Skocz do zawartości
Hard-Pc

Dwa Wentyle Na Procka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam chłodzenie Spire SPA04B4 WhisperRockIV chciałbym po zdjęciu blaszki założyć na niego drugi wentyl (jestem maniakiem niskich temperatur) Czy się da?? Otóż jest pewein problem,mianowicie taki że te wentylatory będo się obcierać. Chciałbym się dowiedzić od was czy jest możliwość uniknięcia takiego tarcia.

Edytowane przez Lexus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwosci zawsze sa, np podkladnki dystansujace. Ale jest inna sprawa z dwpma wentylatorami ( jeden nad drugim ) moze byc problem z wydajnoscia takiego zestawu, który wcale nie musi byc wydajniejszy. Czemu? bo jeden wetylator moze ograniczac drugi, oba moga nie "zgrac sie" ze soba i ten wyzej będzie ograniczal ten nizej ( podmuch powietrz z wentylatora na gorze moze uderzac w lopatki, ogolnie wydajnosc bedzie mniejsza ) ale moge sie myslic. Zreszta lepiej zastosowac IWekszy wentylator np 120 i zalozyc go przez przejscówke, zamiast 2 wentyli 80x80. Z dwoma wentylatorami w takim systemie rosnie ci niesamowicie poziom halasu, ale kto co lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli już chcesz dwa wentylatory to najlepiej jakby były identyczne. Kiedyś testowałem taki patent i dało mi to -1C :lol: więc olałem ponieważ huk z dwóch wentylatorów zniechęcał do siedzenia przed kompem. Lepiej kupić sobie jakiegos pentagrama ktory jest cichy a i wydajnosc ma nienajgorszą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwosci zawsze sa, np podkladnki dystansujace. Ale jest inna sprawa z dwpma wentylatorami ( jeden nad drugim ) moze byc problem z wydajnoscia takiego zestawu, który wcale nie musi byc wydajniejszy. Czemu? bo jeden wetylator moze ograniczac drugi, oba moga nie "zgrac sie" ze soba i ten wyzej będzie ograniczal ten nizej ( podmuch powietrz z wentylatora na gorze moze uderzac w lopatki, ogolnie wydajnosc bedzie mniejsza ) ale moge sie myslic. Zreszta lepiej zastosowac IWekszy wentylator np 120 i zalozyc go przez przejscówke, zamiast 2 wentyli 80x80. Z dwoma wentylatorami w takim systemie rosnie ci niesamowicie poziom halasu, ale kto co lubi.

1315075[/snapback]

Dzięki za rade, założyłem (nie obcierały się), przetestowałem i stwierdziłem że g... daje. Dokładnie tak jak powiedziałeś temperatura spadła mi o 1- 2*C obecnie na procku podkręconym z 2000XP+ do 2600XP+ mam 39* w iddle wic w stresie nie pryekrocyz 45*. Jest nieźle więc nie będe kombinował. Jedyne co musiałem zrobić to wyjąć dyski z kieszeni i włożyć je do kompa bo w kieszeniach miałem 55* a teraz 25* więc jest drobna różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi