Jexus Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) ma stację 720kb Edytowane 7 Lipca 2009 przez Jexus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jexus Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 aha, powiedzcie mi jeszcze z jaką prędkoscią taka amigowska stacja sie krtęci 300 czy 360 obrotów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikor_soft Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Hmm, praktycznie stacja 1.44 powinna czytać dyskietki 720Kb bez problemowo. Jeżeli w Rolandzie jest połączenie jak w Atari ST - należy dla stacji 1,44 wykonać następujące operacje: 1. Odwrócić kabel sygnałowy (podpiąć go do góry nogami) 2. Zmienić numer stacji z D0 na D1 (lub odwrotnie - nie pamiętam) - w niektórych napędach jest zworka, w innych trzeba znaleźć na ścieżce drukowanej ID stacji i odpowiednio zlutować-lub rozlutować w celu zmiany ID. Po tych operacjach - stacja powinna działać O.K. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 aha, powiedzcie mi jeszcze z jaką prędkoscią taka amigowska stacja sie krtęci 300 czy 360 obrotów? 1315151[/snapback] Na Amidze: W przypadku dyskietek DD taką samą jak pecetowe stacje dysków, dyskietki HD z 180 obrotami. Rodzaj zapisu na dyskietce zalezy od rodzaju dyskietki, a nie od stacji dysków. Jesli wlozysz dyskietke HD z zaklejonym otworem, to zostanie ona potraktowana jako DD. W wielu Amigach montowana byla stacja pecetowa HD, ktora dziala jako DD. Jesli ten ROLAND obsluguje stacje przy predkosci 300obrotów to musisz w normalnej stacji zamienic kwarc odpowiednialny za predkosc na taki aby predkosc byla odpowiednia. ps. Dziwnym trafem ja w ogole nie ma stacji dysków, wiec nie pisz WSZYSCY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Najlepiej napisz do kogos kto sie tym zajmuje fachowo. Sprobuj tutaj: KLIK! - oni poza Amigami naprawiaja tez wszelkiego rodzaju instrumenty muzyczne typu syntezator itp. Jestem pewien ze tam znajdziesz odpowiedz jakiej stacji szukac ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jexus Opublikowano 11 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2005 Hej To powracam ja :-| , tym razem ze zdjęciami dla chętnych zdjęcia stacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 To rozbierz tą stacje i zobacz dokladnie co sie stalo. Stacja, jak piszesz. jest i tak popsuta, wiec nic nie tracisz. A moze sie okazac ze da sie to uszkodzenie naprawic. (podeslij zdjecia) A co sie dzieje jak podlaczasz stacje HD? Czy dobrze podpinasz tasme sygnalową? Gdzie jest PIN 1 w zlaczu w stacji dysków? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jexus Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 (edytowane) hej, ale ja wiem co sie stało :) kiedy jeszcze system wskazywał "disk load error" po włożeniu dyskietki, odgiąłem klapkę i zajrzałem tam. Dolna głowica nie budziła zastrzeżeń, była symetrycznie osadzona. Natomiast górna była lekko przechylona w prawo. W końcu postanowiłem ją poruszać - dotykam delikatnie długim cienkim śrubokrętem, a ona sie obraca we wszystkie strony aż....odpada!!! I teraz zwisa na przewodzie... teraz nie da sie nawet włozyc dyskietki... Edytowane 12 Marca 2005 przez Jexus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 12 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2005 A co sie dzieje jak podepniesz stacje HD? Jesli bedzesz wkladal dyskietki DD lub HD z zaklejonym otworem, to taka stacja dziala jako DD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jexus Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Oto wyjasnienie czemu normlany napęd ze sklepu nie moze sie na nic zdać: Recently I bought a used FZ-1 with a dead disk drive. Fortunately, the disk controller itself was alright - but the drive was broken. Casio, however, decided to implement the standard Shugart bus instead of the (nowadays widely used) PC/AT disk bus which - at first sight - drives a normal PC disk drive useless as replacement part. ...dokończenie na http://www.buchty.net/casio/fz1-diskdrive.html Może mi to ktoś po polsku wytłumaczyć ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert Opublikowano 13 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2005 Na podanej stronie opisane jest co nalezy wykonac, aby dopasowac stacje pecetową. Po pierwsze nalezy wprowadzic modyfikacje stacji, aby pracowala z 300obr/min (kilka przykładów jest podanych) Po drugie nalezy zmodyfikowac kabel sygnalowy, aby sygnaly byly zgodne z tymi jakie wymaga urzadzenie. To przed tobą troche pracy. Czekamy na wyniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanillasushy Opublikowano 4 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2005 Hej jexus jakie masz dyskietki do rolanda w30 pewnie system disk i 3 "sound & song" Czy tak?? Prosze odpowiedz! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...