobrze zrozumiałem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Podobno w grach, ogolnie aplikacjach 3d zmiana rozdzialki nie jest az tak niekorzystnie odczuwalna Ale niech lepiej napisze ktos kto ma i wie na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hokahey Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Podobno w grach, ogolnie aplikacjach 3d zmiana rozdzialki nie jest az tak niekorzystnie odczuwalna Ale niech lepiej napisze ktos kto ma i wie na 100% 1313249[/snapback] No to jak tam "użytkownicy gier" :wink: z tymi rozdziałkami jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 nie zauwazysz rozmycia bo obraz jest w ruchu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hokahey Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 nie zauwazysz rozmycia bo obraz jest w ruchu ;) 1313673[/snapback] A jak obraz będzie stał albo powiedzmy gry w 2D albo wogóle sam PULPIT ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 jak sie dokdlane przygladniesz liniom to zauwazysz rozmycie, ale nie bedzie tak drazniace jak pzy czytaniu precyzyjnych normanie czcionek np na pulpicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hokahey Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 jak sie dokdlane przygladniesz liniom to zauwazysz rozmycie, ale nie bedzie tak drazniace jak przy czytaniu precyzyjnych normanie czcionek np na pulpicie 1315915[/snapback] :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 no nie zalamuj sie - to jest rozmycie rzedu 2px ;) mozna spokojnie wytrzymac - ale nie bedziesz mial komfortu ostrego obrazu - jak dla mnie - spokojnie mozna brac wsxga do pracy z textem, wuxga do grafiki, a w grach bedzie SPOKO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Podobno w grach, ogolnie aplikacjach 3d zmiana rozdzialki nie jest az tak niekorzystnie odczuwalna Ale niech lepiej napisze ktos kto ma i wie na 100% 1313249[/snapback] mam matryce 1280x800, w grach przy 1024x768 i przy 800x600 skalowanie nie powoduje zadnego dyskomfortu przy pracy biurowej 1024x768 jest OK (moja zona nawet woli tą rozdzielczość, wszystko jest większe :razz: :razz: ) przy 800x600 widać już przeszkadzające rozmycia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Niezaciekawie sie gra na panoramicznym ekranie. Jezeli wlaczy sie dopasowanie obrazu do rozdzielczosci 1280x800 gry wygladaja kiepsko (np w NFSU 2 auta sa brzydko rozciagniete, wolalem grac w zwyklej rozdzielczosci 1024x768 z czarnymi paskami po bokach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 to daj sobie zeby ci dopasowywalo z zachowaniem aspekptu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 No wlasnie to nie dziala na wszystkie gry... W Dooma 3 gralem na full screenie, ale w NFSU juz sie nie dalo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 ja psrawdzalem tylko na kotor2 i Bitwie o srodziemie- na wiecej nie mam czasu teraz - w o bu dzialalo, 3d marki 2k1 i 2k3 tez spoko przelazilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...