Tomcool Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Witam! chcialbym zeby ktos madry napisal jak obliczyc dane dla potencjometru, ktory bedzie zwalnial wentylator/wentylatory dla dowolnej mocy ( kazdy obliczy sam ). Majac wentylator(y) ( natezenie, napiecie ) chemy obliczyc te dane, jak ? Ten temat dedykuje takim jak ja, nie majacym za duzo kasy, a lubiacych majsterkowasc :twisted: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzmot Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Ja to bym w ogóle odradzał używanie potencjometru, lepiej kilka diod prostowniczych dać w szerego. Ale: jeśli znasz moc silniczka, to prąd liczysz I=P/U, gdzie P-moc silniczka, U-zasilanie (12V). Potem możesz policzyć opór silniczka R=U/I. I wziąć potencjometr, co ma powiedzmy, opór 2 razy większy, to będzie można regulować od pełnej prędkości do zera. Problem jest taki, że silniczki nie mają stałego oporu, jak napięcie spada, obroty spadają, to opór maleje. I wtedy ten potencjometr może się zjarać. Lepszym rozwiązaniem (jeśli chcesz mieć regulację w locie), byłoby użycie LM317 - stabilizator o regulowanym napięciu - po schemat odsyłam do www.google.com, bo czas mi się kończy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomcool Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Wielkie dzieki !! Dokladnie o to mi chodzilo ( a tak sie nad tym zastanawialem ;) ). Dzieki takze za rade ( LM317) i nawet rzekne, ze z niej skorzystam :D . BIG THX! :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...