Skocz do zawartości
tower007

Którą 80 Gb 7200 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo forumowcy,

Korzystając z Waszego doświadczenia proszę o pomoc w wyborze dysku. Zależy mi aby był niezawodny nie koniecznie szalenie szybki. Po prostu chcę aby mi bardzo dłygo i niezawodnie służył.

Wśród moich faworytów są dyski 80 GB takie jak:

[PATA] Dysk Maxtor 80GB 7200 8MB 6Y080P0

[PATA] Dysk Samsung 80GB 7200 8MB SP0812N

[PATA] Dysk WD Caviar 80GB 7200 8MB WD800JB

[PATA] Dysk Seagate Barracuda 7200.7 80GB ST380011A

[PATA] Dysk Samsung 80GB 7200 SP0802N

[PATA] Dysk WD Caviar 80GB 7200 2MB WD800BB

Który z wymienionych powyżej dysków wg Was jest najmniej awaryjny ?

Za wyrażone cenne wskazówki z góry dziękuję. Bo ja sam juz nie wiem co brac ;(

Z poważaniem,

tower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni Państwo forumowcy,

Korzystając z Waszego doświadczenia proszę o pomoc w wyborze dysku. Zależy mi aby był niezawodny nie koniecznie szalenie szybki. Po prostu chcę aby mi bardzo dłygo i niezawodnie służył.

Wśród moich faworytów są dyski 80 GB takie jak:

[PATA] Dysk Maxtor 80GB 7200 8MB 6Y080P0

[PATA] Dysk Samsung 80GB 7200 8MB SP0812N

[PATA] Dysk WD Caviar 80GB 7200 8MB WD800JB

[PATA] Dysk Seagate Barracuda 7200.7 80GB ST380011A

[PATA] Dysk Samsung 80GB 7200 SP0802N

[PATA] Dysk WD Caviar 80GB 7200 2MB WD800BB

Który z wymienionych powyżej dysków wg Was jest najmniej awaryjny ?

Za wyrażone cenne wskazówki z góry dziękuję. Bo ja sam juz nie wiem co brac ;(

Z poważaniem,

tower

1316364[/snapback]

Wieszc co w sumie to jakikolwiek byś nie wybrał będzie mniej więcej służył i działał tak samo, gdzieś kiedyś był taki topic w którym to jedni przekonywali drugich o wyższości WDC nad Samsungiem i odwrotnie moje zdanie jest takie od ponad roku a może od dwóch lat posiadam tego Seagate i nie narzekam nie jest głośny, ogólnie nie miałem z nim problemów, kuzynka ma WDC od roku (8mb) i w sumie sytuacja jest ta sama może WDC jest ciut głośniejszy, natomiast kumpel też ok roku ma Samsunga i też chodzi, jeżeli chodzi o awaryjnośc to tu raczej nie ma reguły psują się statystycznie częściej te dyski których jest więcej na rynku, więc twój wybór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wysłałem marę mail do wybranych firm krakowskich z zapytaniem o opinie.

Najwiecej pochwał zbierał samsung i WD więc podejżewam że poziom jakości ten sam. Do tego czytałem fajny artykuł http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=84 i przynajmnije po tym artykule moj dylemat zmnijsył sie do WD vs Samsung.

Pozdrawiam,

tower

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj ja posiadam Wd caviara 80gb 8mb cashe seria JB od okolo wakacji 2003r :) - dysk ten zachowuje sie rewelacyjnie ! nigdy nie mialem z nim zadnych problemow , jest naprawde CICHY ! szybki , jedynie troszke sie grzeje .

Jednak mam teraz mozliwosc Wymiany , na calkowicie nowy Dysk Samsung 80GB 7200 8MB SP0812N i to CALKIEM ZA FREE

i tak wlasnie zrobie - czy bedzie to dobre posuniecie :) tego do konca nie wiem - jednak od dluzszego juz czasu , szperam po testach i opiniach ludzi posiadajacych tego samsunga - i wynika ze dyski te sa niemal ze Doskonale :)

W sobote bede mial ten dysk w rekach wiec Bede mial porownanie

Jesli okaze sie jednak ze WD lepszy to przy nim zostane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porownywalem WD 80gb 7200 8mb PATA oczywiscie model SE do samsunga 80gb 7200 8mb PATA... samsung jest o wiele cichszy od WD - praktycznie nieslyszalny przy dobrym umocowaniu w obudowie... w WD jednak lozyska troche swistaly i slychac bylo lekkie chrobotanie glowicy, co do predkosci to jest porownywalna.. samsung jest w hdtachu o jakies 1 do 2 mb/s szybszy w odczycie niz WD, no i glowny zarzut do WD - jego temperatura; oba dyski testowalem w tej samej temp, w tym samym miejscu wkrecone w obudowe i samsung mial ~32-33 stopnie a WD ~41-42

tak odemnie; WD jest bardzo dobrym dyskiem, ale samsung jest lepszym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Kamien - tylko potwierdziles moje oczekiwania ...

WD jest naprawde dobrym dyskiem zlego slowa o nim nie powiem - no moze troche ciut sie za bardzo grzeje ...

Samsunga kupie w Sobote i mam nadzieje ze bedzie jeszcze lepszy :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle ze seagate barracuda jest najglosniejsza, najwolniejsza i najcieplejsza porownujac ja do WD i samsunga

mialem barracude IV 40gb - byla super cichutka i szybka (szybka jak na tamte czasy)

mialem barracude 7200.7 80gb 8mb - szybkoscia odstaje od dzisiejszej czolowki, takie glosne terkotanie jakie wydaje ta baracuda przywodzi mi na mysl seagate medalist 2.5gb, temperatury 49-50 nie bede komentowal... zamienialem u siebie w robocie ja ze 4 razy i za kazdym razem takie samo sie zachowywala - czyli ten typ tak ma... wkoncu wzialem WD 800jb i samsunga sp0812... po krotkich testach i kilkugodzinnym testowaniu samsung zostal na stale

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa maxtorki fajna rzecz mam obecnie już trzeciego i nigdy mnie nie zawiodły.. Przed zmianą zasiłki i wyciszeniem wyjca na procu dziwiłem sie co za chrupiące maxtory..ale rzeczywiściee przy kopiowaniu dość głośno chrupią :D Mnie to za bardzo nie przeszkadza, ale melomani niech biorą samsungi... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle ze seagate barracuda jest najglosniejsza, najwolniejsza i najcieplejsza porownujac ja do WD i samsunga

mialem barracude IV 40gb - byla super cichutka i szybka (szybka jak na tamte czasy)

mialem barracude 7200.7 80gb 8mb - szybkoscia odstaje od dzisiejszej czolowki, takie glosne terkotanie jakie wydaje ta baracuda przywodzi mi na mysl seagate medalist 2.5gb, temperatury 49-50 nie bede komentowal... zamienialem u siebie w robocie ja ze 4 razy i za kazdym razem takie samo sie zachowywala - czyli ten typ tak ma... wkoncu wzialem WD 800jb i samsunga sp0812... po krotkich testach i kilkugodzinnym testowaniu samsung zostal na stale

1319553[/snapback]

Dziwne posiadam takową jakoś wogóle jej nie słysze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi