scythe19 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Witam. Dzisiaj to ja proszę o pomoc. Spróbuje pokrótce, aczkolwiek zwięźle opisać problem. Otóż chodzi o to, że nie mogę wypakowywać większych plików z archiwów (CRC), nie mogę też zrobić obrazu żadnej płyty bo od razu wywala błędy w odczycie sektorów, ale to nie wszystko. Komputer zaczął się wieszać co się nigdy wcześniej nie zdarzało. Wcześniej po resecie system uruchamiał się raz na pięć razy. Czasem też słychać jakieś „pyknięcia” ze środka, ale nie z beepera. To chyba tyle. Teraz napisze co już próbowałem zrobić. Więc miałem od kolegi drugi dysk, bo myślałem, że to właśnie to (kiedyś już były problemy z dyskiem i niestety mam teraz mniej o 20 GB :cry: ), ale na drugim dysku to samo (CRC). Druga rzecz jaka przyszła mi do głowy to RAM. Testowałem go Memtestem, ale żadnych błędów nie było, ani w jednym ani w drugim banku. Na wszelki wypadek pożyczyłem też RAM. Błędów nie było i problem się nie rozwiązał :cry: . Jako winowajcę podejrzewam procesor bo wszystko zaczęło się na drugi dzień po jego zmianie. Z drugiej strony jednak nie słyszałem, żeby procesor miał taki wpływ na działanie komputera. Na mojej liście podejrzanych są jeszcze płyta główna i zasilacz, tylko w tej chwili nie mam jak tego sprawdzić, (może po weekendzie). Mój sprzęt: Athlon XP 1.6GHz AsRock K7VT4A+ KingStone 512MB pc400 i pożyczone KingMax 512MB pc400 Maxtor 6Y080P0 80GB@60GB :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Sprawdź na mocniejszym zasilaczi.Ustaw biosa na optimal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mociak Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Zaraz, zaraz.... Włożyłeś nowy procesor i zaczęły się błędy... I od czego zacząłeś?? Sprawdzałeś na innym procu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scythe19 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 (edytowane) Błędy były dopiero na drugi dzień, a w dzień zmiany komputer chodził poprawnie. Poza tym na razie nie mam skąd załatwić innego procka ;( Edytowane 6 Marca 2005 przez scythe19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 a jak tam z tempraturami ?? i napieciaimi ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2005 Taśmy od napędów sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...