Mociak Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Co myślicie o proceosorach firmy VIA?? Czy Cyrixy są lepsze od innych proceosrów, czy może były w latach swojej świetności?? W czym procki VIA są lepsze od innych, jakie znacie?? Czy polecicie komuś?? A tak wogóle, to czym się charakterycują?? Jakie znacie?? Piszcie wszystko!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Ja procki Via znam już od dawien dawna.. jeszcze jak były produkowane przez Cyrix'a (niestety potem upadli).... moj kolego posiadał takowego taktowanego bodajże 150Mhz.. Jak mnie pamięć nie myli to spisywał się całkiem pięknie i nie był drogi... Teraz Jedyne procki od VIA to chyba te które słóżą do budowy kompóe Epia od Vii... Rok, lub dwa lata temu składałem kompa do biura na platformie Epia i musze przyznać że pod windą 98 Officem 2000 i sporadycznym używaniem mejla.. ten komputerek sprawuje się całkiem poprawnie i na dodatek jest całkowicie cichy i malutki.... Osobiście uważam że najlepsze kompsiutry do biura to te właśnie budowane na Epii.... lecz niestety marketing robi swoje i ludzie ślepo kupuą te Celerony... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 A tak swoją drogą..... Czy są dobre VIA na server pod Socket 7? Na płycie ma do wyboru zworkami 75M....200M (kreska) Cyrix 100M Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 (edytowane) Co mi sie kojazy z VIA to procki o taktowaniu ok. (nie pamietam dakladnie) 433 do 800 z serii o emisji ciepla 7W! Stosowanie wentylara na radiatorze nie bylo wymagane i box go nie posiadal :) Praca w windowsie + aplikacje officowe, przegladarka (...) na poziomie celerona o porownywalnym zegarze. Jednakze kompresja winrarem, mp3 czy czegokolwiek wypadala wrecz tragicznie :/ Testow na grach nie widzialem... Co do serwera - jesli to ma byc router to nie ma problemu. Ach guglarka prawde ci powie :) Te procki to C3 http://www.via.com.tw/en/products/processors/c3/ Problem jednak z dostepnoscia bo chetnie za okazyjna cene sprawilbym sobie takie cacko :wink: I jeden wiatrak mniej... Allegro puste, gugle tez... Moze ktos ma jakis namiar? Edytowane 6 Marca 2005 przez WaWrzOL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boro Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 http://sklep.komputronik.pl/katalog.php?prod=226 Tu masz Epie ale jakoś obudów pod nie nie moge znaleść.. wiem że kiedyś Coedeschit robie ale teraz anie widu anie słychu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Via C3 to jadro Centaura (firma przejeta przez via łacznie z cyrixem) Mozna zastosowć taki procek do serwera i to wielo procesorowego (do 20 ) Cyrix 933 wydajnościowo odpowiada celkowi 800. Gdyby C3 byłby pod socket A to by można go pięknie krecić bo jest on wykonywany w technologi 013u (on chyba jako pierwszy x86) Stare Cyrixy według mnie chodziły bardzo szybko w niektórych aplikacjach zwłaszcza na płytach intela :) No i to małe ciepło wydzielane prze te procesory.Tylko nie mylić z tymi pod Socket 7 bo to grzejniki były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 podobno VIA ma produkować dwurdzeniówki taktujące 2 GHz (tak pisało w ekspercie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2005 http://tweak.pl/artykul/via_c3_800_933 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 Jak ktos potrzebuje maszyny do pisania , playera mp3 czy dvd to jest to idealny procesor. Nie ma co wiecej pisac, jak jest z wydajnoscia kazdy wie. Dla kazdego procesora znajdzie sie miejsce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piekara Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 mam w piwnicy jeszcze kompa na Cyrix 485 DX4 100Mhz. Udało mi się kiedyś(nie pamiętam jak bo chyba wtedy nawet sam nie wiedziałem co robie) wyciągnąć na nim 120Mhz, ale niestety wieszał się komp:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 z tego co wiem te procki ciągną mniej prądu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 ano ja mom via procka :D:D dokładnie via samuel2 c3 800mhz(133x6) miałem płytę , p2b-f a ta mi procka wykrywała jako p3 600mhz , byłem święcie przekonany że to p3 a tu po zdjęciu radiatora niespodzanka......... nie odrużniłem go od p3 chociaż w szkole mamy same p3 600mhz więc powinienem.... :mur: ogulnie uważam że procki są naprawde super , a zwłaszcza to że są wykonane w bardzo nowoczesnej technologi mój w 15u co przypada bodajże na procki z szeregu 1500mhz chyba.... :rolleyes: poprawcie mnie jak sie mylę. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordek Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 ....ja tez kiedys mialem procka VIA C3 550Mhz na plycie Jetway-a(nie pamietam juz jakiej,chyba cos 939N)to bylo dawno, caly czas pokazywalo mi, ze jest to celeron az ktoregos pieknego dnia sprawdzilem jak to wyglada....i zdziwienie... bo w sklepie zamawialem celerona(zrobili mnie w balona)do sprawdzenia co to za procek sklonil mnie m.in. wyglad coolera od procka byl strasznie maly (jak na grafice)a procek mimo to nie grzal sie(na plus)poza tym ze sie nie grzal to chyba nie mial zalet,,,,a byl jeszcze tani,,,,wydajnosc straszna,,w aplikacjach biurowych sobie jako tako radzil ale gry i filmy...zgroza....chociaz z tego co sobie przypominam dobrze sobie radzil w HFS porshe, a w tedy to byla gierka troche wymagajaca(na rivie TNT2)....pamietam te ciagle niebieskie ekrany, moze to nie byla wina procka,ale jak go zmienilem na celerona problemy z niebieskimi ekranami zniknely....dodam tylko ze sie ladnie krecil..ale coz z tego ze podjechalem go do 800Mhz........... na podsumowanie dodam ,ze do biura sie nadawal ......5 lat temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...