Skocz do zawartości
Niemota

Jeśli Nie Zasilacz To Co?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Nie potrafię w sposób fachowy określić, na czym polega problem, więc ujmę to tak; skwierczy mi zasilacz cały czas, najbardziej podczas przeglądania netu, podczas oglądania filmów, podczas przesuwania okien, odgłos staje się szczególnie nieznośny, gdy pojawiają się animowane reklamy lub jakieś paski postępu, także w czasie poruszania myszką coś tam sobie piszczy, komputer jest cichy, dlatego też te odgłosy są tak irytujące. Te objawy występowały również, kiedy miałem zasilacz, Modecom 350, potem kolejny, Modecom ale już za 400pln, wstawiłem Revolteca 450 Chromus i nadal jest to samo. Kartę graficzną też zmieniłem z GeForce 3 na 4 Ti. Objawy te są niezależne od prędkości, z jaką pracuje procesor, obojętnie czy jest ustawiony na 2.8 czy na 3.4 zawsze to samo. Aha, komp jest stabilny jak skała, pamięci pracują w dualu, na co dzień FSB 230 i proc 3.2 GHz ( temperaturki CPU; od 26 do 43 max) Karta graficzna lekko podkręcona, najnowsza wersja biosu dla mobo. Czekam na sugestie, może ktoś miał podobny problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne ze po zmianie zasilki dalej "skwierczy". z pierwszego opisu wynikalo by ze masz przepiecie na wyjsciu w karcie greaficznej, ale skoro po wyjeciu zasilki z budy efekt powtarza sie to "raczej" problem jest z twoja mobo. musi gdzies przy wtyczce miec przepiecie (a nie koniecznie musi to wplywac na stabilnosc), przemawialo by za tym jeszcze to ze jak komp zaczyna cos "liczyc" (co powoduje zwiekszony pobor energii) to "skwierczenie" sie podglasnia.

Polecam podczepic zasilke u qmpla i sprawdzic czy jest u niego taki sam efekt i vice versa. Sprawdz rowniez czy wtyczka na mobo nie jest nigdzie "taka jak niepowinna". sprawdz rowniez luty po spodniej stronie mobo czy zaden nie jest wykrzywiony i nie znajduje sie blisko (badz dotyka) innego.

Szacuneczek

Tso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi