Skocz do zawartości
scythe19

Nietypowe Zachowanie Komutera 8|

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj to ja proszę o pomoc. Spróbuje pokrótce, aczkolwiek zwięźle opisać problem.

Otóż chodzi o to, że nie mogę wypakowywać większych plików z archiwów (CRC), nie mogę też zrobić obrazu żadnej płyty bo od razu wywala błędy w odczycie sektorów, ale to nie wszystko. Komputer zaczął się wieszać co się nigdy wcześniej nie zdarzało. Wcześniej po resecie system uruchamiał się raz na pięć razy. Czasem też słychać jakieś „pyknięcia” ze środka, ale nie z beepera. To chyba tyle.

Teraz napisze co już próbowałem zrobić.

Więc miałem od kolegi drugi dysk, bo myślałem, że to właśnie to (kiedyś już były problemy z dyskiem i niestety mam teraz mniej o 20 GB :cry: ), ale na drugim dysku to samo (CRC). Druga rzecz jaka przyszła mi do głowy to RAM. Testowałem go Memtestem, ale żadnych błędów nie było, ani w jednym ani w drugim banku. Na wszelki wypadek pożyczyłem też RAM. Błędów nie było i problem się nie rozwiązał :cry: .

Jako winowajcę podejrzewam procesor bo wszystko zaczęło się na drugi dzień po jego zmianie. Z drugiej strony jednak nie słyszałem, żeby procesor miał taki wpływ na działanie komputera. Na mojej liście podejrzanych są jeszcze płyta główna i zasilacz, tylko w tej chwili nie mam jak tego sprawdzić, (może po weekendzie).

Mój sprzęt:

Athlon XP 1.6GHz

AsRock K7VT4A+

KingStone 512MB pc400 i pożyczone KingMax 512MB pc400

Maxtor 6Y080P0 80GB@60GB :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi