Skocz do zawartości
Rewrite

Blok Chłodzenia Wodnego...

Rekomendowane odpowiedzi

nie ma szans na ich zlutowanie, niestety aluminium nie lutuje sie ani z miedzia ani z mosiadzem

A pomysł był do bani

1316535[/snapback]

To nie znasz starej szkoły lutowania aluminium i zapewniam cie ze jest to mozliwe.

Nie wszystkie stopy daja sie lutowac ale jest to mozliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie znasz starej szkoły lutowania aluminium i zapewniam cie ze jest to mozliwe.

1321264[/snapback]

To ja pozwole sobie przytoczyc co przyniusl mi niedawno kumpel (z blizej nie okreslonych zrodel :-P ):

20. Lutowanie aluminiumBardzo dobrze daje się lutować aluminium z innymi metalami lutującymi przy użyciu pasty lub kalafonii. Przedmiot aluminiowy oczyszczamy z tlenków, aż do uzyskania błyszczącej powierzchni w miejscu lutowania. Następnie smarujemy ją cienką warstwą oliwy, smaru (towotu) lub nawet masła. Tak przygotowana powierzchnia jest zabezpieczona przed oddziaływaniem tlenu, który znajduje się w powietrzu. Na gorący grot kolby lutowniczej nanosimy cynę i pocieramy nim po powierzchni w miejscu lutowania do chwili, aż wyczujemy charakterystyczny moment hamowania grotu. Oznacza to, że pobiela się powierzchnia aluminium. Po pobieleniu przedmiot możemy odłożyć na pewien czas bez obawy, że jego powierzchnia się utleni, bądź też zaraz przylutować końcówkę drutu, np. miedzianego. Miejsce zlutowania jest pewne, tak pod względem elektrycznym, jak i mechanicznym.18. Lutowanie aluminiumLutowane miejsca pokrywamy olejem mineralnym i powierzchnię pod warstwą oleju oczyszczamy warstwą noża. Po oczyszczeniu lutujemy tak, jak inne metale. Jeśli cyna nie chwyci, powtarzamy oczyszczanie. Lepsze rezultaty osiągamy stosując olej do maszyn do szycia, wazelinę lub smar do konserwacji broni. Lut powinien zawierać nie mniej niż 50% ołowiu. Przy lutowaniu blach o grubości powyżej 2mm, miejsce lutowane przed nałożeniem warstwy smaru podgrzewamy lutownicą. Metodę tę można stosować przy lutowaniu przewodów do korpusu kondensatora elektrolitycznego bez obawy uszkodzenia go.

Co o tym sadzicie? nie smiac sie! :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się i tak nastawiłem na ten blok wodny fabrycznie nowy.Ale z tych kawałków aluminium można zrobić radiator na chipset,albo grafike.Dzięki koledzy,będe was informował o postępach w kompletowaniu zestawu,a wy dopilnujcie,żebym nie popełnił jakiegoś błędu :mur: Pozatym ciekawy materiał.Powinien mi się przydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm, ale nie powiedzialem, ze sie z tym zgadzam - lepiej najpierw spradz czy to sie do czego kolwiek nadaje nim sie ostro napalisz ;]

Widze, ze zaden ze znawcow materialoznastwa sie nie wypowiedzial; ciekawe czemu :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cwir

skad to wytrzasnales ,powiem ze nawet dobre

tej metoy z oliwa nie znalem

lutowalem troche blaszke aluminiowa ,zeby sprawdzic czy sie da

i sam doszedlem do tego ze trzeba zeskrobac warstwe tlenkow ,ale oleje nie pokrywalem powierzchni ,tylko odrazu kalafonia bez cyny

dopuki powierzchnia sie nie utleni mozna lutowac ,ale ciezko jakies skomplikowane ksztalty oczyscic z tlenkow

nie ma to jak miedz ,nawet na zasyfiona nakladasz kalafonie ,podgrzewasz i cyna trzyma na mur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cwir

skad to wytrzasnales ,powiem ze nawet dobre

tej metoy z oliwa nie znalem

1321929[/snapback]

A widzisz; sam sie zdziwilem - kumpel mi to na dyskietce przyniosl, ale z kąd on to ma tego nikt nie wie ;] Generalnie jedyne co z Alu robilem, to spawanie ale kazdy pomysl jest dobry byle by byl skuteczny... B) Edytowane przez cvir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sadzicie o tym:

1321998[/snapback]

jak z USA to goowno

co to za specjalny stop jak mozna cyna lutowac

specjalny to chyba dal amerykanina

zreszta to wyglada na pret do lutow twardych ,wiec sporo nagrzewania ,nie wiem czy nie lepiej juz spawac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porobilem pare testow z roznymi stopami i olejami i o dziwo stop cyny z olowiem 50/50 jakos gozej sie trzymal powirzchni. Z olei o dziwo bardzo dobrze sprawdzil sie olej...

... z pierwszego tloczenia :lol: (nie powiem jaki :mrgreen: )

A juz mialem dac kumplowi do pospawania panela do zatoki 5,25 ale teraz chyba sobie go polutuje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi