Skocz do zawartości
Maryś

Gigabyte Ga 8ipe 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem nowym użytkownikiem Forum. Mam na imię Marian z zawodu jestem chemikiem i budowlańcem.

Proszę o wyrozumiałość.

Czy na płycie jak wyżej można zmienić tryb FSB:RAM 3:4 (2,66) (asynchroniczny) ?

Teraz mam Celerona 1,7 GHz (100x17) podkręcony na (125x17) 2,125 GHz i pamięć PC3200 na magistrali 125x2,66=332,5 MHz (efektywna).

Jeśli zmienię procesor na P IV np. 2,8 GHz (200x14) to wówczas magistrala RAM-u efektywna będzie 200x2,66=532 MHZ. Jak to się ma do efektywnej częstotliwości DDR PC3200 (400 MHz) ?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kolego Dawid. Dziękuję za odpowiedź ale dalej nie rozumiem jak przy FSB: DRAM 3:4 (2,66), teraz są takie ustawienia w Biosie i nie da się ich zmienić, pamięci będą pracowały na 400 MHz. Przy FSB:DRAM 1:1 to się zgadzam. Natomiast w wyżej wymienionym przypadku matematyka jest nieubłagalna : 2,66x200=532 MHz.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

no dokladnie mi chodziło o 1:1 myslałem ze o to Ci chodzi. ale nie rozumie po co podwyzszac taktowanie pamieci wyzej niz proca, szczerze powiedziawszy wątpie, zeby te pamieci zwykle 400 do tych 5** dojechały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

aha czekaj, jeszcze raz masz pamieci 400, twoje standardowe fsb to 100x17, jak dasz 125x17 to jak dasz 1:1 to pamieci beda 125(250), a jak dasz 3:4, to bedzie te ok 330 ale nei wiem po co :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.

W końcu to też dla mnie stało się logiczne, że jeśli płyta jest dedykowana pod P IV (200 MHZ) to nie może być inaczej i przy pamięciach PC3200, płyta musi je jakoś wykryć i wtedy FSB:DRAM 1:1.

Pozdrawiam serdecznie : Marian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi