sk-victor Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Witam Z góry przepraszam jeżeli coś robie nie tak, ale jestem nowy całkowicie i przekopałem archiwum wzdłuż i wszerz. Mój problem jest nastepujący. Mam ABITA AN7, zasilacz CHIEFTECA 360 . Pamięci 2*256 KINGSTON (na układach SAMSUNGA), dwa dyski Wd 80 i 120 S-ATA i procesor ATHLON 2500+ barthon MOBILE. Wszystko pracuje bez problemu ale raz na jakiś czas sam sie komputer zrestaruje. Sam z siebie. Wyłaczyłem restartowanie bo chciałem zobaczyc ca na blue screenie zobacze i zobaczyłem bzdury. Raz coś o sterowniku ATI, raz coś o jakiejś bibliotece. Zmieniałem pamięci na jakies HYNIXY 1*512. Czyli miałem dual chanel a potem sprawdziłem na jednej kości i to samo. Znalazłem jedyny sposób - zmniejszenie taktowania do 1800Mhz (obojetnie jaką kombinacją mnożnika i magistrali). Dodam jeszcze że wymieniałem równiez płyte na inny egzemplarz, wgrałem najnowszy bios , potem bios tictak i zawsze jest to samo. Dla ciekawości dodam że ta konfiguracja bez zgrzytów chodzi mi na ustawieniach 13*200Mhz (oczywiście problem jest taki jak zawsze czyli restart) Restarty wystepują w każdym innym ustawieniu powyżej 1800Mhz. Wystepują one nieregularnie, czasem cały wieczór nic a czasem po pól godzinie. Dodam że nie ma to zwiążku z temperaturą bo procek nigdy nie przekracza 58C. Coolert mam Thermaltak Silent Tower. Ręce mi już opadają. Przepraszam za przydługi post ale chciałem jaknajdokładniej opisac problem. Prosze POMÓŻCIE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 58C w stresie??? Czy w Idle i jak na Silen Tower to jakoś wysoko i tak... A jak z napięciami??? Czy napięcie na +12V skacze => o ile??? Jaka jest różnica w skokach przy IDLE i w Stresie??? A jeśli nastawisz proca na 13x200 a RAM przetaktujesz niżej dzielnikami??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tahion Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Moze glupie pytanie : a reinstalowales winde ?! Na jakich napieciach ci sie to dzieje ?? Popieram pytanie kolegi , sproboj miernikiem zmierzyc ,bo na dokladnosc AN7 nie liczyl bym zbytnio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk-victor Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Moze glupie pytanie : a reinstalowales winde ?! Na jakich napieciach ci sie to dzieje ?? Popieram pytanie kolegi , sproboj miernikiem zmierzyc ,bo na dokladnosc AN7 nie liczyl bym zbytnio 1316102[/snapback] Winde przeinstalowałem już chyba 5 razy !!!. Napięcie +12V w ABIT EQ ma 12,2 - 12,4 V a miernikiem 12,1 - 12,3 V czyli można powiedziec że Abit dobrze mierzy. Nie mam juz dalej koncepcji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hirotaro Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 (edytowane) Ale różnice 0.2V to już krytyczne i mogą być zwiechy właśnie dlatego... I to w Stresie takie wahania czy w Idle??? Bo jak w Idle to w Stresie mogą być jeszcze większe... Edytowane 7 Marca 2005 przez Hirotaro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk-victor Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) Ale różnice 0.2V to już krytyczne i mogą być zwiechy właśnie dlatego... I to w Stresie takie wahania czy w Idle??? Bo jak w Idle to w Stresie mogą być jeszcze większe... 1316226[/snapback] Dziasiaj wziołem inny zasilacz i testuje, zostawie na nocke kodowanie w Pinnaclu i zobaczymy rano czy będzie gotowa płytka, czy też komp świeżo po restarcie :) ???? Bardzo prosze wszelkie wskazówki mile widziane, bo sił mi już brakuje a w chiefteca jeszcze wierze (do czasu aż przestanę ?) Edytowane 8 Marca 2005 przez sk-victor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 a mosfety Ci sie moze nie przegrzewaja i po prostu psu juz moze nie wyrabiac ? tak czy owak to wyglada na jego wine Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...