Skocz do zawartości
Grand[FSO]

Chlodnica Z Zuka + Wentylatorki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Swoja wiedze na temat WC oceniam na 2-

Mimo to, lubie zmiany i postanowilem zafundowac sobie WC(wczoraj mialem osiemnastke wiec wpadlo mi pare groszy)

Kupilem ta chlodnice: czy uwazacie ze jest dobra(bedzie chlodzila tylko wode z procesora(athlon 2200+) pozniej moze takze zaloze bloki na chipset i gpu.

Chcialem sie dowiedziec, co o moim nabytku sadza wyjadacze WC(jak to zabrzmialo :] )

Link do aukcji na ktorej kupilem chlodnice: http://allegro.pl/show_item.php?item=44105979

EDIT: nie piszcie czegos w stylu "za tyle kasy to ja bym..." bo i tak udali mi sie zejsc z ceny nieco ^_^

Edytowane przez Grand[FSO]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlodniczka spoko ale te wentylki na niej troszke za male sa.

ale wrzucisz na nia dwie 120 na jakims schroudzie i bedzie git.

ale ja zadnym wyjadaczem nie jestem :) (co najwyzej moge wyjadac cos z lodowki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra czepne się :)

To jest NAGRZEWNICA od żuka (chłodnica - patrz podpis ... widać różnicę ?? :D ), no i wentylki radze 120mm + shroud OBOWIĄZKOWO ponieważ jest ona bardzo gęsta. Pozatym wsio fajnie .. no może kolorek jakiś taki ;)

Te nóżki to kawałki bambusa osadzone na poxyline/szpachle/coś ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w sprawie tej nagrzewnicy nie moge sie zgodzic bo to żuka to moze na oczy na szrocie widziało ;) Co nie znaczy ze jest złe

To jest najzwyklejszy na świecie Polonez/Fiat :) Jedna z najwydajniejszych "szrotówek", sam taką miałem :) ale sprzedałem na rzecz łady oczywiscie. BTW troche przepłaciłeś :)

Żuczków jest kilka rodzajów ale to na 100% nie jest tym czym piszesz :)

Jeden z rodzajów wyglada tak:

Dołączona grafika

Edytowane przez Abram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drugi rodzaj tu:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...147&hl=%BFuczka

Abram twoja wcześniejsza żukuwka była jak złoto, tutaj się nie postarałeś <_< ale pewnie ciągle nad nią pracujesz.

Grand[FSO] również uważam że troche przepłaciłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w sprawie tej nagrzewnicy nie moge sie zgodzic bo to żuka to moze na oczy na szrocie widziało ;) Co nie znaczy ze jest złe

To jest najzwyklejszy na świecie Polonez/Fiat :) Jedna z najwydajniejszych "szrotówek", sam taką miałem :) ale sprzedałem na rzecz łady oczywiscie. BTW troche przepłaciłeś :)

Żuczków jest kilka rodzajów ale to na 100% nie jest tym czym piszesz :)

TO jest poldek/fiat, wiem bo mam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i przeplacilem, ale z moimi umiejetnosciami, to sam bym tego lepiej i taniej nie zrobil :]

Co do wentylatorkow, to na aukcji pisalo ze ani razu sie nie zalaczyly(bo nie bylo potrzeby, a nie ze nie dzialaja :D ) Wiec moze te dwa wystarcza na moje skromne potrzeby?

Jak juz mowilem, moje pojecie o WC jest malutkie... co to jest shroud?

@Kepons, skoro taki masz, to powiedz ci jak sie sprawuje :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shrouda sobie moze zrobie, to nie powinno byc trudne(przynajmniej z tego co sam wymyslilem, po przeczytaniu definicji shrouda - tak wczesniej nie wiedzialem co to jest)

Co do gpu, to nie wiem czy sie w ogole oplaca, nie mam zamiaru przetaktowywac na niej zegara, a firmowo ma zamontowany tylko radiator(jest to geforce fx 5200)

A chipset? hmm... gdzies ktos napisal, ze po zmianie chlodzenia procesora z powietrza na wode, spada wydajnosc radiatora na chipsecie(podobno powietrze z wentylatorka z procesora jest mu potrzebne[z tego co pamietam, to tak ktos napisal na allegro]) Wiec jezeli to nie jest prawda, to chodzic bede tylko procesor :]

EDIT: Po dwoch godzinach maxymalnego wykozystania procka, temperatura skoczyla o caly jeden stopien do gory(51*C). Wiec wentylatorek jest calkiem wydajny, tylko troche halasuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

A chipset? hmm... gdzies ktos napisal, ze po zmianie chlodzenia procesora z powietrza na wode, spada wydajnosc radiatora na chipsecie(podobno powietrze z wentylatorka z procesora jest mu potrzebne[z tego co pamietam, to tak ktos napisal na allegro]) Wiec jezeli to nie jest prawda, to chodzic bede tylko procesor :]

...

1316933[/snapback]

To prawda. Ale najczęściej wystarczy żeby buda była dobrze wietrzona ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nawet powiedział że mimo bloczku na chipset i tak powinno coś przeciągać powietrze przez budę. Weźmy np. takie twarde dyski, u mnie bez żadnego przewiewu miały około 50* nawet przy otwartej budzie. Teoretycznie zasilacz powinien powodować jakiś niewielki przepływ powietrza jednak oprócz tego warto zawsze dorzucić jakiś cichutki wiatraczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BUMP

i do tego tak sie zastanawiam, czy na przyklad zamiast bloku na chipset moglbym kupic Taki Radiator albo Taki (zamienilbym ten, ktory teraz mam na Plycie Glownej

Co o tym myslicie?

P.S. Chce obnizyc koszty jak najbardziej :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błeeee ... Obleśnie zrobiona ... Masa rozmazanego silikonu (a może to klej), nóżki z bambusa przyklejone na szpachlę/żywicę/klej, wiatraki przyklejone (!) do nagrzewnicy ... Wiem że nie oto chodzi ale niemogłem się powstrzymać ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi