Skocz do zawartości
Gość Widmo90

C ++ Dobra Książka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Widmo90

Poszukuję w miarę dobrą książkę o C++ dla początkujących ( kompletne 0 ), najlepiej z którą sami mieliście do czynienia. Z góry wielkie dzięki :twisted2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja moze jescze spytam jaka ksiazka jesli chodzi o Turbo Pascala?

aha, jaki jezyk jest wg. was najleszpy, najbardziej na czasie, czyli ktorego sie pouczyc?

1316046[/snapback]

nie bierz sie za pascala, wprowadza zle nawyki.

a co do "lepszosci" jezykow - nie ma najlepszego - zalezy czego oczkujesz.

jesli chcesz sie klasycznie nauczyc programowac, wyuczyc norm i standardow to c i c++.

jesli chcesz szybko program spłodzić to delphi ew. c++ builder.

jesli chcesz pisac pod winde i niestraszne ci tony dokumentacji to visual c++.

jesli chcesz sobie stronke dynamiczna posadzic, to php (zwlaszcza 5 z obiektówką).

jesli chcesz sobie ulatwic zycie i zautomatyzowac rozne prace to perl.

a jesli chcesz sie zameczyc na smierc to asembler.

Edytowane przez pshem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, jaki jezyk jest wg. was najleszpy, najbardziej na czasie, czyli ktorego sie pouczyc?

1316046[/snapback]

Według mnie najlepszy i na czasie jest c++ (nie widzialem jeszcze c#). Edytowane przez kukus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję w miarę dobrą książkę o C++ dla początkujących ( kompletne 0 ), najlepiej z którą sami mieliście do czynienia. Z góry wielkie dzięki  :twisted2:

1315116[/snapback]

Jeśli chodzi o książeczkę to jak wszyscy polecam Symfonie(napisana przystepnym językiem). W razie problemów "Język C to proste" Conor Sexton ale tutaj to już jest kompletna łopatologia.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bierz sie za pascala, wprowadza zle nawyki.

a co do "lepszosci" jezykow - nie ma najlepszego - zalezy czego oczkujesz.

jesli chcesz sie klasycznie nauczyc programowac, wyuczyc norm i standardow to c i c++.

jesli chcesz szybko program spłodzić to delphi ew. c++ builder.

jesli chcesz pisac pod winde i niestraszne ci tony dokumentacji to visual c++.

jesli chcesz sobie stronke dynamiczna posadzic, to php (zwlaszcza 5 z obiektówką).

jesli chcesz sobie ulatwic zycie i zautomatyzowac rozne prace to perl.

a jesli chcesz sie zameczyc na smierc to asembler.

1316089[/snapback]

Niestety Pascala nie moge rzucic bo mam go w szkole. A ze dopiero jestem w 1 klasie to z pewnoscia musze sie tego

jezyka nauczyc :angry: Tak wiec jaka ksiazka jesli chodzi o PASCALA?

A zeby nie byc zacofanym to w tym samym czasie bede poznawal C++ i kupuje ta ksiege co tu wszycy polecaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie moge ci doradzic zadnej ksiazki z Pascalem ale mam takie 2 pytanka. Jak chce napisac prosta gre (jakies mario) to w jakim jezyku? I jeszcze jedno czy sa jakies kursy na stronach internetowych o programowaniu w borlandzie c++ builderze?

Edytowane przez kukus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polece troszke inaczej:

Mam symfonie i moge szczerze powiedziec ze jest troche do [gluteus maximus]... duzo czytania, mala przykladow, zniecheca.

Lepiej przerobic sobie jakis kurs z przykladami z netu, np: cc-team.org, albo binboy.org... i kupic Thinking in C++, dziisaj jest na ta ksiazeczke promocja w Helionie: www.helion.pl normalnie kosztuje 69 a dzisiaj tylko 48 PLN wiec mysle ze sie oplaca. Aby zniechecic cie do symfonii napisze jeszcze ze jest pisana pod Windows no i oprocz tego jest juz troszke nieaktualna... to tyle :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o Pascala to juz chyba wybralem to:

http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/279106

ewentualnie napiszcie co o tym myslicie, czy na przyklad stanowczo ksiazka

nie jest warta uwagi

A z tym c++ jednak pozostane przy symfonii bo tu sporo ja polecalo, a najwyzej jak bedzie kiepska to wezme cos innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja polece ci 'szkoła programowania c++' Prata, w pokoju mamy tez 4 sztuki Podstawy jęzka C++ STANLEY B. LIPPMAN, JOSEE LAJOIE i chyba niedlugo zrobimy sobie na nich step-aerobic ;), dla poczatkujacego to ciezki orzech do zgryzienia, choc autorzy utytułowani, dodam jeszcze ze nie cierpie symfonii, no i programuje od 3 lat ( z roznym skutkiem) wiec jakies rozeznanie mam.

Edytowane przez kenji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi