k@mcio_pl Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 ...chłopaki kupiłem tego proca ponieważ dostałem na wersję BOX (liczę na szczęście i mam przynajmniej pewność, że nie jest z odsortu) dobrą cenę (940 zł :wink: ). Winchester 3500+ (0,09) powinien się nieźle kręcić. Niestety ja jeszcze nie mogę sam się o tym przekonać ponieważ komp nie do końca skompletowany. Czy jest ktoś komu udało się zbliżyć do 3000MHz. To bardzo dużo, ale na zachodnich forach czytałem wiele buńczucznych wypowiedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 co do oc to na cuda nie licz a już tym bardziej na 3G przy boxie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubotka Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Mi wystarczy że z 1.8 na 2.5 bez problemów sobie chodzi :) Niektórzy nie mieli tyle szczęścia ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Raptor napisał(a): co do oc to na cuda nie licz a już tym bardziej na 3G przy boxie 1313722[/snapback] NIekoniecznie, te 3 Ghz mozej i da sie zrobic ale trzeba spelnic kilka warunków: -dobra plyta z vcore do 2 volt :) -dobre chlodzenie (freon, kaskada) - i ostatnia warunek to berkut :) trzeba go miec u siebie w domu ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 PITer napisał(a): NIekoniecznie, te 3 Ghz mozej i da sie zrobic ale trzeba spelnic kilka warunków: -dobra plyta z vcore do 2 volt :) -dobre chlodzenie (freon, kaskada) - i ostatnia warunek to berkut :) trzeba go miec u siebie w domu ;p 1313757[/snapback] OWNED :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan volcik Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Sorki ale czy ktoś mi powie co to ta kaskada: QUOTE(Raptor @ Mar 6 2005, 19:08) -dobre chlodzenie (freon, kaskada) Chlodzenie,jak tak to z czego(woda,powietrze,azot?) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 panie volcik najpierw poczytaj troche o technikach chlodzenia to nie bedziesz zadawal taki pytan, polecam forum o chlodzeniu tam wszystko jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 (edytowane) PITer napisał(a): NIekoniecznie, te 3 Ghz mozej i da sie zrobic ale trzeba spelnic kilka warunków: -dobra plyta z vcore do 2 volt :) -dobre chlodzenie (freon, kaskada) - i ostatnia warunek to berkut :) trzeba go miec u siebie w domu ;p 1313757[/snapback] boxie - chodzi o chłodzenie boxowe kubotka napisał(a): Mi wystarczy że z 1.8 na 2.5 bez problemów sobie chodzi :) Niektórzy nie mieli tyle szczęścia ..... 1313756[/snapback] na codzień też jade ekonomicznie @ 2533 (4000+)/1.4V ;) Edytowane 6 Marca 2005 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan volcik Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Dzięki Nie pomyślałem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Raptor napisał(a): boxie - chodzi o chłodzenie boxowe na codzień też jade ekonomicznie @ 2533 (4000+)/1.4V ;) 1313939[/snapback] Heh, pewnie, po co męczyć niewiadomo jak alldays procka. Ja dla przykałdu fikam sobie 2520 ( 9x280 1:1)..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k@mcio_pl Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 (edytowane) Raptor napisał(a): co do oc to na cuda nie licz a już tym bardziej na 3G przy boxie 1313722[/snapback] Hmmm kocham jak ludziska uważnie czytają posty. Pytałem się tylko i wyłącznie czy to jest osiągalne. Skąd to przypuszczenie, że chodziło o takie OC na BOXowym coolerku he he he he Napisałem, że wybrałem BOX by uniknąć przebieranych procków nonBOX. Co do mobo to mam DFI Lan Party NF4 SLI-DR z G.Skill PC4800(DDR600) 3-4-4-8/PC3200 2-2-2-5(DDR400) (2 x 512MB Dual channel) na pokładzie. Chłodzić procka będę Thermaltake Combo Cool Tower 112 z Noiseblocker ULTRA SILENT S1 BOX 80x80. O zasilacz też się nie muszę martwić. Topower 600W P6 Titanium wystarczy :wink: Większość ludzi jedzie na 3000+ osiągając 2400-2700MHz. Stąd było moje pytanie... czy ktoś MA Winchester'a 3500+ skręconego na 3000GHz? By osiągnąć owe 3G przy mnożniku 11 fsb musi być wartości 273MHz. 800MHz to 36% nominalnego taktowania... Dużo, ale tak jak pisałem wcześniej wielu takie OC osiągnęło. Ciekawi mnie jednak czy na forum tweak jest ktoś kto posiada Winchester'a 3500+... Edytowane 6 Marca 2005 przez k@mcio_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Ja posiadam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 k@mcio_pl napisał(a): ...Pytałem się tylko i wyłącznie czy to jest osiągalne. ... 1314002[/snapback] raczej osiągalne tylko pytanie jakim kosztem - z tego co widziałem to na berkuta kaskadzie bez problemu można przekroczyć 3G z A64, na xs też widziałem kilka 3000/3200+ chodzących na >3G oczywiście na FC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gulises Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 na zwykłym powietrzu/wodzie zapomnij... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 k@mcio_pl: I co krecisz juz swojego procka?? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marsjanek Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Czy możecie mi powiedzieć - po co kręcicie ? Katowałem nieco swój sprzeęt (podpis) i...nic ! To kompletnie nic nie dawało poza zwiększoną temperaturą i hałasem; przyrost wydajności w granicach błędu pomiaru; dmarki i source miały w nosie czy chodzi 200x11x200 ram czy 250x9x250 ram czy też 280x8x220 ram; nie wiem czy popełniłem jakieś błędy, czy to charakterystyka sprzętu, czy też podkęcanie to już tylko sztuka dla sztuki; poprzedni procesor barton 2500, świetnie reagował na oc, przyrost wydajności był bardzo wyraźny, a na a64... czy Wy też tak macie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) i ja posiadam i co? 2750 MHz to max. -stabilny max.!! Edytowane 7 Marca 2005 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rarog Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 PITer napisał(a): NIekoniecznie, te 3 Ghz mozej i da sie zrobic ale trzeba spelnic kilka warunków: -dobra plyta z vcore do 2 volt :) -dobre chlodzenie (freon, kaskada) - i ostatnia warunek to berkut :) trzeba go miec u siebie w domu ;p 1313757[/snapback] Trzeba mieć szczęście hehehe ja Piterku drogi nie mam nic z tego co piszesz a osiągnąłem niemal to samo co TY masz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rarog Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 k@mcio_pl napisał(a): Hmmm kocham jak ludziska uważnie czytają posty. Pytałem się tylko i wyłącznie czy to jest osiągalne. Skąd to przypuszczenie, że chodziło o takie OC na BOXowym coolerku he he he he Napisałem, że wybrałem BOX by uniknąć przebieranych procków nonBOX. Co do mobo to mam DFI Lan Party NF4 SLI-DR z G.Skill PC4800(DDR600) 3-4-4-8/PC3200 2-2-2-5(DDR400) (2 x 512MB Dual channel) na pokładzie. Chłodzić procka będę Thermaltake Combo Cool Tower 112 z Noiseblocker ULTRA SILENT S1 BOX 80x80. O zasilacz też się nie muszę martwić. Topower 600W P6 Titanium wystarczy :wink: Większość ludzi jedzie na 3000+ osiągając 2400-2700MHz. Stąd było moje pytanie... czy ktoś MA Winchester'a 3500+ skręconego na 3000GHz? By osiągnąć owe 3G przy mnożniku 11 fsb musi być wartości 273MHz. 800MHz to 36% nominalnego taktowania... Dużo, ale tak jak pisałem wcześniej wielu takie OC osiągnęło. Ciekawi mnie jednak czy na forum tweak jest ktoś kto posiada Winchester'a 3500+... 1314002[/snapback] KAMCIO ??? Patrzę, patrzę i .... nareszcie skojarzyłem. Ciagle składasz kompa :) Pamietam że na forum NVISION jeszcze pisałeś o tym zanim te forum padło całkiem :blink: :lol: Nie rozumiem po co kupowałeś 3500 miałeś kupić 3200??? Ach, przypomniałem sobie kasiasty jesteś, BTW masz już tę grafę X850 ??? A wracając do procka to wszyscy kupują 3000 ponieważ kręcą się tak samo jak 3500. jedyne co masz w wersji 3500 to gwarancja że pójdzie na 2200 i większy wybór mnozników (ale i tak odradzam ustawianie na x11, co najwyżej x10). Ja jak widzisz osiągnąłem HTT300 :) i w zupełności wystarczyło x9 ! gdyż powyżej 2700 i tak zaczynają sie "schody" a nie chcę przewoltować procka. Być może gdybym dojechał z Vcore do 1,6 lub wiecej oraz podniósł napięcie na czipsecie (np takim MODem oraz zrobił chłodzenie wodne lub lepiej azotem, to... moze bym dociagnął do 3G :) . Tylko po co? uzyskać 10% więcej kosztem utraty bezpieczeństwa, stabilnosci i ... kilkuset złotych? Chcesz mieć gwarancję jakosci to kup sobie FX-55, a z Twojego 3500 wyjdzie ile wyjdzie... nikt ci nie da żadnej gwarancji sukcesu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 marsjanek napisał(a): Czy możecie mi powiedzieć - po co kręcicie ? Katowałem nieco swój sprzeęt (podpis) i...nic ! To kompletnie nic nie dawało poza zwiększoną temperaturą i hałasem; przyrost wydajności w granicach błędu pomiaru; dmarki i source miały w nosie czy chodzi 200x11x200 ram czy 250x9x250 ram czy też 280x8x220 ram; nie wiem czy popełniłem jakieś błędy, czy to charakterystyka sprzętu, czy też podkęcanie to już tylko sztuka dla sztuki; poprzedni procesor barton 2500, świetnie reagował na oc, przyrost wydajności był bardzo wyraźny, a na a64... czy Wy też tak macie ? 1315558[/snapback] Kompa sie podkręca wg mnie po to zeby zyskać większa wydajność w np. grach, itp... a że jak widze po twoim sprzęcie to wszystkie gry muszą ci biegać w maxymalnych detalach to nie ma sensu kręcic tego bo masz wystarczajaco mocy :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Rarog napisał(a): Ja jak widzisz osiągnąłem HTT300 :) i w zupełności wystarczyło x9 ! gdyż powyżej 2700 i tak zaczynają sie "schody" a nie chcę przewoltować procka. 1316722[/snapback] 1,45V a ty już dygasz o przewoltowanie? Bez paniki. W oficjalnych materiałach AMD maks. Vcore określany jest na 1,5V. Ja na codzień używam 1,5V. Tu raczej trzeba zapewnić dobrą, realnie niską temperaturę pracy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rarog Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Hanu napisał(a): 1,45V a ty już dygasz o przewoltowanie? Bez paniki. W oficjalnych materiałach AMD maks. Vcore określany jest na 1,5V. Ja na codzień używam 1,5V. Tu raczej trzeba zapewnić dobrą, realnie niską temperaturę pracy.... 1316745[/snapback] hehe, Hanu, nie dygam! Wiem że 1,5V jest standardem gdyż FX-y chodzą na 1,5, tylko to jest inne jądro i grzeje się. Jakoś winczesterów nie wypuścili w wersji 4000 i nadal fabrycznie wszystkie te modele są na 1,4v - wiec wolę nie ryzykować. Mam wyjatkowy egzemplarz, właśnie a propos temperatury, normalnie mam 33 C zaś podczas superpi-16M (100% wykorzystanie procesora) temperatura wzrasta do ok. 37 stopni :) dlatego nie chcę podnosić napiecia - bo być może uzyskam kilka MHz ale całość stanie niestabilna (wyskoie napięcie i temperatura). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Na Zalmanie w Prime przy 2700 1,6V miałem 46C... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TANK26 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Jednym słowem Kamcio przepłacił i przedobrzył :-P A efekt będzie taki jak umnie, prawdopodobnie 2500~2600Mhz tylko że ja za procka zapłaciłem 590 zł boxowego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rarog Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Hanu napisał(a): Na Zalmanie w Prime przy 2700 1,6V miałem 46C... 1316789[/snapback] Prime nie zapuszczałem jeszce :-| Wysoko jedziesz - nie boisz się że uszkodzisz procka wyskim napieciem :). To jednak inna technologia (90nm) niż poprzednie modele i obawiam sie że łatwiej jest je uszkodzić - choć na pozór mniej sie grzeją, ale właśnie wynika to ze mniejszonej struORT: ORT: ORT: ktury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Pewnie, że nie jade na takim ustawieniu. Moze z miecha by pociągnął..... Na codzień 2520 1,5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 a moj nabyłem od Lancera[PROMOCJA :-) ] w dobie brakow krętliwych Win-czesterow ,fakt jest to NewCastle ale tez robi 2550 na 1,5Vcore (real) no i ta cena..... p.s. moj bezpieczny max to 1,65Vol. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rarog Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Hanu napisał(a): Pewnie, że nie jade na takim ustawieniu. Moze z miecha by pociągnął..... Na codzień 2520 1,5V 1317010[/snapback] Hanu, ciepło sie robi :) ale nie naprocesorze hehehe, w wawie juz zima sie zabija sama :) hę, a jednak :lol: jednak też się ciut lekasz A to mi sie udało kurka wodna! Ja mam na stałe 2700 (choć to dopiero niewiele ponad tydzień) ale chodzi jak żyleta. Zobaczymy jak długo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...