cifer Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) Witam. Mam plytke glowna gigabyte 7va -kt400. Problem polega na tym ze komp sie zwiesza bardzo czesto, czasami nawet nie startuje. Widocznym problemem uszkodzenia plyty sa ponadpalane niektore "otowrki" przy wejsciu zasilania na plycie. Z 2 miesiace temu wymiana zasilacza - koncowka zasilania tez ponadpalana (ew przegrzana <hmmm> faktem sa zolte nalecialosci). Montaz nowego zasilacza czysciutkie wejscie na zasilece do plyty glownej. Obecnie na zasilaczu pojawily sie juz nadpalenia , ale nie we wszystkich miejscach odpowiadajacych wejciu na plycie. I moje pytanie: czy plyta glowna jakims cudem moze nadpalac zasilke?? Bo jakos mi sie wierzyc nie chce ze zasilacz jest kopniety, gdyz u kumpla na sprzecie adekwatnym do mojego , zasilacz dzialal z 1.5 roku. Ps . kilka sekund przed zwisem, pojawia sie dziwny dzwiek dochodzacy chyba z dysku. porownac go mozna do momentu startu cd rom -a. Z gory dzieki za pomoc Zauwazylem jeszcze jedno: gdy porusze dysk (ew kabel od zasilania przypiety do dysku) nastepuje wlasnie takie dziwne "startowanie" dysku. po chwili zamraza sie komp, gdy poruszam znowu komp dziala dalej. Wymiekam .... Edytowane 7 Marca 2005 przez cifer Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Taki nadpalone styki są powodem kiepskiego styku na złączu.To nie wina zasiłki ani płyty tylko właśnie kiepskiego styku co prowadzić może do uszkodzenia sprzętu.Podoginaj styki "żeńskie" (otwory) żeby lepiej stykały lub na bolce jeśli masz dobrą lutownicę nałóż cynę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 tak musisz poprawic styki w molexie od dysku tez popraw bo z tego co piszesz to tez jest nieciekawie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...