Skocz do zawartości
klamot

Spalone Piii

Rekomendowane odpowiedzi

Wieczorem wyłączyłem komputer (płyta Abit VP6 i 2xPIII 1GHZ), rano już się nie uruchomił. Po oględzinach stwierdziłem spalenie obu procesorów. Wszystko inne (karty, ram, dyski, cd, zasilacz) są sprawne. Po wyłączeniu komputera przyciskiem odłączam również napięcie 220v na listwie. Pytam się więc nieśmiało, co spowodowało spalenie od razu dwóch procesorów? Aha, na procesorach brak jakichkolwiek oznak spalenia. Aktualnie włożyłem 1 Celerona 566@700 i wszystko działa już trzeci dzień bez problemów. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałeś te procesory w innym komputerze ? Bo sprawa jak do archiwum X normalnie - ja podejrzewałbym słabą listwę - już mi się zdażało że nominalnie wyłączona listwa robiła jaja ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno dawno temu w czasach zalsilania AT nie zalecało sie wyłączac kompa wogule poniewaz kazde włączenie to olbrzymi szok dla delikatnych czesci elektronicznych po zastosowaniu zasilania ATX nie zaleca sie wogule wyłączac kompa z listwy bo dzieki atx prad jest na całej płycie i nie ma problemu szoku elektronicznego przy ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>niu kompa . Przynajmniej tak to

pamiętam :blink:

ps Klamot co to jest geoforce z twojego podpisu ??

Edytowane przez Labe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...