Skocz do zawartości
-SaraniS-

Od Czegoś Trzeba Zacząć ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Wczoraj zarejestrowalem sie na Forum - sklonil mnie do tego post z pytaniem o podlaczenie siedmiosegmentowego wskaznika LED, na ktore to pytanie znam odpowiedz, jako ze cos takiego pracuje u mnie od pewnego czasu :)

A skoro juz sie zarejestrowalem, to wypadaloby sie tez pochwalic dokonaniami ;) rownie skromnymi jak moje srodki finansowe :(

Na fotkach ponizej jest myszka optyczna A4Tech za 25PLN :D z wbudowanym podswietleniem rolki. Sorki za jakosc fotek ale robilem je w ciemnosci i optyka aparatu glupiala. Niestety aparat mialem pozyczony juz PO dokonaniu modyfikacji wiec brak jest fotek z wnetrza :( ale i tak kazdy tutaj wie jak sie to robi ;) W planach - zastapienie oryginalnej nieprzezroczystej gumki na rolce jakas przezroczysta (choc i tak ladnie po galach daje :D )

post-107806-1110267490_thumb.jpgpost-107806-1110267497_thumb.jpg

Obudowa - jakis shit z zasilka pionowo, ani mi sie nie chce nic z nia robic (a kasy na nowa brak :( ), przemalowalem ja tylko na srebrny mat (spray do felg samochodowych), zmienilem przycisk power na podswietlony na niebiesko, wycialem pelny prostokatny otwor na FDD, wykonalem wspolne "okienko" na diody HDD/ NET IN/ NET OUT, dodalem 3 niebieskie diody blisko podstawy skierowane w dol. Wyswietlacz siedmiosegmentowy mam na biurku, i raczej nie bedzie on zamontowany do kompa - z powodow praktycznych (obudowa stoi na podlodze). Byc moze diody HDD/ NET zastapie linijkami diodowymi - HDD dla kazdego kanalu osobno. Planuje tez dodanie na przod obudowy (jakos nie mam przekonania do paneli... :? ) 4 portow USB (z braku wyjsc na mobo musze kupic do tego hub USB, ale ma to i dobra strone - porty z przodu beda zasilane prosto z zasilki :) ) oraz wejsc/ wyjsc audio (line in, headphones, mic, przelacznik wyjscia: glosniczki/ wzmacniacz/ sluchawki).

Fanbusa robic nie planuje - obecnie mam w obudowie 2 wentyle: na CPU i w zasilce, i temperatury sa w miare a i glosnosc nienajgorsza; dla tego procka (podpis) to wystarczy. Mysle tylko nad wywaleniem zasilki z budy, tylko nie na tyl, a na gore :D wowczas w otwor z tylu po zasilce przyszedlby trzeci wentyl :)

Okna tez raczej nie planuje :P Za to kabelki: tasmy mam przerobione z plaskich na okragle, a kabelki w oplotach :P

Dodam tez, ze mimo braku katod, etc, i tak mi komp oswietla pol pokoju :D

Klawiature mam tez przemalowana na srebrny mat, diody: NUM niebieski, CAPS czerwony SCROL zielony; jednak niebawem kupuje plaskiego tracerka, w nim bede musial tylko diody zmienic (kolor juz ma odpowiedni :D)

Fotki obudowy, i innych elementow zamieszcze jak znow uda mi sie dorwac cyfraka :?

Pozdrawiam :)

Edytowane przez -SaraniS-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ty przypadkiem juz [gluteus maximus] nie zawracales o ten wyswietlacz na ledach ??

A szukales w googlach ?? podejzewam ze nie

wiec powiem jedno catch the tv :P i nie zawracaj gitary

http://www.gideontech.com/content/articles/209/1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :) i sorry za brak reakcji z mojej strony - nawal pracy i nienajlepiej chodzacy net to powody tego braku reakcji.

Postaram sie jakos hurtem odpowiedziec :)

@Maniakalny

Schemat jest prosty: pod poszczeglne piny danych podlaczasz dwa UCY7440 (pierwsze 4 piny portu to jedna cyfra, kolejne to druga, oczywiscie w kodzie BCD; ja to troszke zmodyfikowalem i wyprowadzenie 4 (albo pierwszego, nigdy nie umiem zapamietac z ktorej strony bity sa starsze, a od ktorej mlodsze - no ale ja praktykuje informatyke, a nie teoretyzuje :P ) bitu pierwszej cyfry przeznaczylem na inne zastosowanie, poniewaz maksymalna wartosc dziesiatek = 7 spoko mi wystarczy (ten 4 bit ma wartosc 8, wiec sluzy do wyswietlania cyfr 8 i 9 - w kodzie BCD cyfry 0xA - 0xF nie sa wykorzystane) natomiast brakowalo mi wlasnie jakiegos wskaznika np. godzin - poniewaz mam tylko 2 cyfry to zegar wyswietla mi na przemian godziny i minuty). Dodatkowo, 5 pinow z LPT mozna uzyc do przesylania sygnalow DO kompa, wiec swoj wyswietlacz mozesz wyposazyc w przyciski :D Ja mam Alarm On/Off (czesto komp mi chodzi po tydzien bez przerwy), zmiana sensora + i - , pozostalych 2 jeszcze nie wykorzystalem, ale moze z nich jakies shifty do tych 3 przyciskow zrobie :D

Program pisalem sam, w delphi 6, zajal mi jakies pol godzinki; pelny SDK dla MBM jest na jego stronce, wiec nie ma problemu :D

Jesli chodzi o oprogramowanie portu LPT, bardzo pomocne mi bylo Coffe How To (z kompa do wyswietlacza) i strona Neutrinki (od przyciskow do kompa) - wprawdzie obie strony traktuja o Linuxie ale latwo da sie to zastosowac i na Winde.

Sorki za brak schematu ale to juz drobnostka przy tej ilosci danych (polecam np. schematy aplikacji UCY7440 :D )

A reszta - zalezy juz tylko od Twojej fantazji

@Rycho

Dioda daje po galach ostro :D, jest jasna i chyba ja troszke przewoltowalem :D Rolka narazie jest jeszcze zwykla jaka w tej myszy byla ale szukam co by sie nadalo na nowa rolke.

@Nostradamus

No niestety nie mam swojego aparatu, ten ktorym foty robilem mialem pozyczony kilka dni po zmodowniu mychy, dlatego nie ma dokumentacji moda. Jak wygladala wczesniej - oto jej opis z Benchmarka: http://sklep.benchmark.pl/pelny_15659.html - jest to A4Tech OP620.

@Dziuby i wszyscy czekajacy w glanach by mnie skopac :D

Cierpliwosci, niestety...

Wpadlem teraz w taki lekki wir zwiazany z nadmiarem pracy, kasa jest mi potrzebna na nieco inne wydatki i nawet nowa zasilka musi poczekac :( A co tu o modowaniu mowic - no i kiedy, skoro wychodze z domu o 9 a wracam po 22 :?

Poza tym - ten moj mod bylby chyba przykladem reversee moddingu :D - minimum ozdob, minimum wiatrakow (mam 2, moze docelowo beda 3 ale nie wiem :D ), maksimum funkcjonalnosci i mozliwie najwieksza prostota ksztaltu - idealne pod tym wzgledem sa stare obudowy AT.

Obecna obudowa - nie wiem czy sie zajmowac wiecej, no, panel zrobie bo zawsze go mozna przelozyc, a kolorystyka w nowej budzie sie nie zmieni wiec bedzie pasowal :)

Ofkoz jak dorwe aparat to zrobie tej obecnej budzie sesyjke, zobaczymy ile kopow zbiore :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi